Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η αέναη ανακύκλωση της κρίσης

Η αέναη ανακύκλωση της κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αέναη ανακύκλωση της κρίσης

Αυτό που με θλίβει περισσότερο σχετικά με τα όσα γίνονται στη χώρα μας αυτά τα χρόνια, είναι ότι όλες οι προσπάθειες και όλες οι πολιτικές επικεντρώνονται στα ποσοτικά στοιχεία της κρίσης. Δηλαδή, πώς θα κόψουμε ελλείμματα -και τώρα πώς θα αυξήσουμε τα πλεονάσματα- πώς θα αυξήσουμε τους φόρους και πώς θα πουλήσουμε τη δημόσια περουσία.

Ουδείς ασχολήθηκε με τα ποιοτικά στοιχεία. Δηλαδή, για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί, για το πώς διαπαιδαγωγείται και λειτουργεί η κοινωνία και για το πώς οι πολίτες θα κατανοήσουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για την πορεία του κράτους και της κοινωνίας μας. Και όμως, η ποιοτική κατάρρευση ήταν η αιτία που οδηγηθήκαμε στην κρίση. Σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όλα λειτουργούν όπως παλιά, με την ίδια νοοτροπία που μας οδήγησε στο χάλι του 2009. Οι πολιτικοί παραμένουν, αλλαζόνες, βυθισμένοι στο πολιτικό ψέμα, ανεύθυνοι και ατιμώρητοι, ασχολούμενοι μόνον με το πώς θα κοροϊδέψουν τον κόσμο για να σώσουν την καρέκλα τους (οι μεν) ή το πώς θα ανέβουν σ' αυτή (οι δε). Η λαμογιά, η σπατάλη (αν και μικρότερη) και η αδιαφορία για την κοινωνία και το μέλλον αυτού του κράτους, εξακολουθούν να είναι ο κανόνας.

Αυτό όμως, δε συνιστά παράδειγμα προς τους πολίτες, οι οποίοι βρίσκουν έτσι το άλλοθι για να διατηρήσουν την ίδια ακριβώς νοοτροπία: της φοροδιαφυγής, της κομπίνας, του ρουσφετιού. Βέβαια, σ' αυτό δε φταίνε οι πολίτες. Οι πολίτες παραδειγματίζονται και καθοδηγούνται από τις ηγεσίες τους.

Το περίεργο -ή μπορεί να μην είναι καθόλου περίεργο- είναι ότι, τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, τη χαράσσουν οι δανειστές, οι πράξεις των οποίων -με την ανοχή και τη συνέργεια των δικών μας κυβερνήσεων- μας οδήγησαν και μας παγίδεψαν στη σημερινή κατάσταση. Για τους δανειστές, είναι μεταρρύθμιση να πουλούν ασπιρίνες τα σούπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής (και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος!). Είναι μεταρρύθμιση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά δεν είναι οι θεσμικές μεταβολές σε ζητήματα ποινικής ευθύνης των πολιτικών.

Και γιατί άραγε επικεντρώνονται οι δανειστές μόνον στα ποσοτικά στοιχεία της κρίσης και παραβλέπουν τα ποιοτικά; Ακριβώς επειδή θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της χώρας, όσο πιο μακροχρόνια γίνεται. Η εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου δε συμφέρει τους δανειστές, αφού αυτό θα ισχυροποιήσει πολιτικά τον τόπο και θα προκαλέσει πραγματικές και ανεξάρτητες φωνές και αντιδράσεις εναντίον τους. Η εξάλειψη της διαφθοράς από τη λειτουργία των μηχανισμών θα ενδυναμώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ θα θέσει σε αμφισβήτηση τη δική τους διείσδυση στην οικονομία και στο σύστημα των -πάσης είδους- κρατικών προμηθειών.

Δυστυχώς. Ακόμη και αν η Ελλάδα ξεπεράσει την ποσοτική οικονομική της κρίση, δε θα έχει θεραπεύσει τις παθογόνες αιτίες που την οδήγησαν σ' αυτή. Έτσι, η κρίση θα ανακυκλώνεται κάθε τόσο, όπως άλλωστε κάνει επί 200 χρόνια τώρα, εμποδίζοντας αυτό το έθνος να ισχυροποιηθεί, να μεγαλώσει και να γίνει ανεξάρτητο.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text