Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σκιές και ψίθυροι για την απόλυση Κόουμι

Σκιές και ψίθυροι για την απόλυση Κόουμι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σκιές και ψίθυροι για την απόλυση Κόουμι

Θύελλα αντιδράσεων από τους Δημοκρατικούς και ερωτήματα ακόμη και από μερίδα Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι, από τον πρόεδρο Τραμπ. Το φάντασμα του σκανδάλου «Ουότεργκεϊτ», επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, πλανάται πάνω από την Ουάσιγκτον, καθώς οι επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι στόχος της απόλυσης Κόουμι ήταν να «θαφτεί» η έρευνα γύρω από τις θρυλούμενες διασυνδέσεις συνεργατών του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία, καθώς λίγες μέρες πριν την απόλυση του ο Κόουμι είχε ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την σύνδεση της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία.

Ο 56χρονος Κόουμι, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμά του από τον Μπαράκ Ομπάμα, πληροφορήθηκε την απόλυσή του στη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη του FBI στο Λος Αντζελες. Στην επιστολή του Τραμπ προς τον Κόουμι αναφέρεται: «Αν και εξετίμησα το ότι με ενημερώσατε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις για το γεγονός ότι δεν αποτελούσα αντικείμενο έρευνας, παρ’ όλα αυτά συμμερίζομαι την κρίση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν είσθε σε θέση να διευθύνετε αποτελεσματικά το FBI». Ας σημειωθεί ότι, όταν ερωτήθηκε, στη διάρκεια πρόσφατης κατάθεσής του στη Γερουσία, κατά πόσον ο πρόεδρος Τραμπ αποτελεί αντικείμενο έρευνας (για τις επαφές με τη Ρωσία), ο Κόουμι είχε αποφύγει να απαντήσει.

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε ότι δεν θα αφιερώσει χρόνο αναλύοντας την απόφαση για την αποπομπή του, αλλά και για τον τρόπο που αυτή έγινε.

Παράλληλα, σε επιστολή του προς τα στελέχη του FBI και τους φίλους του, δήλωσε ότι: "εδώ και καιρό έχω την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος μπορεί ν` απολύσει τον διευθυντή του FBI για οποιοδήποτε λόγο ή χωρίς κανένα λόγο," σύμφωνα με το CNN.

Η ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ και οι συνεργάτες του δικαιολόγησαν την απόλυση Κόουμι επικαλούμενοι τον ίδιο λόγο για τον οποίο, στη διάρκεια της πρόσφατης προεδρικής αναμέτρησης, είχαν ζητήσει την κεφαλήν του επί πίνακι οι... Δημοκρατικοί: τους χειρισμούς του στην πολύκροτη υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν, σε τρισέλιδο υπόμνημά του προς τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζει πως ο Κόουμι έχασε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης για τα αλλεπάλληλα σφάλματά του στην υπόθεση αυτή: αρχικά γιατί απάλλαξε, ως μη ώφειλε, τη Χίλαρι Κλίντον με δημόσια συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο και στη συνέχεια γιατί άνοιξε εκ νέου τον φάκελο δέκα ημέρες προ των εκλογών, λέγοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να «συγκαλύψει» την υπόθεση, κάτι που έριχνε σκιές ενοχής στην υποψήφια των Δημοκρατικών.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι είχαν καταδικάσει έντονα τον Κόουμι καταλογίζοντάς του ευθύνη αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, υιοθέτησαν πιο συμπαθητική στάση απέναντί του μετά την απόλυσή του από τον πρόεδρο Τραμπ. «Αυτό θυμίζει Νίξον», δήλωσε ο γερουσιαστής Μπομπ Κέισι, παραπέμποντας στην ιστορική «Σφαγή του Σαββατόβραδου», δηλαδή την απόφαση του Ρίτσαρντ Νίξον να απολύσει τον ανεξάρτητο ειδικό εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο «Ουότεργκεϊτ». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ, χαρακτήρισε «μέγα σφάλμα» την απόλυση του Κόουμι και ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να διορίσει ανεξάρτητο δικαστή που θα αναλάβει την έρευνα για τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Τη διάχυτη καχυποψία στο Καπιτώλιο φαίνεται ότι συμμερίζεται και μερίδα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, δήλωσε ότι «προβληματίζεται» από τη χρονική συγκυρία της απόλυσης, ενώ ο επίσης Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζάστιν Αμας χαρακτήρισε «παράξενη» την προεδρική απόφαση και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητης επιτροπής για το ρωσικό ζήτημα. Πάντως, ο Τραμπ υπερασπίστηκε, μέσω Twitter, την επιλογή του, υποστηρίζοντας ότι ο Κόουμι είχε χάσει την εμπιστοσύνη τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών. «Οταν ηρεμήσουν τα πράγματα, όλοι θα με ευγνωμονούν», έγραψε, με την υπόσχεση ότι θα διορίσει έναν«καλύτερο» διευθυντή στο FBI.

