Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Αποψη: Μικρές ειδήσεις – Μεγάλα ρουσφέτια

Αποψη: Μικρές ειδήσεις – Μεγάλα ρουσφέτια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αποψη: Μικρές ειδήσεις – Μεγάλα ρουσφέτια

Από τον ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ.          Ε​​να ταπεινό μονόστηλο, στην «Καθημερινή» της 9ης Νοεμβρίου 2016, ήταν η αφορμή για το σημερινό θέμα μου. Αντιγράφω την είδηση:

«ΚΕΔΕ κατά τροπολογίας. Το ενδεχόμενο προσφυγής, ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η τροπολογία που αφορά την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας στους δήμους έως το τέλος του 2017, εξετάζει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας).

Πρόκειται για τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες, με εισήγηση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη. Εφόσον η ρύθμιση ισχύσει, πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, καθώς δεν διαθέτουν χρήματα για να καταβάλλουν τους μισθούς, τονίζει η ΚΕΔΕ.

Στις παραπάνω 81 λέξεις κρύβεται μια μεγάλη ιστορία που δεν αφορά μόνο το 2017, αλλά εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ύστερα από 7 χρόνια κρίσης, οι πολιτικοί μας συνεχίζουν τις πρακτικές του παρελθόντος σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Τι είναι παράξενο στην παραπάνω είδηση; Για πρώτη φορά βλέπουμε ένα συλλογικό όργανο, όπως η ΚΕΔΕ, να διαμαρτύρεται γιατί ο υπουργός ενέκρινε την παράταση των συμβάσεων για εργαζομένους. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή, οι δήμοι (και γενικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες) παραπονιούνται για την έλλειψη προσωπικού. Για του λόγου το αληθές αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ μια πρόσφατη ανάρτηση (16 Νοεμβρίου 2016):

«Την άμεση δρομολόγηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να καλυφθούν τα σημαντικά κενά στο προσωπικό των δήμων ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με σχετική επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης με αφορμή τον Δήμο Κάσου, όπου πλέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων από δημάρχους σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού...

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην επιστολή τονίζει πως “προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα αποψίλωσης υπηρεσιών και δομών, είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να απαιτείται για τη μετακίνηση η σύμφωνη γνώμη του δήμου προέλευσης”...

Ιδιαίτερα για τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους στους οποίους υπάρχει αδυναμία κάλυψης των θέσεων λόγω απροθυμίας παραμονής του προσωπικού, προτείνεται η θέσπιση αυξημένης μοριοδότησης της εντοπιότητας και άλλων κινήτρων (διαμονή, σίτιση, προαγωγές κ.λπ.)».

Σκόπιμα αντέγραψα μεγάλο μέρος από την ανάρτηση, γιατί έτσι τεκμηριώνεται αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «το παράδοξο της ΚΕΔΕ» ή σωστότερα «η σχιζοφρένεια της ΚΕΔΕ». Δηλαδή, ενώ διαμαρτύρονται στον υπουργό και ζητούν προσλήψεις, παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσουν τροπολογία άλλου υπουργού με την οποία παρατείνονται οι συμβάσεις του προσωπικού καθαριότητας. Και όμως στη χώρα «της φαιδράς πορτοκαλέας» μπορεί να ισχύουν και οι δύο διαμετρικά αντίθετες θέσεις, χωρίς να παραβιάζεται η λογική.

