Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | MLS: Πόσο "κόστισε" η πτώση στο Χ.Α., ποια τα επόμενα βήματα

MLS: Πόσο "κόστισε" η πτώση στο Χ.Α., ποια τα επόμενα βήματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
MLS: Πόσο "κόστισε" η πτώση στο Χ.Α., ποια τα επόμενα βήματα

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα βρίσκεται πλέον η διοίκηση της MLS Πληροφορική, έπειτα από τις ισχυρότατες πιέσεις που έπληξαν τις μετοχές και τα ομόλογα της εισηγμένης το τελευταίο 15ήμερο.

Πρόθεση του επικεφαλής της εταιρείας Γ. Καματάκη και της στελεχιακής ομάδας της εταιρείας είναι η ανασύνταξη σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες επενδυτών και αναλυτών που διατυπώθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Το εγχείρημα εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς η εικόνα της MLS σε εταιρικό και επενδυτικό επίπεδο τρώθηκε. Τα τρία ομόλογα της εταιρείας (λήξεως 2020, 2022 και 2024) γνώρισαν ισχυρότατους κλυδωνισμούς, όπως και ο τίτλος στο Χ.Α. Το ομόλογο λήξεως 2022 έφθασε να κάνει πράξεις στο 65% της ονομαστικής του αξίας, ενώ τα άλλα δύο κινήθηκαν στα επίπεδα του 80%.

Αντίστοιχα, η μετοχή της εταιρείας με βάση το χθεσινό κλείσιμο (1,8350 ευρώ) καταγράφει απώλειες 65% από τα υψηλά των 5,32 ευρώ (Απρίλιος 2019) και 59% από την ημερομηνία (27 Σεπτεμβρίου) ανακοίνωσης των αναιμικών, σύμφωνα με μερίδα της αγοράς, οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου 2019 που αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα του πτωτικού σπιράλ του τίτλου.

Η μετοχή στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δείχνει σημάδια σταθεροποίησης έχοντας βρει ισορροπία στα επίπεδα των 1,80 – 1,82 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, ο βασικός μέτοχος, Γ. Καματάκης (κατέχει το 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου) προχώρησε σε επιλεκτικές αγορές από το ταμπλό. Προηγουμένως, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, "είδε" και τα επίπεδα των 1,45 ευρώ.

Ουσιαστικά, η μετοχή γύρισε σε προ 10ετίας επίπεδα τιμών, κάτι που μένει να φανεί εάν είναι πρόσκαιρο ή όχι, καθώς υπάρχει η εντύπωση στην αγορά πως η μετοχή "τιμωρήθηκε" υπέρ το δέον αφού λόγω απουσίας εμπορευσιμότητας η πτώση πραγματοποιήθηκε με μικρούς όγκους.

Από την άλλη πλευρά, αναλυτές επισημαίνουν πως η άνοδος του τίτλου την τελευταία τριετία τουλάχιστον βασίστηκε στην προσδοκία μιας εμπορικής επιτυχίας ενός νέου προϊόντος (MAIC) και της προεξόφλησής της από επενδυτικά χαρτοφυλάκια που έσπευσαν να τοποθετηθούν στον τίτλο, κυρίως μέσω των ιδιωτικών τοποθετήσεων που είχαν προηγηθεί.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, η εταιρεία είχε ανεβάσει τον πήχη ψηλά αναφέροντας πως η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής που λανσαρίστηκε επίσημα τον περασμένο Ιανουάριο αποτελεί "το σημαντικότερο και μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει η εταιρεία στην 29ετη ιστορία της".

Ενδεχομένως, πάντως, σε αυτά τα placement να βρίσκεται και το κλειδί της βίαιης πτώσης της μετοχής, αφού το σπιράλ των πωλήσεων ξεκίνησε από συγκεκριμένους θεσμικούς επενδυτές.

Πλέον σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α., η MLS προσγειώθηκε στα 22 εκατ. ευρώ, όταν τον περασμένο Απρίλιο αποτιμώνταν στα 66 εκατ. ευρώ. Στα τρέχοντα επίπεδα δείχνουν να αφομοιώνονται οι πωλήσεις των προηγούμενων ημερών, στις οποίες πρωταγωνίστησαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, αμοιβαία κεφάλαια κ.α.

Σε σχετική του αναφορά για τη μετοχή ο τεχνικός αναλυτής Απόστολος Μάνθος ανέφερε (στις 14/10) πως εμφανίζεται να υπάρχει μια σαθρή στήριξη πέριξ της ζώνης 1,80 ευρώ με 1,88 αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί για τουλάχιστον τρεις συνεδριάσεις σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος και με σημαντικό όγκο συναλλαγών για να ειπωθεί διαγραμματικά ότι ο τίτλος είδε προς το παρόν τα χειρότερα.

Στην παρούσα φάση, η διοίκηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ενέργειες για να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της εταιρείας. Αιχμή αποτελεί η πορεία της ΜAIC, με τις επενδύσεις για την ανάπτυξή της να έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καίτοι απαιτείται η περαιτέρω εμπορική ενίσχυση του προϊόντος.

Περαιτέρω, κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη δύσκολων αποφάσεων, καθώς και να επαναξιολογηθούν ζητήματα που αφορούν στον ισολογισμό της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Συμπτωματικά, χθες έγινε γνωστό πως η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α. στη συνεδρίαση 3ης Οκτωβρίου 2019, ενέκρινε την παραίτηση της Ελληνοαμερικανική ΑΕΠΕΥ από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών της MLS. Η MLS ανακοίνωσε πως συμφώνησε από κοινού με την Ελληνοαμερικανική ΑΕΠΕΥ την λήξη της μεταξύ τους Σύμβασης Ειδικής Διαπραγμάτευσης και πως τελευταία ημέρα Ειδικής Διαπραγμάτευσης είναι η σημερινή (16 Οκτωβρίου 2019).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text