Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | «Βλέπουν» παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω... Τραμπ

«Βλέπουν» παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω... Τραμπ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Βλέπουν» παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λόγω... Τραμπ

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και χωρίς χρηματοδότηση, γέρνει η πλάστιγγα των εκτιμήσεων των αναλυτών το τελευταίο διάστημα, χωρίς ακόμη τίποτα να είναι δεδομένο, ενώ πλησιάζει η ώρα, τον Φεβρουάριο, να πάρει τη σχετική απόφαση το εκτελεστικό του συμβούλιο.

Χθες, σχετικό σχόλιο δημοσίευσε το Eurasia Group, αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις δεν έδωσε κάποιo σήμα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, περί ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Εξάλλου, πληροφορίες περί αναθέρμανσης των σχέσεών τους με το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του «κουαρτέτου», μεταδίδουν και ευρωπαϊκές πηγές.

Το γκρουπ πολιτικής ανάλυσης Eurasia σε χθεσινό του ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ μεταδίδει τώρα την επιθυμία του να ενεργοποιήσει την προληπτική συμφωνία του για την Ελλάδα και να ενταχθεί επισήμως στο ελληνικό πρόγραμμα δίπλα στους Ευρωπαίους.

Μάλιστα, ο συντάκτης του σημειώματος χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως «παράξενη τροπή» της υπόθεσης. Ο ίδιος εξηγεί ότι η αλλαγή των «αισθημάτων» του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την τελευταία. Είναι βασικά πολιτική απόφαση, καθώς η ηγεσία του ΔΝΤ διαβλέπει τον κίνδυνο απομόνωσης του Ταμείου αν εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό», προσθέτει, «δεδομένων των δύσκολων σχέσεων με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μια ανταγωνιστική σχέση με την Ε.Ε. θα άφηνε το ΔΝΤ απομονωμένο από τους δύο βασικούς του μετόχους...».

Ετσι, σύμφωνα με το σημείωμα, τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους και εξετάζουν σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματος, αν και η συμφωνία δεν έχει κλείσει.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θεωρείται πιθανή εκταμίευση δόσης από το ΔΝΤ. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα από μια τέτοια συμμετοχή, υποστηρίζει, θα ήταν το θετικό σήμα που θα έστελνε στις αγορές κεφαλαίων.

Από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, πάντως, χθες ο κ. Ράις σε συνέντευξη Τύπου δεν θέλησε να πει κάτι νέο επί του συγκεκριμένου θέματος και περιορίστηκε να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του Ταμείου.

Υπενθύμισε, συγκεκριμένα, ότι η απόφαση του Ταμείου βασίζεται σε δύο σκέλη: στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, στην οποία σημειώνεται πρόοδος, και στην ελάφρυνση του χρέους, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και όταν θα έχουμε ικανοποιήσει και τα δύο αυτά σκέλη, είπε, τότε θα πάμε στο εκτελεστικό μας συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα «επί της αρχής».

Μιλώντας ειδικότερα για το χρέος, ο κ. Ράις είπε ότι αν και έχει γίνει πρόοδος στις συζητήσεις σε σχέση με το 2015, δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές. Ωστόσο, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους για να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα εξασφαλίζει μια αξιόπιστη μείωση του χρέους, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Η έξοδος

Το σημείωμα του Eurasia, εξάλλου, αναφέρεται και στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και καταγράφει τις τρεις εναλλακτικές:

α. Προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL), η οποία συνεπάγεται μνημόνιο. Δεν τη θεωρεί πιθανή γιατί θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα έπρεπε να την εγκρίνουν και τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρώπης.

β. Μεταπρογραμματική εποπτεία, όπως της Πορτογαλίας, με δύο αποστολές Κομισιόν και ΕΚΤ τον χρόνο. Το μειονέκτημά της από την πλευρά των πιστωτών είναι ότι δεν προβλέπει μηχανισμό κυρώσεων.

γ. Ενισχυμένη εποπτεία. Κατά την εκτίμηση του συντάκτη του σημειώματος, αυτή συνεπάγεται «τρόικα», δηλαδή συμμετοχή και του ΔΝΤ και ανά τρίμηνο αξιολογήσεις. Οι θεσμοί θα μπορούν να δίνουν εντολή για στρες τεστ τραπεζών και να κάνουν υποδείξεις πολιτικής στην κυβέρνηση, αν το κρίνουν απαραίτητο, ακόμη και να προτείνουν πρόγραμμα. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο, υποστηρίζει το Eurasia.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text