Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χατζηδάκης: Μέτρα 870 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2025

Χατζηδάκης: Μέτρα 870 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2025

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χατζηδάκης: Μέτρα 870 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2025

Τις παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 αξίας περίπου 870 εκατομμυρίων ευρώ περιέγραψε μιλώντας από το Συνέδριο των Δελφών ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τον Απρίλιο ξέρουμε «με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε ήδη για το 2025, νομίζω αυτό δείχνει ότι έχουμε ένα επιτελείο το οποίο δουλεύει συστηματικά», αλλά και «λαμβάνει υπόψη του τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται σε ένα ύψος της τάξεως του 2,1% για το 2025.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Θα σας πω όσα μπορώ να πω, που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Τι θα έχει ο προϋπολογισμός του 2025:

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ

-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ

-Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ

-Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ

-Αύξηση των συντάξεων, κόστους 400 εκατ. ευρώ

-Αναστολή ΦΠΑ στις υποδομές

-Όλα αυτά είναι μέτρα ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είπε: «Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι σε μία γυάλα και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχοντας περάσει την κρίση του κορονοϊού λόγω του οποίου είχαμε μία σοβαρή ύφεση, έχοντας περάσει και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να τα κρατάς για δύσκολες χρονιές, ώστε να έχουμε στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική».

«Έως τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, κάνοντας μία συντηρητική διαχείριση όσον αφορά στις προβλέψεις και προσπαθούμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Αυτή είναι η λογική μας, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος νοικοκύρης», επισήμανε ο υπουργός.

Σχετικά με τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα POS, ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν τα συστήματα άμεσων συναλλαγών όπως το IRIS με μηδενικές προμήθειες και πολύ χαμηλές χρεώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά αν δεν υπάρξει μείωση των προμηθειών από τις τράπεζες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text