Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Intrakat: Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών για το 2024 βλέπει η διοίκηση του Ομίλου

Intrakat: Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών για το 2024 βλέπει η διοίκηση του Ομίλου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Intrakat: Περαιτέρω βελτίωση μεγεθών για το 2024 βλέπει η διοίκηση του Ομίλου

«Η εξαγορά της Άκτωρ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί τη βάση για σημαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024» σημείωσε χθες μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου.

«Το 2023 σηματοδότησε τη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών του Ομίλου και την διεύρυνση του αποτυπώματός του στην αγορά. Πέρυσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα πετύχουμε ισοσκελισμένα αποτελέσματα. Τα πήγαμε λίγο καλύτερα με καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι το 10% του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση θα παραμένει και τα επόμενα χρόνια.

Ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου ανέφερε τους τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Στην αγορά της Ρουμανίας στόχος είναι ο διπλασιασμός του ανεκτέλεστου στα 2 δις ευρώ, από 1 δις ευρώ τώρα.

Ο Όμιλος Intrakat συμμετέχει σε περίπου 20 διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμό 7 δις. ευρώ. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν αναλάβουμε το 20% αυτής της πίτας» είπε ο κ. Εξάρχου και συμπλήρωσε: «Η κεφαλαιακή δομή του Ομίλου – ισχυρές ταμειακές ροές και χαμηλός δανεισμός – επιτρέπει στην Intrakat να χρηματοδοτήσει με δικά της μέσα επενδύσεις σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ στο ορατό μέλλον».

Παράλληλα σημείωσε πως η συμφωνία με την ΔΕΗ για την από κοινού υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο στο ευμετάβλητο πεδίο της ενέργειας και παράλληλα αυξάνει τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ομίλου.

Ενσωμάτωση της Άκτωρ στα οικονομικά αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι η Άκτωρ ενσωματώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της Intrakat για περίπου δύο μήνες (08/11/2023 – 31/12/2023).

Ειδικότερα ως προς τα αποτελέσματα ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 412 εκατ. έναντι 225 εκατ. το 2022 (αύξηση 83%). Η Άκτωρ συνεισέφερε 96 εκατ. στα έσοδα και 12 εκατ. στα μικτά κέρδη, χωρίς να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Το 55% των εσόδων του 2023 προήλθε από τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, το 29% από τα ιδιωτικά και το 8% από τη Ρουμανία (άλλες δραστηριότητες 8%).

Παράλληλα, o Όμιλος επέστρεψε στην λειτουργική κερδοφορία – μετά από 2 χρόνια – με το ενοποιημένο EBIDTA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) να διαμορφώνεται σε 16 εκατ., έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ.

Το 72% των EBITDA προήλθε από τις κατασκευές, 18% από ΑΠΕ και 10% από το real estate και λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 40 εκατ. από 18 εκατ. (122%) και τα κέρδη μετά φόρων 3 εκατ. από ζημιές 24 εκατ. το 2022.

Το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων, σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 4,9 δισ. (από 1,3 δισ. 2022) με την Άκτωρ να προσθέτει  ανεκτέλεστο 2,7 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ανεκτέλεστο των 4,9 δις. ευρώ τα έργα με υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι αξίας 3,8 δις. (1,1 δις. είναι προς υπογραφή). Την Ελλάδα αφορούν έργα 3,9 δις. και τη Ρουμανία 1 δις. ευρώ.

Κατά την εξεταζόμενη χρήση η Intrakat βελτίωσε την κεφαλαιακή της διάρθρωση  και την ρευστότητα. Τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 162 εκατ. από 60 εκατ. το 2022, ενισχυμένα 168%, ενώ ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κατά 100 εκατ. περίπου κατέγραψαν τα ταμειακά διαθέσιμα (125 εκατ. έναντι 25 εκατ. ) ενώ ενισχύθηκαν και οι ενοποιημένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές, (77 εκατ. από 15 εκατ.).

Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text