Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων - 243 εταιρείες εγκατέλειψαν το ΧΑ

Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων - 243 εταιρείες εγκατέλειψαν το ΧΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη φυγή των εισηγμένων - 243 εταιρείες εγκατέλειψαν το ΧΑ

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Η παραδοχή τις τελευταίες ημέρες των βασικών μετόχων της Intralot ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα εξαναγκάζουν την εταιρεία να εξετάσει την ενδεχόμενη αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας προς τα χρηματιστήρια Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης με αλλαγή και της φορολογικής της έδρας επανέφερε στο προσκήνιο τη «Μεγάλη Φυγή» των εισηγμένων.

Το βάθος της ύφεσης, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη χρηματοδότησης και η εχθρική, όπως αναφέρεται πολλές φορές, αντιμετώπιση της Πολιτείας προς την επιχειρηματικότητα έχει οδηγήσει σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Ενα κύμα φυγής των εισηγμένων εταιρειών πάντως από το 2008 οδήγησε 103 εταιρείες στην έξοδο ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από το 1997 συνολικά 243 εταιρείες εγκατέλειψαν την ελληνική αγορά.

Οι 11 εταιρείες εξαγοράστηκαν (απορρόφηση από μη εισηγμένη και διαγραφή λόγω δημόσιας πρότασης), οι 105 συγχωνεύθηκαν (απορρόφηση από άλλη εισηγμένη με τελική κατάληξη τη διαγραφή), 33 διαγράφηκαν με απόφαση του βασικού μετόχου, 6 διαγράφηκαν λόγω κανονισμού (χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα), ενώ 88 πτώχευσαν (οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στη διαγραφή). Από τη μία πλευρά οι εξαγορές των θυγατρικών των πολυεθνικών και από την άλλη το κόστος συντήρησης μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο, σε συνάρτηση με την κατάρρευση των τιμών που διευκόλυνε τους βασικούς μετόχους να βγάλουν τις μετοχές τους από το ΧΑ με μικρό κόστος, επέτειναν τη «μεγάλη έξοδο».  

Αν και οι αξίες στα χρηματιστήρια μεταβάλλονται ραγδαία, το βέβαιον είναι ότι εταιρείες όπως οι Ελαΐς, Παπαστράτος, Ρanafon, Ιnteramerican, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γερμανός, Βαρυτίνης, Chipita, Μαΐλλης, Ηρακλής κ.ά. αποτελούν παραδείγματα που διά της απουσίας τους καθιστούν φτωχότερη την ελληνική αγορά, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και οι κινήσεις των Coca-Cola HBC και Βιοχάλκο που επέλεξαν να φύγουν εμμέσως αλλάζοντας έδρα.

 Τα επόμενα χρόνια η αγορά δεν αποκλείει μάλιστα πως η Deutsche Τelekom ίσως θελήσει να ενοποιήσει πλήρως τον ΟΤΕ (Cosmote πλέον) με αποτέλεσμα το ΧΑ να χάσει μία ακόμη από τις κορυφαίες εταιρείες του.

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται μια καλή προσπάθεια στον τομέα των εταιρικών ομολόγων, το σημαντικό είναι να μπορέσει η οικονομία να ξεφύγει από τη στενωπό και η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ώστε και το ΧΑ να μπορέσει σταδιακά να καταστεί μια πιο ρευστή και ελκυστική αγορά, προσελκύοντας έτσι σημαντικές επιχειρήσεις που σήμερα επιλέγουν να παραμείνουν εκτός Κεφαλαιαγοράς.

Η ειδική κατηγορία

Ειδική κατηγορία αποτελούν οι εξαγορές των θυγατρικών πολυεθνικών, όπως τα παραδείγματα των Παπαστράτος - Ρhilip Μorris, Ρanafon - Vodafone UΚ, Κωτσόβολος - Dixons, Ιnteramerican - Εureko, Παυλίδης - Κraft, Χάλυψ - Ciments , Ρόκας - Iberola, Φοίνιξ - Groupama, ΑΒ - Delhaize, Δέλτα Παγωτού - Nestle, Credit Agricole - Εμπορική - Ηρακλής - Lafarge κ.τ.λ.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text