Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γερμανοί και Αμερικανοί τροφοδότησαν τον τουρισμό τον Φεβρουάριο

Γερμανοί και Αμερικανοί τροφοδότησαν τον τουρισμό τον Φεβρουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανοί και Αμερικανοί τροφοδότησαν τον τουρισμό τον Φεβρουάριο

Οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι εμφανίζονται υπέρμαχοι των ελληνικών διακοπών τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας αισθητά έσοδα κι αφίξεις στη χώρα μας τον δεύτερο μήνα του έτους. Στον αντίποδα, Γάλλοι και Βρετανοί που τον Ιανουάριο είχαν συμβάλλει στην αύξηση των τουριστικών ροών, μείωσαν το αποτύπωμά τους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας και σε γενικές γραμμές επιβεβαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν φέτος για τις τουριστικές επιδόσεις.

Βάσει αυτών, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 117,3 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2024 και 229,9 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους ενώ ταξιδιωτικές εισπράξεις και ταξιδιωτικές αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 22,2% και κατά 26% αντίστοιχα, τον δεύτερο μήνα του τρέχοντος έτους. Χάρη στις καλές επιδόσεις του Ιανουαρίου δε, η άνοδος σε επίπεδο διμήνου εκτιμήθηκε στο 24,5% για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και στο 20,7% για τις ταξιδιωτικές αφίξεις.

Ξόδεψαν λιγότερα οι Αμερικανοί τον Φεβρουάριο

Τον τουριστικό λογαριασμό του Φεβρουαρίου φάνηκε να ενισχύει κατά βάση η γερμανική και η αμερικανική αγορά, οι επισκέπτες από τις οποίες αυξήθηκαν κατά 51,6% και κατά 87,8% αντίστοιχα, με τους Αμερικανούς μάλιστα να βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αφίξεων ξεπερνώντας τους Βρετανούς (41,1 χιλ. Αμερικανοί ταξιδιώτες έναντι 28,4 χιλ. Βρετανών ταξιδιωτών). Στον αντίποδα οι ταξιδιωτικές αφίξεις Γάλλων και Βρετανών παρουσίασαν μείωση της τάξης του 39,8% και 28,1% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο εισπράξεων ωστόσο παρατηρήθηκε μια αναντιστοιχία, η οποία μεταφράζεται ως μείωση της μέσης δαπάνης των Αμερικανών που επισκέφτηκαν την χώρα μας. Κι αυτό γιατί ενώ η αμερικανική αγορά παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών αφίξεων οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της μειώθηκαν κατά 4,3% και διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Φεβρουάριο προήλθε από την Γερμανία και έφτασε 65,5%, ήτοι 29,7 εκατ. ευρώ που μπήκαν στα ελληνικά ταμεία.

Μείωση όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω και του περιορισμού των τουριστικών ροών, εμφάνισαν και οι εισπράξεις από την Γαλλία και την Βρετανία, η οποία έφτασε στο 50,1% και 30,8% αντίστοιχα, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράστηκε σε ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 14,1 εκατ. ευρώ και 13,2 εκατ. ευρώ.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των ταξιδιωτικών αφίξεων, η κατάταξη των χωρών που τροφοδότησαν την χώρα τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε ως εξής: Γερμανοί (62,5 χιλ. ταξιδιώτες), Αμερικάνοι (41,1 χιλ. ταξιδιώτες), Βρετανοί (28,4 χιλ. ταξιδιώτες) και Γάλλοι (27,3 χιλ. ταξιδιώτες). Βάσει των εισπράξεων ωστόσο, Γερμανία και Αμερική παρέμειναν στις δύο πρώτες θέσεις με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις τους να φτάνουν τα 29,7 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι Γάλλοι αποδείχτηκαν πιο γαλαντόμοι από τους Βρετανούς, εισφέροντας - παρότι αριθμητικά λιγότεροι - 14,1 εκατ. ευρώ στον τελικό λογαριασμό έναντι 13,2 εκατ. ευρώ των Βρετανών.

Απώλειες από την βρετανική αγορά το α' δίμηνο

Σε κάθε περίπτωση οι εντυπωσιακές για τον μήνα Φεβρουάριο επιδόσεις ενίσχυσαν το αποτέλεσμα σε επίπεδο διμήνου, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 569,7 εκατ. ευρώ.

Η κατάταξη των χωρών από άποψη εισπράξεων σε επίπεδο διμήνου, διατηρήθηκε με την αμερικανική αγορά χάρη και στις καλές επιδόσεις του Ιανουαρίου, να εμφανίζει αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων έναντι μείωσης που εμφάνισε τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 48,7% και διαμορφώθηκαν στα 58,7 εκατ. ευρώ, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20,9% και διαμορφώθηκαν στα 46,0 εκατ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία και την Βρετανία μειώθηκαν κατά 12,9% και 11,7% αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στα 34,1 εκατ. ευρώ και στα 33,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, οι Γερμανοί αυξήθηκαν κατά 25,4% (132,7 χιλ. ταξιδιώτες) οι Αμερικάνοι κατά 158,4% (95,7 χιλ. ταξιδιώτες) ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που επισκέφτηκαν τη χώρα μας ήταν λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι καταγράφοντας μείωση 9,1% και 34,7% αντίστοιχα, με τις ταξιδιωτικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 69,9 χιλ. ταξιδιώτες και 64,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Νίκη Παπάζογλου

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text