Η αντίδραση της Μόσχας

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την απόλυση Κόουμι «εσωτερικό πολιτικό ζήτημα των ΗΠΑ» και αρκέστηκε να ευχηθεί να μην επηρεάσει με δυσμενή τρόπο η εξέλιξη αυτή τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Περισσότερο εκφραστικός υπήρξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσιγκτον. «Απολύθηκε; Θα αστειεύεστε!» δήλωσε ειρωνικά ο Σεργκέι Λαβρόφ, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το μεγάλο γεγονός της ημέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αργότερα, ο Λαβρόφ έγινε δεκτός από τον Τραμπ, στην πρώτη άμεση επαφή του τελευταίου με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο, μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο. Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά το τέλος της συνάντησης, συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό πρόεδρο το Συριακό και ιδιαίτερα την προοπτική δημιουργίας ζωνών ασφαλείας. Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «επιθυμεί την επίλυση σημαντικών προβλημάτων» και ότι στελεχώνεται από «ανθρώπους της δράσης», κατ’ αντιδιαστολή με την κυβέρνηση Ομπάμα, όπου οι αμερικανορωσικές σχέσεις επιβαρύνονταν από «ιδεολογικούς παράγοντες».

Προς επέκταση της έρευνας.

Από την Ευρυδίκη Μπερσή.   Τέσσερις ερωτήσεις για την υπόθεση Κόουμι.

– Γιατί η απόλυση του αρχηγού του FBI Τζέιμς Kόουμι προκάλεσε σοκ;

– Οι αρχηγοί του FBI διορίζονται για δεκαετή θητεία και δεν απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους παρά μόνον στην περίπτωση που διαπράξουν σοβαρότατα παραπτώματα. Η απόλυση του Kόουμι, στον τέταρτο χρόνο της θητείας του και ενόσω το FBI ερευνά εάν ο πρόεδρος Τραμπ δέχθηκε προεκλογική βοήθεια από τη Ρωσία, δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Τραμπ ρέπει προς όλο και πιο απολυταρχικές τάσεις. Το γεγονός ότι η επιστολή απόλυσης δεν επιδόθηκε μέσω των επίσημων καναλιών, αλλά παραδόθηκε από τον σωματοφύλακα του Τραμπ στα κεντρικά του FBI ενώ ο Kόουμι απουσίαζε, είναι μια λεπτομέρεια που ενισχύει αυτή την αντίληψη. Ο αρθρογράφος του New Yorker Ιβαν Οσνος σημειώνει ότι ο Τραμπ έμεινε έκπληκτος από το μέγεθος των αντιδράσεων στο Κογκρέσο, γεγονός που δείχνει «έλλειψη εξοικείωσης με τη διάκριση των εξουσιών και μια πάγια αντίληψη ατιμωρησίας».

– Για ποιο λόγο ο Τραμπ απέλυσε τον άνθρωπο που ξανάνοιξε την έρευνα γύρω από την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, βοηθώντας τον να ανέλθει στην εξουσία;

– Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε πλέξει το εγκώμιο του Kόουμι, αλλά μετεκλογικά φέρεται να εξοργίστηκε από το γεγονός ότι ο Kόουμι δεν προσέφερε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον παρακολουθούσε. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες πριν από λίγες ημέρες ο Kόουμι είχε ζητήσει περισσότερα κονδύλια και προσωπικό για να διευρύνει τις έρευνες περί ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει ότι οι έρευνες αυτές είναι χάσιμο χρόνου και «ψεύτικες ειδήσεις», αλλά η απόλυση του επικεφαλής των ερευνών δεν μπορεί παρά να προξενεί απορίες. Ο δημοσιογράφος του Intercept, Γκλεν Γκρίνγουολντ, θεωρεί απαραίτητο να διαλευκανθεί το θέμα, με τον διορισμό ανεξάρτητου εισαγγελέα, αλλά δεν πιστεύει ότι η απόλυση Kόουμι έγινε για να εμποδίσει τη διαρροή ενοχοποιητικών στοιχείων – εάν υπάρχουν. «Αν είσαι ο Τραμπ και πιστεύεις πραγματικά ότι ο Kόουμι έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που σε ενοχοποιούν, το τελευταίο που θέλεις είναι να τον απολύσεις δημοσίως με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο που υπάρχει, να μην τον ειδοποιήσεις και να το μάθει από την τηλεόραση», σημείωσε ο Γκρίνγουολντ, εκτιμώντας ότι ο Τραμπ μπορεί απλώς να ήθελε έναν διευθυντή «του χεριού του» και να βρήκε τώρα την ευκαιρία.

– Γιατί τώρα;

– Προχθές ο Kόουμι υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ανακρίβειες στο Κογκρέσο, κάτι που κατά την εκτίμηση του Τραμπ τον κατέστησε ευάλωτο. Οι υποψίες ότι επρόκειτο για μια παρορμητική απόφαση απόλυσης, όπως αυτές για τις οποίες ο Τραμπ έγινε διάσημος στην τηλεόραση, ενισχύονται από τις δυσκολίες του Λευκού Οίκου να προσφέρει πειστικές εξηγήσεις για τα αίτια και τη χρονική στιγμή της απόφασης.

– Μπορεί η απόφαση αυτή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της προεδρίας Τραμπ;

– Οσο οι έρευνες γύρω από τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία δεν αποκαλύπτουν κάποιο σοβαρό αδίκημα, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ομως, η αιφνιδιαστική απόλυση Kόουμι έχει εντείνει τις εκκλήσεις για ανάθεση της υπόθεσης σε ανεξάρτητο εισαγγελέα, βήμα εξαιρετικά επιζήμιο για τον Τραμπ. Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την αποσκίρτηση τριών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ώστε να ψηφίσουν την πρόταση μαζί με 48 Δημοκρατικούς. Σημειώνεται πάντως ότι, παρά τις συζητήσεις, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταθέσει επισήμως τέτοιου είδους πρόταση.

Πηγή : kathimerini.gr
23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text