Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ετοιμη η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ

Ετοιμη η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ετοιμη η πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ

Του Κοσμά Ζακυνθινού

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες παραδίδεται σε εμπορική λειτουργία η πρώτη μονάδα Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της χώρας -με έδρα την Κοζάνη- έχοντας ήδη ξεκινήσει εδώ και μια βδομάδα τη δοκιμαστική του λειτουργία. Άμεσα αναμένεται και η υπογραφή του πρώτου συμφωνητικού για την απορρόφηση του κόμποστ της πρώτης περιόδου λειτουργίας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με την ΔΕΗ για χρήση του υλικού ως υλικό αποκατάστασης στα λιγνιτωρυχεία της στην περιοχή.

Με τη νέα μονάδα, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί, αφού γίνεται η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ΟΣΔΑ, επιτυγχάνοντας -μεταξύ άλλων- ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή σε ποσοστό μικρότερο από 36%. Η εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ η ενίσχυση της ανακύκλωσης εκτιμάται ότι θα φτάνει στο 35%.

Παράλληλα, την αύξηση της χρηματοδότησης του έργου για το 2017 (από το 50% ίσως και στο 70%), μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου για τους κατοίκους της περιοχής να είναι μικρότερο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του στην Κοζάνη. «Αντιμετωπίζω θετικά και αποδεχόμαστε το αίτημα της Διαχείριση Απορριμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), ενθαρρύνοντας το θετικό της παράδειγμα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ευρωπαϊκές οδηγίες 

Το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων υπογράφηκε στις 10/06/2015 και προέβλεπε δύο έτη για την κατασκευή νέων υποδομών και 25 έτη για τη λειτουργία των νέων και ορισμένων εκ των υφιστάμενων υποδομών της περιφέρειας. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. (Εταιρεία Ειδικού Σκοπού που συστάθηκε για την υλοποίηση της Σύμβασης από τις εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.), μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Από την ανάδοχο εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, ο Λεωνίδας Μπόμπολας αναφερόμενος στην πρώτη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ τονίζει ότι «το έργο εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο όμιλος ΕΛΑΚΤΩΡ επένδυσε 17 εκατ. ευρώ για το έργο, ενώ εξασφάλισε από χρηματοδοτήσεις ακόμη 30 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού. Πάνω από 150 εργαζόμενοι απασχολήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κυρίως χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων όπως αυτή της αερόβιας επεξεργασίας που αποτελεί πατέντα της γερμανικής εταιρείας HERHOF (θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.), καθώς και στον συνδυασμό κατάλληλων τεχνολογιών μηχανικής διαλογής με in-house σχεδιασμό από την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. Τόσο η τεχνολογία βιολογικής επεξεργασίας, όσο και αυτή της μηχανικής διαλογής είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες στην εν λόγω μονάδα, ώστε να είναι συμβατές και με πρόσθετα ειδικά ρεύματα απορριμμάτων (π.χ. προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα), τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στην παρούσα φάση, αλλά θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), και αντίστοιχα στον Περιφερειακό (ΠΕΣΔΑ) για τη Δ. Μακεδονία.

Πηγή:imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text