Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πωλητήριο σε θυγατρικές από Εθνική - Eurobank

Πωλητήριο σε θυγατρικές από Εθνική - Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πωλητήριο σε θυγατρικές από Εθνική - Eurobank

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρεί η εκτέλεση των διαρθρωτικών προγραμμάτων των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες αποεπενδύουν από τα Βαλκάνια, με τις επόμενες κινήσεις να αναμένονται στην αγορά της Ρουμανίας. Η συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών αξίζει να σημειωθεί πως συντελείται σε μία περίοδο που το ΑΕΠ σε ό,τι αφορά το 2017 αναμένεται να σημειώσει αύξηση 4% - 5%.

Τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία σκοπεύουν να πουλήσουν η Εθνική και η Eurobank σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Πρόκειται για την Banca Romaneasca, της ΕΤΕ μαζί με την εταιρεία leasing. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το διασυνοριακό χαρτοφυλάκιο δεν θα μετέχει στη διαδικασία, ώστε να μην επηρεαστεί το τίμημα.

Στην περίπτωση της θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, η πώληση θα αφορά είτε ολόκληρη την τράπεζα, εφόσον βρεθεί τοπικός επενδυτής που θα προβεί στην εξαγορά, είτε διατήρηση ενός ποσοστού από τη Eurobank, εφόσον ο αγοραστής δεν είναι ξένη τραπεζα αλλά κάποιο ξένο fund.

Η Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7% και είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα το 2003. Σε ό,τι αφορά την Bancpost, αυτή κατέχει το 3% της ρουμανικής αγοράς και είναι η 9η μεγαλύτερη τράπεζα σε επίπεδο ενεργητικού. Η Eurobank απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας το 2003 και τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας το 2009.

Ας σημειωθεί πως Εθνική και Eurobank είχαν μπει σε συζήτηση μεταξύ τους για τις θυγατρικές στα Βαλκάνια όπως και οι άλλες τράπεζες. Ομως οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν, καθώς οι τράπεζες δεν συμφωνούσαν στις καταβολές που θα έπρεπε να γίνουν μεταξύ τους, ώστε να καλυφθούν οι διαφορές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που θα ανταλλάσσονταν.

Στην αγορά της Ρουμανίας θα παραμείνει η Alpha Bank όπως και στην Αλβανία και την Κύπρο, εκτιμάται όμως πως θα αποχωρήσει από τη Σερβία, ενώ βρισκόταν εκεί από το 2002. Το 2005 είχε αποκτήσει τη σερβική τράπεζα, Jubanka, η οποία μετονομάσθηκε σε Alpha Bank Beograd και εν συνεχεία σε Alpha Bank Srbija.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της σερβικής θυγατρικής της Alpha Bank, αναμένεται σύντομα, με την τοπική ΑΙΚ Banka (6η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας, με ενεργητικό 1,4 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς περίπου 6%) να έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά.

Η Αlpha Bank αναμένεται να είναι η πρώτη τράπεζα που θα έχει με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσής της σε σχέση με τις πωλήσεις θυγατρικών, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text