Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | ΗΠΑ: Μαζικές απελάσεις προ των πυλών

ΗΠΑ: Μαζικές απελάσεις προ των πυλών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Μαζικές απελάσεις προ των πυλών

Εκστρατεία μαζικών απελάσεων, με στόχο την πλειονότητα των 11 εκατομμυρίων μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προαναγγέλλει η κυβέρνηση Τραμπ. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι νέες οδηγίες που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, ανατρέποντας, σε μεγάλο βαθμό, τους κανόνες που εφαρμόζονταν επί προεδρίας Ομπάμα.

Η πιο αμφιλεγόμενη από τις νέες οδηγίες Κέλι καλεί τις μεθοριακές αρχές να στέλνουν πίσω στο Μεξικό όσους έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα, ακόμη κι αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών. Αν και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επικαλείται ήδη ισχύοντα νόμο, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσον οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν στο Μεξικό να δεχθεί πολίτες άλλων χωρών. Πάντως, από την εντατικοποίηση των απελάσεων θα εξαιρεθούν περίπου 750.000 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ από τους γονείς τους όταν ήταν ακόμη παιδιά και προστατεύονται από σχετική απόφαση της προεδρίας Ομπάμα, την οποία δεν θέλησε να θίξει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ανακοινώσεις Κέλι έγιναν την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο Μεξικό. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επιδιώξει την αποκατάσταση κάποιας ομαλότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, οι οποίες διαταράχθηκαν σοβαρά με την ακύρωση προγραμματισμένης επίσκεψης του Μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο στην Ουάσιγκτον, ύστερα από προσβλητικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του μεθοριακού τείχους.

Στο Μεξικό διογκώνεται η ανησυχία για το κύμα των μαζικών απελάσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς η χώρα δεν έχει τις υποδομές ούτε την προετοιμασία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Τους φόβους αυτούς ήρθε να υπογραμμίσει η αυτοκτονία του 44χρονου Γκουανταλούπας Ολίβας Βαλένσια στην Τιχουάνα. Ο άτυχος Μεξικανός είχε απελαθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από τις ΗΠΑ στη μεθοριακή πόλη που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και στην οποία δεν είχε κανένα γνωστό.

Οξεία επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε χθες η Διεθνής Αμνηστία. Στην ετήσια αναφορά της, που καλύπτει 159 χώρες, η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση διαπιστώνει ότι ο κόσμος έγινε «πιο σκοτεινός» το 2016, χρονιά κατά την οποία «η κυνική χρησιμοποίηση της λογικής “εμείς απέναντι στους άλλους”, των κηρυγμάτων μίσους και φόβου έφτασε διεθνώς σε επίπεδα που δεν είχαμε γνωρίσει από τη δεκαετία του 1930», που σημαδεύτηκε από την άνοδο των ναζί. Η Διεθνής Αμνηστία ξεχωρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε μεταξύ των ηγετών που «διαμόρφωσαν μια τοξική ατζέντα που στοχοποιεί, ενοχοποιεί και αναγορεύει σε αποδιοπομπαίους τράγους ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων».

Στο μεταξύ, ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους υποστηρικτές του Τραμπ, ο ακροδεξιός συγγραφέας Μίλο Γιαννόπουλος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ριζοσπαστικής Δεξιάς Breitbart News, την οποία διηύθυνε μέχρι πρότινος ο κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Στιβ Μπάνον. Ο Γιαννόπουλος είχε δεχθεί σωρεία επικρίσεων από τη συντηρητική παράταξη για τις επίμαχες δηλώσεις του, με τις οποίες εμφανιζόταν να βλέπει θετικά τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων και παιδιών 13 ή 14 ετών.

Συναντήσεις

Στο πεδίο των διεθνών σχέσεων, η Αγκυρα έκανε γνωστό χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ενδεχομένως και πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, δήλωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιη η συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνόδου, αλλά σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να συναντηθούν και πριν από αυτήν. Αντιθέτως, δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για συνάντηση του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε χθες ο βοηθός του Ρώσου προέδρου, Γκούρι Ουσάκοφ.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text