Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Νέα ένταση μεταξύ Γερμανίας -Τουρκίας

Νέα ένταση μεταξύ Γερμανίας -Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα ένταση μεταξύ Γερμανίας -Τουρκίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Εδώ φυλακίζονται δημοσιογράφοι. Γιατί σιωπάτε;» Η ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, προς την Αγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αγκυρα, τον περασμένο μήνα, βρήκε μια έστω και καθυστερημένη απάντηση, το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώθηκε να καταδικάσει τη σύλληψη του ίδιου δημοσιογράφου που είχε διαμαρτυρηθεί για την τύχη των συναδέλφων του, ενώ χθες διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε στον Τούρκο πρέσβη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η σύλληψη φέρνει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, που σχοινοβατεί ανάμεσα στην ανάγκη άσκησης δριμείας διπλωματικής πίεσης για την απελευθέρωση του Γερμανοτούρκου δημοσιογράφου και στην ανάγκη διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας με τη χώρα που κρατά το κλειδί του μεταναστευτικού.

Ο νέος γύρος κλιμάκωσης ξεκίνησε με την έρευνα των γερμανικών αρχών εναντίον της τουρκικής κυβερνητικής θρησκευτικής υπηρεσίας Ντιτίμπ στη Γερμανία, ενώ ο απόηχος αναμένεται να επηρεάσει την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος του Απριλίου. «Αναφορικά με τις επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία, είναι σαφές ότι αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν από την ελευθερία του λόγου στη Γερμανία πρέπει να προστατεύουν το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στη χώρα τους», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, βάζοντας «πάγο» στα σχέδια του Τούρκου προέδρου να οργανώσει προεκλογική εκδήλωση στη Γερμανία.

Στις φυλακές της Τουρκίας βρίσκονται περισσότεροι δημοσιογράφοι απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, με κατηγορίες παρόμοιες με αυτές που βαραίνουν τον Γιουτζέλ: υποκίνηση μίσους και προπαγάνδα για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης. «Η Γερμανία κάνει τα πάντα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ θα απελευθερωθεί το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει για λογαριασμό της «Κ» ο Νίκος Στέλγιας, το ενδεχόμενο ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας, με αφορμή δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Στο δημοσίευμα αυτό, η Χαντέ Φιράτ, δημοσιογράφος η οποία πρωταγωνίστησε τη νύχτα του πραξικοπήματος, παρέχοντας στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημόσιο βήμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, αναφέρει ότι το επιτελείο του τουρκικού στρατού δεν κρύβει τον προβληματισμό του για μια σειρά από εξελίξεις.

Το τουρκικό δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι σε αρκετά ζητήματα οι στρατηγοί δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ακόμη, ο τουρκικός στρατός δηλώνει ότι η ελεύθερη χρήση της μαντίλας στον στρατό είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ελήφθη δίχως τη σχετική έγκριση του επιτελείου.

Η κυβέρνηση αντιδρά στη νέα εξέλιξη και βάλλει κατά της «Χουριέτ» και του Ομίλου Ντογάν. Ηδη οι εισαγγελείς έχουν κινητοποιηθεί και νέα δικαστική διαμάχη αναμένει στον ορίζοντα μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, λίγο πριν από την αποχώρησή του για το Πακιστάν, ο πρόεδρος Ερντογάν βάλλει κατά της «Χουριέτ» σε πολύ υψηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να «συγχωρέσει» το νέο «λάθος» της εφημερίδας. Από την πλευρά του, το επιτελείο του στρατού, με νέο ανακοινωθέν, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ασκώντας κριτική στη «Χουριέτ». Την ίδια στιγμή, όμως, δεν ξεκαθαρίζει για το αν τα επτά σημεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανησυχίες του ή όχι. Το επιτελείο επιλέγει να τονίσει ότι «παραφράζονται» οι θέσεις του σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» οδεύει προς την κατεύθυνση της τελικής επίτευξης των στόχων της.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text