Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ING: Έρχεται ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και Νότο σε θέση οδηγού - Ξεκινά μειώσεις η ΕΚΤ τον Ιούνιο

ING: Έρχεται ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και Νότο σε θέση οδηγού - Ξεκινά μειώσεις η ΕΚΤ τον Ιούνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ING: Έρχεται ανάκαμψη στην Ευρωζώνη με Ελλάδα και Νότο σε θέση οδηγού - Ξεκινά μειώσεις η ΕΚΤ τον Ιούνιο

«Με τον ερχομό της άνοιξης, οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες στην Ευρωζώνη γυρίζουν από το βαθύ κόκκινο προς το πράσινο. Ως εκ τούτου, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Μάρτιο πάνω από το επίπεδο ισορροπία των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2023. Ομολογουμένως, η βελτίωση εξακολουθεί να οφείλεται ουσιαστικά στον τομέα των υπηρεσιών. Και ενώ τα στοιχεία εμπιστοσύνης στον κλάδο μεταποίησης είναι ακόμη αδύναμα, τουλάχιστον είναι σημαντικά πάνω από το χαμηλό σημείο του Ιουλίου 2023» αναφέρει η ING.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της επενδυτικής τράπεζας, ότι στη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η ελπίδα είναι ότι μετά από δύο τρίμηνα υφεσιακής κατάστασης στην Ευρωζώνη, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ενδέχεται να παρουσιάσει κάποια θετική ανάπτυξη, ακόμη και αν είναι κάπως υποτονική. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα σηματοδοτούν μια πιο ισχυρή δυναμική από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο.

Έτσι, η ING αναμένει μια σχετικά μέτρια ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που θα οδηγήσει σε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% για το 2024. Το 2025 αναμένεται μεγαλύτερη δυναμική με αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 1,4%.

Για την Ελλάδα, η ING αναμένει ανάπτυξη 1,4% φέτος και 2% το 2025, που μαζί με την Ισπανία (1,8% και 2%) και την Πορτογαλία (1,6% και 2,2%) αποτελούν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην περιοχή.

Παράλληλα, με τις αυξήσεις των μισθών πιθανότατα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο, ανοίγει η πόρτα για την ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από δύο επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος.

«Με φόντο μιας πρόσφατη ομιλία της Isabel Schnabel, η ΕΚΤ φαίνεται να πιστεύει ότι το ουδέτερο επίπεδο μάλλον έχει μετατοπιστεί προς τα πάνω από την πανδημία και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλότερο για λίγο. Η εκτίμηση ενός ονομαστικού ουδέτερου επιτοκίου μεταξύ 2,25% και 2,5% φαίνεται τώρα να είναι στο consensus, κάτι που συμφωνούμε. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω το 2025 στο 2,5% και στη συνέχεια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό ακόμη» αναφέρει η ING.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text