Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών για την Wind το 2016

Αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών για την Wind το 2016

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση τζίρου και λειτουργικών κερδών για την Wind το 2016

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε φάση ανάπτυξης πέρασε πέρυσι η Wind βλέποντας τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 3% και να διαμορφώνεται στα 476 εκατ. ευρώ, και την λειτουργική της κερδοφορία να μεγαλώνει κατά 7%, στα 91 εκατ. ευρώ. Τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος "με μονοψήφια επίδοση μέση προς υψηλή", όπως έχει χαρακτηριστικά ενημερώσει η Wind τους βασικούς της μετόχους.  

Ακτινογραφώντας τις αιτίες της περυσινής πορεία της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Wind, κ. Νάσος Ζαρκαλής, μίλησε για ένα μείγμα όλο και πιο ισορροπημένο, με το 65% των εσόδων του παρόχου να προέρχεται πλέον από την κινητή τηλεφωνία, και το 35% από την σταθερή.

Στην σταθερή τηλεφωνία, η εταιρεία είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 11%, ο τομέας ωστόσο που μετασχηματίζεται ολοένα και περισσότερο είναι αυτός της κινητής.

Εκεί, η εταιρεία είδε πέρυσι τον κύκλο εργασιών της να πέφτει κατά 0,7%, ειδικά όμως το τέταρτο τρίμηνο ήταν το πρώτο μετά από χρόνια που παρουσίασε αύξηση. Σε επίπεδο πληθυσμιακής κάλυψης, η επίδοση της Wind φτάνει στο 78% της χώρας, και απομένουν μόνο κάποια τμήματα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα που θα καλυφθούν το 2018. Όπως εκτίμησε ο κ. Ζαρκαλής, έως το τέλος του 2017 η κάλυψη θα έχει φτάσει κοντά στο 90%.

Οι χρήστες με συνδυαστική υπηρεσία (σταθερό και κινητό) φτάνουν πλέον τους 200.000, σε μια συνολική βάση πελατών της Wind, ύψους 3 εκατομμυρίων. Όσον για τους χρήστες data με smartphone, τα νούμερα της Wind δείχνουν αύξηση κατά 30%, με τον αριθμό να έχει φτάσει τους 800.000 πελάτες.

Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι εσόδων της Wind συνεχίζει να προέρχεται από τις υπηρεσίες φωνής. Εκεί η εταιρεία είχε πέρυσι αύξηση 5% ως προς τα λεπτά ομιλίας, ενώ οι χρήστες αυξηθήκαν κατά 55%.

Σε επίπεδο καταστημάτων, η εταιρεία προσέθεσε πέρυσι 175 καινούργια καταστήματα, υλοποιώντας μια επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχει σημασία ότι στη διετία 2015-2016 αυξήθηκαν κατά 46% οι πωλήσεις σε αξεσουάρ και συσκευές.

Έξοδος στις αγορές

Την ισχυρή από εδώ και πέρα ανάπτυξη της, η Wind θα τη χρηματοδοτήσει και με το ομόλογο ύψους 250 εκατ. ευρώ που σύναψε πέρυσι. "Αν η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα πλήρωνε επιτόκιο  τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μονάδες πιο κάτω", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρκαλής.

Επενδύσεις

Στα 550 εκατ. ευρώ επενδύσεων της τελευταίας πενταετίας, φέτος θα προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ, με έμφαση την ανάπτυξη των δικτύων κινητής, σταθερής, οπτικών ινών, καθώς και στη συνδρομητική τηλεόραση.

Τέτοιες επενδύσεις είναι απαραίτητες σε μια στιγμή που οι χρήστες data με smartphone αυξάνονται ραγδαία. Σήμερα η μέση χρήση ανά χρήστη είναι 1 megabyte, τα επόμενα ωστόσο χρόνια ο κ. Ζαρκαλής προέβλεψε ότι θα φτάσει στα 20 megabytes. Σαν μέρος βέβαια επί του συνόλου των πελατών της Wind, ο αριθμός είναι ακόμη μικρός, καθώς φτάνουν τους 800.000 επί ενός συνόλου 3 εκατ. που χρησιμοποιούν data με smartphone, αυξάνονται ωστόσο με ραγδαίο ρυθμό.

Τηλεόραση

Στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, η Wind πρόκειται να κάνει την είσοδο της στην συνδρομητική τηλεόραση. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ζαρκαλής, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνο με την Vodafone προκειμένου να διερευνήσουν την από κοινού δραστηριοποίησή τους στο χώρο. Παρ' όλα αυτά, όπως διευκρίνισε ο κ. Ζαρκαλής, η εταιρεία θα συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος με τις δικές της δυνάμεις, όπως ακριβώς έκανε και με το δίκτυο 4G, προκειμένου, ανεξάρτητα του πως θα εξελιχθεί το μνημόνιο με την Vodafone, η Wind να κάνει φέτος την είσοδό της στην συνδρομητική τηλεόραση.

Ερωτηθείς για το θέμα της Forthnet, όπου τόσο η Wind όσο και η Vodafone διατηρούν συμμετοχή, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελούσε πάντα ένα plan Β, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με κάθε ευκαιρία. 

Πηγή: liberal.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text