Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Capital Economics: Η Ευρωζώνη εντυπωσιάζει, η Ελλάδα οδεύει προς τέταρτο μνημόνιο

Capital Economics: Η Ευρωζώνη εντυπωσιάζει, η Ελλάδα οδεύει προς τέταρτο μνημόνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Capital Economics: Η Ευρωζώνη εντυπωσιάζει, η Ελλάδα οδεύει προς τέταρτο μνημόνιο

Την ώρα που η οικονομία της Ευρωζώνης εντυπωσιάζει και η μείωση του πολιτικού κινδύνου βελτιώνει το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο, ενώ θα χρειαστεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Capital Economics.

Σε έκθεσή της για την οικονομία της Ευρωζώνης η Capital Economics προβλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 0,5% το 2017 και στο 1% το 2018.

Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία, οδήγησαν σε σημαντική μείωση του χρηματοδοτικού κόστους με την απόδοση του δεκαετούς να περιορίζεται στο 5,3%. Έτσι, είναι έντονη η φημολογία που θέλει την ελληνική κυβέρνηση να δοκιμάζει την επιστροφή της στις αγορές με μία έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Παρ' όλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους πριν το ΔΝΤ στηρίξει πλήρως το πρόγραμμα, η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι καταθέσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες. Μόνο έτσι θα υποχωρήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα στα οποία να μπορεί η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες της από τις αγορές, υποστηρίζει η Capital Economics, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί – στην καλύτερη περίπτωση – μια μακρινή προοπτική, ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης ενδέχεται να χρειαστεί όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Capital Economics σημειώνει ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με την Ευρωζώνη να ωφελείται από τον περιορισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τα υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Για τη Γαλλία, οι προοπτικές είναι εξαιρετικές μετά τις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Στην Ιταλία, οι πολιτικοί και τραπεζικοί κίνδυνοι επισκιάζουν το outlook της χώρας, ενώ στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι επενδύσεις λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Στην Ολλανδία, η νέα κυβέρνηση θα έχει άπλετο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσει τις επενδύσεις, ενώ οι προοπτικές της Πορτογαλίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Τέλος, η Ιρλανδία εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει και οι μκρότερες οικονομίες θα δεχθούν ώθηση από την αύξηση των επενδύσεων.


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text