Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Στόχευση για νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ το 2024

Τράπεζες: Στόχευση για νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ το 2024

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Στόχευση για νέα δάνεια 7 δισ. ευρώ το 2024

«Ατμομηχανή» και φέτος τα επιχειρηματικά δάνεια. Η χρηματοδότηση παραχωρήσεων και εξαγορών σε Ενέργεια, Ξενοδοχεία, οι βασικοί άξονες. Τι προβλέπουν τα business plans των Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Optima.

 

Πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, της τάξης τουλάχιστον των 7 δισ. ευρώ, αναμένουν για τη φετινή χρονιά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συν η Optima, ποντάροντας αφενός στην κόπωση του κύματος αποπληρωμών, που χαρακτήρισε το 2023, αφετέρου στην επιτάχυνση επενδύσεων και εξαγορών, λόγω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και των διαθέσιμων πόρων Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Παρ’ ότι η χρονιά ξεκίνησε με το… αριστερό καθώς τον δυνατό σε χορηγήσεις Δεκέμβριο διαδέχθηκε κύμα αποπληρωμών τον Ιανουάριο (σ.σ. η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ανήλθε σε 3,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ το Γενάρη μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ), στελέχη εταιρικών χορηγήσεων εκτιμούν ότι η προσδοκία μείωσης επιτοκίων θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, αλλά και στις εξαγορές/συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα προϊούσης της χρονιάς να αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια.

Εξαγορές-συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, η φετινή χρονιά αναμένεται να δώσει νέο ρεκόρ στον αριθμό και την αξία των συναλλαγών εξαγορών και συγχωνεύσεων με τον κλάδο Ενέργειας (σ.σ. κυρίως ΑΠΕ) να παραμένει «πρωταγωνιστής» και τον Τουρισμό (πωλήσεις ξενοδοχειακών ομίλων/μονάδων)τ να εκτιμάται ότι θα ανέβει αρκετές θέσεις στην άτυπη κατάταξη.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Πειραιώς εκτιμά ότι, κατά τη φετινή χρονιά, θα επιτύχει πιστωτική επέκταση αντίστοιχη της περσινής (1,6 με 1,7 δισ. ευρώ), ενώ συνολικά στην τριετία 2024-26 το business plan της τράπεζας προβλέπει αύξηση της «πίτας» των ενήμερων δανείων κατά 5,4 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη διετία (2021-22) το υπόλοιπο χορηγήσεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε 12 δισ. ευρώ, τα περιθώρια περαιτέρω επέκτασης είναι σημαντικά, σύμφωνα με τον Θ. Τζούρο, chief corporate & investment banking της Πειραιώς. Και αυτό διότι οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν τη χαμηλότερη αναλογία δανείων προς καταθέσεις στην Ευρωζώνη (σ.σ. 59% έναντι μέσου όρου 104%).

Η Eurobank αναμένει καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για την πιο συντηρητική εκτίμηση, μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Σε επίπεδο ομίλου η Εurobank εκτιμά ότι το υπόλοιπο των ενήμερων δανείων της θα αυξηθεί εντός της φετινής χρονιάς κατά 2,4 δισ. ευρώ.

Πιστωτική επέκταση της τάξης των 2 δισ. ευρώ αναμένει για φέτος η Alpha Bank, σε επίπεδο ομίλου. Στόχος που αφορά, κατά το συντριπτικό του μέρος, στην εγχώρια αγορά, μετά την ταξινόμηση της Alpha Βank Romania στα προοριζόμενα προς πώληση, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με UniCredit.

Μια ακόμη δυνατή χρονιά σε πιστωτική επέκταση (περίπου 700 εκατ. ευρώ) αναμένει για φέτος η Optima.

Η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων 7%, την περίοδο 2024-26. Ήτοι, περίπου 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Επίδοση η οποία θα έρθει κυρίως από την Ελλάδα, καθώς η Εθνική δεν διαθέτει αξιοσημείωτη παρουσία στο εξωτερικό, παρά μόνο στη μικρή αγορά της Βορείου Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι για τη φετινή χρονιά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική στοχεύει σε πιστωτική επέκταση της τάξης των 1,4 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά, μεταξύ του ανεπίσημου φετινού στόχου (1,4 δισ. ευρώ) και της μέσης ετήσιας αύξησης (2,65 δισ. ευρώ) για την τριετία 2024-26, οφείλεται στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης μεγάλων συναλλαγών, που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως οι παραχωρήσεις Αττικής Οδού, Εγνατίας, ΒΟΑΚ καθώς και στην εκτίμηση έξαρσης του M&A στον κλάδο Ενέργειας.

Το πότε θα εκταμιευθούν χορηγήσεις χρηματοδότησης τιμήματος για τις παραπάνω big business θα καθορίσει και το αποτέλεσμα κατανομής της πιστωτικής επέκτασης στην τριετία 2024-26.

 

Πηγή: Χρήστος Κίτσιος, euro2day

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text