Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΗΠΑ: Στα 828 δισ. το έλλειμμα στο 5μηνο

ΗΠΑ: Στα 828 δισ. το έλλειμμα στο 5μηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Στα 828 δισ. το έλλειμμα στο 5μηνο

Συνεχίζεται να διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και ανήλθε στα 828 δισ. δολάρια για τους πρώτους πέντε μήνες του οικονομικού έτους. Ο κυριότερος λόγος της αύξησης του ελλείμματος είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που αυξήθηκε από την νομισματική πολιτική υψηλών επιτοκίων που έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το έλλειμμα από την αρχή του έτους  είναι κατά 18% μεγαλύτερο, μετά τις προσαρμογές για τις ημερολογιακές διαφορές, από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Το έλλειμμα μόνο για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε  296 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δαπάνες για τόκους έχουν ανέλθει σε 433 δισ. δολάρια στο οικονομικό έτος, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 41% σε σχέση με το προσαρμοσμένο αντίστοιχο μέγεθος πέρυσι. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν πλέον περίπου το ένα έκτο των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατακόρυφα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από δύο χρόνια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αυτό ώθησε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του ανεξόφλητου τοκοφόρου δημόσιου χρέους στο 3,2% στα τέλη Φεβρουαρίου, διπλάσιο από το 1,6% που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και τη Medicare έχουν αυξηθεί κατά 9% και οι δαπάνες για τα αμυντικά στρατιωτικά προγράμματα έχουν αυξηθεί κατά 12%, από την έναρξη του οικονομικού έτους τον Οκτώβριο.

Στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025, ο Λευκός Οίκος προέβλεψε ότι οι καθαρές πληρωμές τόκων το 2024 θα ανέρχονταν σε περίπου 890 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 3,1% του ΑΕΠ.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text