Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αύξηση πωλήσεων - κερδών για τη Sunlight

Αύξηση πωλήσεων - κερδών για τη Sunlight

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση πωλήσεων - κερδών για τη Sunlight

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη.   Ανέρχεται η αγορά ενέργειας διεθνώς και αυτό δίνει ώθηση στις δραστηριότητες του ομίλου Sunlight. Ο όμιλος που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 και σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών (EBITDA). Παράλληλα, για πρώτη φορά ο όμιλος σημειώνει καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ενώ σημειώνεται μεγάλη αύξηση προσωπικού, άνω του 20%.

Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της Sunlight ανακοίνωσε χθες ενοποιημένα έσοδα ύψους 153,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση του 2015. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν σε 17,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% και τέλος ο όμιλος εμφάνισε κέρδη μετά φόρων ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, από ζημίες ύψους 3,2 εκατ. ευρώ το 2015. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο όμιλος Sunlight εμφανίζει καθαρά κέρδη, γεγονός ενδεικτικό της πορείας που έχει λάβει ο όμιλος τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια.

Η πορεία αυτή, όπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της Sunlight, είναι και απόρροια της έντονα ανοδικής πορείας της αγοράς συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίας), αλλά και της έντονης εξαγωγικής προσπάθειας της επιχείρησης. Μόλις 24 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα του ομίλου από την εγχώρια αγορά, αντιστοιχώντας μόλις στο 15% των ενοποιημένων εσόδων του. Η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. (64%) και το υπόλοιπο από τρίτες χώρες (31%). Μεγάλες εξαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως στη Γερμανία, έχοντας ως βασικό προϊόν τις μπαταρίες έλξης που αξιοποιούνται κυρίως σε περονοφόρα και άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η συγκεκριμένη αγορά αποφέρει στη μητρική εταιρεία Sunlight το 66% των εσόδων της, προσδίδοντάς της μερίδιο 9% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης Βασίλη Μπίλλη, όσο η αγορά logistics αλλά και η αγορά ηλεκτροκίνησης συνεχίζουν να διευρύνονται, τόσο ο όμιλος Sunlight θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Σημαντικό ρόλο όμως στην ανάπτυξη της Sunlight διαδραματίζει και η αγορά εφεδρικών μπαταριών που αξιοποιούνται σε συστήματα ΑΠΕ, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής κ.λπ. Η συγκεκριμένη αγορά διευρύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τόσο στην Ασία όσο στην Αμερική και στην Αφρική. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι στη διάρκεια της περασμένης χρήσης πούλησε 1,56 εκατ. φυσικά στοιχεία μπαταρίας, από 1,29 εκατ. στοιχεία που είχε πουλήσει το 2015 και 1,00 εκατ. στοιχεία το 2014. Σημειώνεται ότι πλέον σχεδόν το 100% του τζίρου της Sunlight προέρχεται από πωλήσεις μπαταριών κάθε είδους. Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι κερδίζει έδαφος και στην καταναλωτική μπαταρία. Πρόσφατα, ως διανομέας της Toshiba εισήλθε στην αγορά της Νιγηρίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική διάρθρωση, ο όμιλος Sunlight είχε στο τέλος του περασμένου έτους δανεισμό ύψους 82 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, η διοίκηση του ομίλου εξετάζει διάφορα εργαλεία αναχρηματοδότησης του δανεισμού που λήγει κυρίως στην τριετία 2018-2020. Μεταξύ των εργαλείων που εξετάζονται είναι και η έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ), διαπραγματεύσιμου στο Χ.Α. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των ομολογιακών δανείων του ομίλου Sunlight που λήγουν στα επόμενα τρία χρόνια. Tέλος, η εταιρεία απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση για τα αποτελέσματα του 2017.

 

Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text