Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Σύνοδος Κορυφής: Η χώρα “εξαγόρασε” χρόνο για την επίλυση των προβλημάτων της

Σύνοδος Κορυφής: Η χώρα “εξαγόρασε” χρόνο για την επίλυση των προβλημάτων της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, της 11ης Μαρτίου, έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για τη χώρα και την εξέλιξη της οικονομίας της.

Μέσα από τις εξειδικευμένες για τη χώρα μας αποφάσεις, η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων της “τρόικα” κατά 7 χρόνια, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1,0% και τη δυνατότητα απευθείας αγοράς ομολόγων από τον πάγιο μηχανισμό που θα δημιουργηθεί το 2013.

Στις γενικές αποφάσεις, δηλαδή αυτές που αφορούν στο σύνολο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα συναίνεσε στην εφαρμογή του “Συμφώνου για το Ευρώ”, μέσα από το οποίο δημιουργούνται οι πολιτικές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών μελών (και η Ελλάδα έχει ίσως τη μεγαλύτερη ανάγκη για πολιτικές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά της), αλλά και τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Με τις εξειδικευμένες απόφασεις, η Ελλάδα κερδίζει σημαντικό χρόνο και μπορεί πλέον να λειτουργήσει χωρίς την εξουθενωτική πίεση των αγορών για να εφαρμόσει τις πολιτικές για τη μείωση του χρέους της.
Παράλληλα απομακρύνεται σημαντικά το ενδεχόμενο μίας “βίαιης” απομείωσης του κεφαλαίου που θα καταβάλει στη λήξη των ομολόγων της, δηλαδή απομακρύνεται το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας.

Η χώρα θα εξαρτάται λιγότερο από τις αγορές, οι οποίες καθώς θα σιγουρεύονται ότι τα ελληνικά ομόλογα δε θα υποστούν “κούρεμα”, θα οδηγήσουν σε μείωση των spreads, στοιχείο που θα βοηθήσει στην ταχύτερη επάνοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Κυρίως όμως, με τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, η Ελλάδα κερδίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, οι οποίες αναγνωρίζουν την έως σήμερα προσπάθειες και που, με δίκαιους όρους, δίνουν στη χώρα μία καλύτερη ευκαιρία.

Ας μην εξαπατώμαστε όμως. Πέραν από τη μείωση του επιτοκίου κατά 1,0% (κάτι το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να έχει ένα μακροχρόνιο όφελος της τάξης των 6 δισ. ευρώ), στη χώρα μας δε χαρίστηκε κάτι. Της δίδεται όμως μία ευκαιρία να εφαρμόσει τις πολιτικές της με λιγότερη εξωτερική πίεση.

Η πίεση όμως μεταφέρεται στο εσωτερικό της χώρας, αφού η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, της αναδιοργάνωσης της οικονομίας και του Κράτους και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Το έργο αυτό δε θα είναι εύκολο. Ούτε σε οικονομικό, ούτε κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Με τη δυνατότητα πώλησης ομολόγων στην “Μηχανισμό Στήριξης”, στην ουσία η χώρα εισέρχεται σε ένα πολυετές Μνημόνιο, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί είτε σε ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, είτε σε αφορμή για την καταστροφή τους.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text