Η επιστολή με την οποίαν ζητούν προσωπικό αφορά μικρούς δήμους (όπως ο Δήμος Κάσου), για τους οποίους οι πολιτικοί μας δεν ενδιαφέρονται διότι εκεί δεν μπορούν να βολέψουν πολλούς ψηφοφόρους, ενώ η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά μεγάλους δήμους όπου εκεί μπορούν να βολέψουν πολλούς εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Φίλος δήμαρχος, δήμου του λεκανοπεδίου, μου επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά «υποχρεώθηκε» να διατηρεί συμβασιούχους για την καθαριότητα και έτσι έχει σήμερα τριπλάσιους από όσους χρειάζεται για να εξυπηρετεί τον δήμο του! Δεν θέλω να αποκαλύψω το πλήθος των υπαλλήλων για να μην τον «φωτογραφίσω», αλλά σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για πολλές δεκάδες συμβασιούχων που του φορτώσανε. Ακόμα, μου είπε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν με τον ίδιο τρόπο πολλές εκατοντάδες υπεράριθμων συμβασιούχων. Πράγματι, στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 22ας Δεκεμβρίου 2016, σε πρωτοσέλιδο άρθρο, αναφέρεται ότι «σε δήμους της Θεσσαλονίκης απασχολούνται 800-900 συμβασιούχοι». Η εφημερίδα μάλιστα εκτιμά ότι με το ίδιο καθεστώς εργάζονται περίπου 2.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα. Και έτσι φυσικά έχουμε προσλήψεις από το παράθυρο, για να μην ξεχνάμε τη μοναδική απασχόληση των πολιτικών μας: να εξασφαλίζουν στους ψηφοφόρους τους μια θέση στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο; Η εξήγηση είναι εξαιρετικά απλή. Ενας από τους πρώτους νόμους που πέρασε η Πρώτη Φορά Αριστερή Κυβέρνηση με τον πομπώδη τίτλο: «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις» (ν.4325/2015), προβλέπει στο άρθρο 49 τα έξης: «Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, καθώς και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, μπορούν να παρατείνονται μέχρι την 31.12.2015 οι υπάρχουσες συμβάσεις ή να επανασυνάπτονται με την ίδια ημερομηνία λήξης ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου με ιδιώτες που απασχολούνται ή απασχολούνταν στον καθαρισμό των εν λόγω κτιρίων και στις υπηρεσίες καθαριότητας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Με απλά λόγια λέει ότι για όσους συμβασιούχους έληξε η σύμβασή τους το 2014, αυτόματα παρατείνεται μέχρι 31/12/2015, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Είτε τους χρειάζονται είτε όχι, υποχρεώνονται να τους κρατήσουν και να τους πληρώνουν. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και για το 2016, όπου με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Δεκεμβρίου 2015 (ΦΕΚ/Α/184) παρατάθηκαν οι συμβάσεις για το τέλος του 2016 και πρόσφατα με τον ν.4429/2016 της 21ης Οκτωβρίου 2016, όπου δόθηκε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2017. Να γιατί διαμαρτύρεται η ΚΕΔΕ και θέλει να προσφύγει στο ΣτΕ. Εν τω μεταξύ το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποφασίσεις του μπλόκαρε τα εντάλματα πληρωμής, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας! Δηλαδή, μύλος η υπόθεση! Οι κυβερνώντες, με νόμους και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, υποχρεώνουν τους δημάρχους να παρατείνουν τις συμβάσεις, «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγορεύει την πληρωμή των εργαζομένων συμβασιούχων. Και έτσι οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία, όπου οι μεν πολιτικοί έκαναν το ρουσφέτι, αλλά δεν εξασφάλισαν την πληρωμή. Υπάρχει μια έκφραση που αποτυπώνει με τον πιο παραστατικό τρόπο την περίπτωση αυτή και παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα αυτή είναι ένα πολύ σοβαρό έντυπο, υπέκυψα στον πειρασμό να τη γράψω όπως ακριβώς λέγεται στην πιάτσα: «με ξένο κ... κάνει τον π.....»!

Αλλά η ιστορία δεν σταματά εδώ. Ανάμεσα στις 42 (ν)τροπολογίες που ψηφίστηκαν κυριολεκτικά «στην τούρλα του Σαββάτου», δηλαδή την 21η Δεκεμβρίου 2016, περιλαμβάνεται και μια «αθώα» διάταξη. Με την τροπολογία ζητείται να παρασχεθεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ η δυνατότητα των ΟΤΑ να παραιτούνται από ένδικα μέσα ή να συνάπτουν δικαστικούς ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς στις εργατικές δίκες. Για τον περισσότερο κόσμο δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα μεμπτό στην παραπάνω ρύθμιση. Και όμως, κρύβεται ένα πολύ μεγάλο θέμα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον νόμο του «Καλλικράτη», οι δήμαρχοι ήταν υποχρεωμένοι να εξαντλούν όλα τα ένδικα μέσα σε εργατικές διάφορες. Ακριβώς για τον λόγο αυτό (δηλαδή τις προσφυγές των δημάρχων) οι παρατάσεις των συμβάσεων για το 2016 κρίθηκαν παράνομες και έπρεπε να τερματιστούν. Με την τροπολογία οι δήμαρχοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να εξαντλούν τα ένδικα μέσα. Δηλαδή και πάλι οι πολιτικοί λένε στους εργαζομένους «εμείς σας βολέψαμε και αν οι δήμαρχοι σας πάνε στα δικαστήρια, να τα βάλετε με τους δημάρχους, όχι με εμάς». Υπάρχει όμως και συνέχεια. Με το ΦΕΚ 4118/ Β΄/21-12-2016 απελευθερώνονται ακόμα 1.501 προσλήψεις στους ΟΤΑ, από παλαιότερες αποφάσεις ΑΣΕΠ, είτε τους χρειάζονται είτε όχι. Να γιατί δεν άντεξα στον πειρασμό και έγραψα το απόφθεγμα της προηγούμενης παραγράφου.

Υστερα από 7 χρόνια κρίσης, εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε με τον πλέον ανεύθυνο τρόπο, υποθηκεύοντας τον μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Προσλήψεις και πάλι προσλήψεις, όπου μπορούν και όπως μπορούν. Να γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι θεσμοί.

Εχουν μάθει και έχουν δει όλα τα τερτίπια μας για το πατροπαράδοτο ρουσφέτι: μια θέση στο Δημόσιο! «Και ύστερα θα κάαααθεσαι», που έλεγε ο Μίμης Φωτόπουλος!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Πηγή:kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text