Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το δωρεάν χρήμα δεν ωφελεί την Tesla

Το δωρεάν χρήμα δεν ωφελεί την Tesla

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το δωρεάν χρήμα δεν ωφελεί την Tesla

Του Πάνου Μουρδουκούτα. 

Η ρευστότητα είναι φθηνή στις μέρες μας και είναι δωρεάν για την πρωτοπόρο κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla. Προέρχεται από τους ενθουσιώδεις οπαδούς της εταιρείας που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στα μελλοντικά της προϊόντα.

Όπως τα 250 εκατ. δολάρια σε άνευ τόκων καταθέσεις για το Roadster δεύτερης γενιάς.

Ενώ το απαλλαγμένο από τόκους χρήμα είναι καλό πράγμα για τα καθαρά κέρδη μιας εταιρείας βραχυπρόθεσμα, δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα καθώς επιδεινώνει παρά διορθώνει τα προβλήματα διαχείρισης της εταιρείας.

Το δωρεάν χρήμα οδηγεί σε κακά οικονομικά. Ο,τιδήποτε είναι δωρεάν τελικά καταλήγει να είναι χαμένο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της παραγωγής πολύπλοκων προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα, όπου το περισσότερο χρήμα δεν λύνει απαραίτητα συνηθισμένα προβλήματα της παραγωγής.

Ακόμη χειρότερα, το δωρεάν χρήμα δημιουργεί μια αίσθηση αλαζονείας μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών, που ακολουθείται από υπερβολικές υποσχέσεις και υπο-απόδοση, όπως συνέβη τελευταία με την Tesla.  

Η Wall Street το πρόσεξε. Η κατασκευάστρια παραδοσιακών οχημάτων Fiat Chrysler νικά την Tesla. Η μετοχή της έχει κερδίσει 110,37% τους τελευταίους 12 μήνες και 87,61% τα τελευταία δύο χρόνια, σε σύγκριση με άνοδο 64.21% και 32.95% αντίστοιχα για την Tesla. Μάλιστα, η μετοχή της Tesla έχει υπο-αποδώσει σε σχέση με τον PowerShares QQQ τα τελευταία δύο χρόνια:

Αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη στους οπαδούς των ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν πειστεί πως οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες απειλούνται με εξαφάνιση και θα αντικατασταθούν από σύγχρονες κατασκευάστριες όπως η Tesla. Επίσης, είναι πιθανό να εκπλήσσει το κοινό της Wall Street που μαγεύτηκε από τη μετοχή της Tesla και αρνείται να κοιτάξει τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που κρούουν τον κώδωνα. 

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text