Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η.Π.Α.: Χρηματιστήρια, δολάρια και χρυσός

Η.Π.Α.: Χρηματιστήρια, δολάρια και χρυσός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η.Π.Α.: Χρηματιστήρια, δολάρια και χρυσός

Όταν μπήκε στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Obama τον Ιανουάριο του 2009, η παγκόσμια οικονομία κατέρρεε, αφού η χρηματοπιστωτική κρίση είχε φτάσει στο ζενίθ της – ενώ λίγους μήνες πριν η Bear Sterns είχε υποχρεωθεί να εξαγορασθεί από την J.P. Morgan, η Lehman Brothers είχε χρεοκοπήσει στις 15.09.2008 και η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του πλανήτη, η AIG, διασώθηκε με χρήματα του αμερικανικού δημοσίου.

Στις επόμενες επτά εβδομάδες ο S&P 500 έχασε 16% επί πλέον στις προηγούμενες μεγάλες απώλειες του – φτάνοντας στο ναδίρ στις 06.03.2009. Έκτοτε σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι στη χρηματιστηριακή ιστορία των Η.Π.Α., όπου ο βασικός δείκτης αυξήθηκε από τις 666 μονάδες στις 2.260 – γεγονός που σημαίνει ότι, οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο κ. Trump εναντίον του κ. Obama δεν ισχύουν, τουλάχιστον όσον αφορά τα χρηματιστήρια.

Εν τούτοις, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, ο κ. Obama δεν έχει τον τίτλο της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής ανόδου μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – αλλά ο κ. Clinton, ο οποίος αύξησε το δείκτη κατά 210% έναντι 180% του κ. Obama, αν και οδήγησε τα χρηματιστήρια στη φούσκα του διαδικτύου, παρά την κρίση της τεκίλα, την ασιατική και τη ρωσική. Με τη σειρά του βέβαια ο κ. Obama δεν προκάλεσε μεν μία ανάλογη κρίση, αλλά διπλασίασε το δημόσιο χρέος των Η.Π.Α. στα 20 τρις $ – γεγονός που τροφοδότησε τελικά την άνοδο των χρηματιστηρίων, αφού τα χρήματα τοποθετήθηκαν ακριβώς εκεί.

Διαβάστε τη συνέχεια από την πηγή.


Πηγή : analyst.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text