Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ιδιωτικοποίηση με... αστερίσκους στα ΕΛΠΕ

Ιδιωτικοποίηση με... αστερίσκους στα ΕΛΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ιδιωτικοποίηση με... αστερίσκους στα ΕΛΠΕ

Από τον Βασίλη Κώτση.   Οταν τον Ιούλιο του 2016 η Paneuropean Oil and Ιndustrial holdings, συμφερόντων του κ. Σπύρου Λάτση, ανακοίνωσε πως αύξησε το ποσοστό της στα Ελληνικά Πετρέλαια από 40,98% στο 45,47%, οι αναλυτές χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή, εκτός από επενδυτική, και διορατική εν όψει της πώλησης του 35,47% που διαθέτει το Δημόσιο στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. Διορατική γιατί, αν πωληθεί το ποσοστό του Δημοσίου, αυτόματα λύνεται και η συμφωνία του 2003 (συγχώνευση Πετρόλα - Ελληνικών Πετρελαίων) η οποία προβλέπει ότι τα 7 μέλη από τα 13 στο ΔΣ των ΕΛΠΕ τα διορίζει το Δημόσιο, με αποτέλεσμα ο όμιλος Λάτση να επανακτήσει τον διοικητικό έλεγχο της εταιρείας. Παράλληλα, με την αύξηση της συμμετοχής αποκτά πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε επενδυτή αποκτήσει το 35,47% του Δημοσίου και θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη ημέρα των ΕΛΠΕ.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, και το ΤΑΙΠΕΔ, για να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση, δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου όσον αφορά την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις: έως έξι μήνες για να υποδείξει ο σύμβουλος τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του 35,47% και έως 24 μήνες για να υλοποιήσει ο ίδιος τη διαδικασία πώλησης  του 35,47%. Η προθεσμία για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος λήγει στις 15 Μαΐου. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 1,61 δισ., άρα το 35,47% αποτιμάται τουλάχιστον στα 571 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ και το 35% του ΔΕΣΦΑ.

Επενδυτές στη Γενεύη

Eνδιαφερόμενοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, αν και η παρουσία του ομίλου Λάτση με το 45,47% προϋποθέτει ότι ο επίδοξος επενδυτής πρώτα θα περάσει από τη Γενεύη, όπου βρίσκεται η έδρα των επιχειρήσεων του κ. Λάτση, για να εξασφαλίσει μια συμφωνία μετόχων. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει τροχοπέδη για να ενδιαφερθεί ένας στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή ένας ανταγωνιστής των ΕΛΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες της αγοράς των καυσίμων, ενδιαφέρον μπορεί να επιδειχθεί από μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα που θα επιθυμεί να διυλίζει δικές της ποσότητες στα διυλιστήρια των ΕΛΛΠΕ και να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο μια βάση στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Επίσης, ένα επενδυτικό συνταξιοδοτικό fund μπορεί κάλλιστα να ενδιαφερθεί για μια εταιρεία σαν τα ΕΛΠΕ με ισχυρές λειτουργικές ροές και με εξασφαλισμένη τη διάθεση της παραγωγής της. Η πιθανότητα να ενδιαφερθεί ο ίδιος ο όμιλος Λάτση για το 35,47% συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Επίσης το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχει η Paneuropean Holdings για το ποσοστό του Δημοσίου δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όποιος δώσει τα περισσότερα θα γίνει ο κάτοχος του 35,47%.

Αυξημένες προσδοκίες

Σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια διάγουν μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους. Το 2016 πέτυχαν ιστορικά ρεκόρ παραγωγής, εξαγωγών και κερδών. Τα συγκρίσιμα αποτελέσματα, μετά την αφαίρεση των κερδών αποτίμησης αποθεμάτων, ύψους 102 εκατ., λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου, διαμορφώθηκαν για τα μεν ebitda στα 731 εκατ. και για τα καθαρά κέρδη στα 265 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός πως κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν κατά 25%. Τα διυλιστήρια του ομίλου το 2016 σημείωσαν αύξηση της παραγωγής κατά 16%, που ανήλθε σε 14,8 εκατ. μετρικούς τόνους, την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, ενώ  νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι εξαγωγές που ανήλθαν σε 8,6 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 56% των πωλήσεων. Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης, οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου του 2017 συνηγορούν πως η εφετινή χρονιά θα είναι ακόμη καλύτερη από το 2016.

Οι αυξημένες προσδοκίες στηρίζονται σε πέντε παράγοντες: α) με την ολοκλήρωση των επενδύσεων υπάρχει πλήρης εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων, β) έχει εξασφαλιστεί εργασιακή ειρήνη, γ) οι διευρυμένες επιλογές προμήθειας πρώτων υλών φέρνουν καλύτερες αποδόσεις στο τελικό προϊόν, δ) τα επιτόκια των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 3 δισ. μετά από συμφωνία με τις τράπεζες έχουν μειωθεί και τα χρηματοοικονομικά κόστη έχουν περιοριστεί και ε) έχουν κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με τις οφειλές προς την αγορά.

Πλέον, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, απαιτείται σωστή διαχείριση από τη διοίκηση και τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text