Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η πολιτική αβεβαιότητα

Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η πολιτική αβεβαιότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η πολιτική αβεβαιότητα

Μια πανοραμική παρουσίαση για την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη διάλεξη της Πηνελόπης Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας και καθηγήτριας του Yale, στο Ιδρυμα Μποδοσάκη, σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Η κ. Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ έδωσε μια εικόνα ελεγχόμενης επιβράδυνσης –«δεν περιμένουμε μεγάλες κρίσεις ή νέα ύφεση», είπε– αλλά τόνισε ότι υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «αβεβαιότητα πολιτικής», ειδικά όσον αφορά τις προθέσεις μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Κανείς δεν ξέρει σήμερα πώς θα εξελιχθούν οι πολιτικές των χωρών αυτών», σημείωσε η Ελληνοαμερικανίδα οικονομολόγος. Για τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, τόνισε ότι «δεν προέκυψαν με την τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση», αλλά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης «αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης» που έχει εκδηλωθεί στη Δύση. Με τις δύο χώρες να αποτελούν το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 20% του διεθνούς εμπορίου, όπως ανέφερε, η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ τους –που θεωρεί ότι είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο– θα «διαχυθεί με μείζονα τρόπο στον υπόλοιπο κόσμο».

Η παγκοσμιοποίηση, όπως τόνισε, έφερε «τρομακτικά οφέλη» στη μεταπολεμική περίοδο, αλλά δεν ωφελήθηκαν όλοι εξίσου και «αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αυτοί που βρέθηκαν στην πλευρά των χαμένων να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ολοένα και πιο έντονα».

Στην παρουσίασή της, η κ. Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ ανέδειξε τις αποκλίνουσες πορείες διαφορετικών περιοχών του κόσμου, τόσο σήμερα όσο και στις πρόσφατες δεκαετίες. Εδειξε, για παράδειγμα, ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη στις χώρες της Απω Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας για το 2019 είναι άνω του 5%, ενώ στην ιδιαίτερα φτωχή υποσαχάρια Αφρική είναι κάτω από 1% και στην περιοχή της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οριακά θετική. Εξετάζοντας τους δείκτες ακραίας φτώχειας την τελευταία 25ετία, υπενθύμισε το γεγονός ότι στην Ανατολική Ασία έχει σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική και στη Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς.

Τέλος, για τη μεγάλη πρόκληση των νέων τεχνολογιών, της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε ότι, ενώ προκαλεί «τεράστιο άγχος» στις χώρες της Δύσης για τις συνέπειές της στις θέσεις εργασίας, στις αναπτυσσόμενες χώρες γίνεται δεκτή ως μεγάλη ευκαιρία για ένα άλμα σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Αντιστοίχως διαφορετική, ανέφερε, είναι η οπτική σχετικά με τις επισφαλείς θέσεις εργασίας που δημιουργούν ψηφιακοί κολοσσοί της νέας εποχής όπως η Uber: για τους δυτικούς αποτελούν μια επιδείνωση στις εργισιακές συνθήκες, ενώ για πολλούς στις φτωχές χώρες είναι μια διέξοδος προς την ανέλιξη.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text