Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα εμπόδια στον δρόμο για τη διάσωση της Creta Farms

Τα εμπόδια στον δρόμο για τη διάσωση της Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα εμπόδια στον δρόμο για τη διάσωση της Creta Farms

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Επτά εβδομάδες. Τόσος ήταν ο χρόνος που απαιτήθηκε από την ημέρα που υπογράφηκε το MoU με τις Τράπεζες προκειμένου οι αδελφοί Δομαζάκη να συναινέσουν ...υπό προϋποθέσεις στην ενεχυρίαση των μετοχών που κατέχουν στην Creta Farms.

Την πρόθεσή του να ενεχυριάσει τις μετοχές του έκανε επισήμως γνωστό χθες Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μάνος Δομαζάκις ενώ θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη είναι και ο έτερος μεγαλομέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας κ. Τάκης Δομαζάκης, όπως επιβεβαίωσε στο Capital.gr.

Πλέον το "μπαλάκι" είναι στην πλευρά των Τραπεζών οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν αν οι δεσμεύσεις των βασικών μετόχων για ενεχυρίαση των μετοχών τους, τους ικανοποιούν προκειμένου να παρέχουν στην αλλαντοβιομηχανία νέα χρηματοδότηση.

Και αυτό διότι ο κ. Μάνος Δομαζάκις αποδέχεται μεν τη νέα ενεχυρίαση μετοχών, υπό τον όρο όμως ότι τα δικαιώματα των έως σήμερα μη ενεχυριασμένων μετοχών θα ασκηθούν, μόνο σε περίπτωση κατά την οποία εντοπισθούν εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου νέου επενδυτή. Με τον κ. Τάκη Δομαζάκη να συμφωνεί στην ενεχυρίαση των μετοχών τους χωρίς όρους, υπό την προϋπόθεση να μην θέσει όρους και ο αδελφός του.

Σήμερα οι τράπεζες έχουν ενεχυριασμένο το 19% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και έχουν ζητήσει την ενεχυρίαση του συνόλου των μετοχών που κατέχουν οι Αφοί Δομαζάκη προκειμένου να συναινέσουν στη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Η εταιρεία εκτιμάται ότι χρειάζεται κοντά στα 8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει, έστω και υποτυπωδώς την παραγωγική της διαδικασία.

Βέβαια ο χρόνος που έχει χαθεί από την ημέρα που υπεγράφη το MoU μέχρι σήμερα έχει αποβεί εις βάρος της αλλαντοβιομηχανίας. Τα χρέη της έχουν διογκωθεί –ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ-, το ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό και η παραγωγή από πρώτες ύλες.

Η παρουσία της στο ράφι των σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ περισσότεροι από 130 υπάλληλοί της έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αυτό δυσκολεύει περαιτέρω το σχέδιο διάσωσής της και αποθαρρύνει μερίδα ενδιαφερόμενων επενδυτών αφού όσο περνά ο καιρός αυξάνει ο "λογαριασμός", δηλαδή τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να βάλει ο στρατηγικός επενδυτής για να γυρίσει το "μαγαζί".

Και αυτό διότι εκτός από την ενδιάμεση χρηματοδότηση που ζητά σήμερα η εταιρεία από τις Τράπεζες, στη δεύτερη φάση του σχεδίου εξυγίανσης, δηλαδή από την αίτηση υπαγωγής της στην προπτωχευτική διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Πρωτοδικείο, θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια, πέραν αυτών που χρειάζονται για την πλήρη εξυγίανσή της, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο που θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Για να φθάσουμε όμως στην ημέρα που θα κατατεθεί η αίτηση στο Πρωτοδικείο για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106 της προπτωχευτικής διαδικασίας θα πρέπει η εταιρεία να παραμένει ζωντανή και οι επαφές που γίνονται μεταξύ των Τραπεζών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές –κοντά στα 15 επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ των οποίων βρίσκονται όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας, η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, ο Δουζόγλου, μεγάλος ισπανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας, distress funds, ο Βιντζηλαίος της Impala, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, να έχουν θετική κατάληξη.

Δηλαδή οι τράπεζες και οι προμηθευτές να συναινέσουν σε γενναίο "κούρεμα” των απαιτήσεων και σε επιμήκυνση αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού και φυσικά να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα "τινάξει” την εταιρεία και την όλη προσπάθεια στον αέρα. Σε αυτή τη δύσκολη άσκηση στον δρόμο προς τη διάσωση "κλειδί” είναι τι θα γίνει με τους αδελφούς Μάνο Δομαζάκι και Τάκη Δομαζάκη.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text