Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πότε ξεκλειδώνουν τα μερίσματα των τραπεζών

Πότε ξεκλειδώνουν τα μερίσματα των τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πότε ξεκλειδώνουν τα μερίσματα των τραπεζών

Τις διαθέσεις τους ως προς τα μερίσματα που θα διανείμουν φέτος, από την κερδοφορία του 2023, θα κοινοποιήσουν επισήμως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη Φρανκφούρτη έως τη Δευτέρα 22 Απριλίου, προκειμένου να λάβουν το "πράσινο φως" του Επόπτη.

Παρότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν λειτουργεί στη βάση της έγκρισης ή απόρριψης των αποφάσεων των τραπεζικών διοικήσεων, ωστόσο, είναι αρμόδιος να βγάλει κίτρινη -ή ακόμη και κόκκινη- κάρτα εφόσον κρίνει ότι τα σχέδιά τους θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν γένει.

Για τον λόγο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τον Επόπτη προκειμένου να διασφαλίσουν τη θετική του ανταπόκριση στα σχέδιά τους να επαναφέρουν φέτος τα μερίσματα μετά από 16 έτη.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι τα μερίσματα που θα ανακοινωθούν στις Γενικές Συνελεύσεις τον Ιούνιο θα κυμανθούν μεταξύ 10% και 25%.

Η Eurobank - η οποία διαθέτει τον χαμηλότερο συντελεστή αναβαλλόμενης φορολογίας - αναμένεται να κλειδώσει το 25%, καθώς και η Εθνική που παρουσιάζει τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες.

Στο 10% αναμένεται να διαμορφωθεί το μέρισμα της Πειραιώς και στο 20% πιθανότατα της Alpha Bank - όπως έχει, επίσης, δηλώσει ο CEO ,Βασίλειος Ψάλτης. Θυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εξαγγείλει διανομή μερίσματος 25-30% φέτος, η Eurobank τουλάχιστον 25%, η Alpha Bank 20% και η Πειραιώς 10%.

Βασικό "όπλο" στην επιχειρηματολογία των τραπεζών είναι η ισχυρή κερδοφορία ύψους 8 δισ. ευρώ που έχουν καταγράψει την τελευταία διετία, κυρίως χάρη στην εκτίναξη των επιτοκίων στα επίπεδα-ρεκόρ του 4%, αλλά και η διατήρησή τους σε αυτά για αρκετούς μήνες.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι τραπεζικές διοικήσεις "βλέπουν" διατήρηση του ισχυρού momentum σε βάθος τριετίας - όπως αποκαλύπτουν τα business plans που ανακοίνωσαν μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα του 2023. Επιπλέον, από τις 31 Μαρτίου τα capital plans και των τεσσάρων ιδρυμάτων βρίσκονται στα χέρια του SSM προκειμένου να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση.

Την απάντηση από τη Φρανκφούρτη θα λάβουν οι διοικήσεις τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, η επίσημη "ετυμηγορία" θα έρθει τον Ιούνιο στις γενικές συνελεύσεις - όπου θα ανακοινωθεί και το τελικό ποσοστό του μερίσματος που θα διανεμηθεί στους μετόχους. Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν, πάντως, ότι δύσκολα θα δουν οι μέτοχοι μερίσματα που υπερβαίνουν το 20% επί των κερδών.

Βασικό επιχείρημα της συντηρητικής προσέγγισης του Επόπτη είναι η αναβαλλόμενη φορολογία (DTC) η οποία ανέρχεται στην Ελλάδα πάνω από το 50% των συνολικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εφόσον η κερδοφορία διατηρήσει τη δυναμική της τα επόμενα έτη, απομειώνοντας δυναμικά το DTC, δεν αποκλείεται ο SSM να αποδειχθεί πιο γαλαντόμος στα επόμενα μερίσματα, αναφέρουν σχετικές πηγές.

Βάσω Αγγελέτου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text