Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ταβάνι έχει πιάσει η χωρητικότητα του Ελ. Βενιζέλος

Ταβάνι έχει πιάσει η χωρητικότητα του Ελ. Βενιζέλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ταβάνι έχει πιάσει η χωρητικότητα του Ελ. Βενιζέλος

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελ. Βενιζέλος καθώς έχει χτυπήσει κόκκινο η χωρητικότητα, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη υλοποίησης του πλάνου επέκτασης τουλάχιστον εντός χρονοδιαγράμματος.

Θυμίζουμε ότι ο διεθνής αερολιμένας της Αθήνας διανύει τα πρώτα βήματα της υλοποίησης της πρώτης φάσης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος (50MAP Master Plan) για την επέκταση της χωρητικότητας, βάσει του οποίου προβλέπεται η σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του με απώτερο στόχο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 εκατ. επιβατών μέχρι το 2046.

Η πρώτη φάση, η οποία προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας από 26 εκατ. σήμερα σε 33 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2028 θα χρειαστεί κεφάλαια της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ ενώ στη συνέχεια η δεύτερη φάση, η οποία απαιτεί κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμικότητα σε 40 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2030.

Η επιβατική κίνηση

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κορεσμός θα έρθει πολύ πριν ην ολοκλήρωση της επένδυσης. Μάλιστα, η  απροσδόκητα υψηλή επιβατική κίνηση που κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο παραδοσιακά χαρακτηρίζεται σαν το πιο αδύναμο εποχικά λόγω της χειμερινής περιόδου, συγκλίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, για το σύνολο του έτους προβλέπεται ότι ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας θα πλησιάσει τα 30 εκατ., την ίδια στιγμή που  ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι είχε ξεπεράσει τα 28 εκατ.

Οι υψηλές πτήσεις που σημειώνει το Ελ. Βενιζέλος με κινητήριο δύναμη τον τουρισμό, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κυλήσει με γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία για την επέκταση. Αυτή την στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται το τελικό στάδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την επιλογή του γραφείου, το οποίο θα αναλάβει τον σχεδιασμό της πρώτης και της δεύτερης φάσης για την επέκταση του αεροδρομίου με την ανακοίνωση του ονόματος να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση του αεροδρομίου βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων τόσο με ελληνικές όσο και με ξένες τράπεζες, για τη διερεύνηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, αυτή την στιγμή, "τρέχουν" μικρότερης εμβέλειας έργα, τα οποία στοχεύουν στην βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και projects που σχετίζονται με τις μη αεροπορικές δραστηριότητες του αεροδρομίου, που αφορούν τους εμπορικούς χώρους, όπου δρομολογούνται νέες συνεργασίες.

Ματίνα Χαρκοφτάκη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text