Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζει η Wind στη διάρκεια του 2017

Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζει η Wind στη διάρκεια του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζει η Wind στη διάρκεια του 2017

Από τoν ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ.     Επενδύσεις 95 έως 100 εκατ. ευρώ προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της Wind Hellas για το 2017. Τα κεφάλαια προέρχονται από το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που σύναψε η εταιρεία στο τέλος του περασμένου έτους με ξένες και ελληνικές τράπεζες και οι νέες επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (4G, οπτικών ινών) και των νέων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή, η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το λανσάρισμα των νέων υπηρεσιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, παραδέχθηκε ότι η Wind Ηellas έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη Vodafone, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτή η συνεργασία θα έχει κεντρικό ρόλο στο επενδυτικό πρόγραμμα της Wind Hellas για το 2017.

Παράλληλα, στον πυρήνα του φετινού επενδυτικού προγράμματος της Wind θα βρεθούν τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή (4G) όσο και στη σταθερή (οπτικές ίνες). Eιδικά στην κινητή, όπως ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής, στόχος είναι η κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) να φθάσει στο 88% του πληθυσμού, από 78% που είναι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τη σταθερή, η Wind Hellas προτίθεται να αναπτύξει οπτικές ίνες που θα φθάνουν τόσο προς καμπίνες (FTTC) όσο και σε κτίρια (FTTB) και οικίες (FFTH). Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο των οπτικών ινών, δεδομένου ότι αυτό εξαρτάται και από τα σχέδια των άλλων παρόχων και κυρίως από αυτό του ΟΤΕ, το οποίο τώρα αποκρυσταλλώνεται.

Το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της Wind ακολουθεί εκείνο του 2016, το οποίο περιέλαβε επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ. Στόχος ήταν κυρίως η ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G που έδωσε ώθηση στα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας. Κυρίως όμως ήταν η σταθερή τηλεφωνία που διεύρυνε τα μεγέθη της Wind Hellas.

Πιο αναλυτικά, το 2016 ήταν ίσως το πρώτο έτος ανάκαμψης της Wind Hellas, από το 2008 και μετά. Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 3,4%, φθάνοντας τα 476 εκατ. ευρώ, και αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 7%, φτάνοντας τα 91 εκατ. ευρώ. Η σταθερή τηλεφωνία ήταν εκείνη που έδωσε ώθηση (+11% τα έσοδα σε σχέση με το 2015), ενώ η κινητή τηλεφωνία συνέχισε να αποτελεί τροχοπέδη (-0,5%). Για το σύνολο της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, η διοίκηση της Wind εκτίμησε ότι ανήλθε πέρυσι στο επίπεδο του 2015, δηλαδή σε 4,1 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό, την περίοδο 2008-2016, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών υποχώρησε κατά περίπου 45%, με την αγορά κινητής τηλεφωνίας να υποχωρεί κατά 57%. Η κινητή τηλεφωνία, από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, πέρυσι έκλεισε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Για το 2017, ο κ. Ζαρκαλής εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη, έστω και σε οριακό επίπεδο. Για τη Wind Hellas προέβλεψε αύξηση εσόδων, χωρίς να την προσδιορίσει, ενώ ακόμη προέβλεψε αύξηση λειτουργικών κερδών που θα κυμανθεί μεταξύ 5% έως 10%. «Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία, θα πρέπει να έχουμε και αύξηση εσόδων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια μείωσης του λειτουργικού κόστους», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς, ο πρόεδρος της Wind εκτίμησε ότι, εφόσον ανακάμψει η ελληνική οικονομία, μπορεί να επανακτήσει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να επανέλθει στα 5 δισ. ευρώ. Προσέθεσε δε ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών, στη διάρκεια της ύφεσης, επλήγη περισσότερο απ’ ό,τι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ως συνέπεια, λογικά αναμένεται πιο γρήγορη ανάκαμψή της απ’ ό,τι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Tέλος, αναφερόμενος στο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος της Wind παραδέχθηκε ότι η έκδοσή του ήταν «αλμυρή» (κουπόνι 10%). Προσέθεσε ωστόσο ότι ήταν η πρώτη προσφυγή της εταιρείας στις αγορές μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2010-11 και ότι η δραστηριοποίησή της αποκλειστικά στην ελληνική αγορά τής στοίχισε περίπου 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα το ομόλογο της Wind διαπραγματεύεται σε τιμή 104.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text