Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Εφαρμογή «παρακολουθεί» στρατιώτες

Εφαρμογή «παρακολουθεί» στρατιώτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εφαρμογή «παρακολουθεί» στρατιώτες

Εντονη ανησυχία δημιουργήθηκε για τον τομέα της ασφάλειας επειδή μια εφαρμογή για καλή φυσική κατάσταση κατέγραψε τους δρόμους που ακολουθούν οι στρατιώτες, προκειμένου να γυμναστούν σε βάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διαδικτυακή εφαρμογή Strava δημοσίευσε ένα «θερμικό χάρτη» των δρόμων που ακολουθούν οι χρήστες της καθώς τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο. Μοιάζει να απεικονίζει τη δομή των πολεμικών βάσεων στο εξωτερικό, στη Συρία και στο Αφγανιστάν, καθώς οι στρατιώτες κινούνται στο εσωτερικό τους. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν τον θερμικό χάρτη.

Η εταιρεία Strava, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, παρέχει μια εφαρμογή που, με τη βοήθεια του GPS του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να καταγράψει την αθλητική δραστηριότητα του χρήστη της. Χρησιμοποιεί τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ώστε να επιτρέπει στους χρήστες της να γνωρίζουν την αθλητική δραστηριότητα που είχαν και να τη συγκρίνουν με αυτή άλλων ανθρώπων. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η Strava διαθέτει 27 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. Η τελευταία έκδοση του «θερμικού χάρτη» δόθηκε στη δημοσιότητα πέρυσι τον Νοέμβριο. Είναι μία οπτικοποίηση των δεδομένων, που δείχνει τις δραστηριότητες των χρηστών της σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Strava ισχυρίζεται ότι η νεότερη έκδοση του «θερμικού χάρτη» διαμορθώθηκε από ένα δισεκατομμύριο δραστηριότητες, περίπου τρία τρισεκατομμύρια σημεία δεδομένων, που καλύπτουν 27 δισεκατομμύρια απόστασης όπου έγινε το τρέξιμο ή το κολύμπι. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χάρτης αυτός δεν ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο, αλλά περιλαμβάνει στοιχεία από δραστηριότητες που καταγράφηκαν από το 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το σημερινό πρόβλημα αναδείχθηκε από τον Αυστραλό φοιτητή Νέιθαν Ράσερ, ο οποίος μελετά Διεθνή Ασφάλεια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Αναλυτών Συρράξεων, όταν παρατήρησε ότι καταγράφονται οι κινήσεις των στρατιωτών και αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα ώστε να αποκατασταθεί. Αν και οι τοποθεσίες των στρατιωτικών βάσεων είναι γενικά γνωστές και οι δορυφορικές φωτογραφίες μπορούν να καταγράψουν την ύπαρξη κτιρίων, ο «θερμικός χάρτης» μπορεί να αποκαλύψει ποια από αυτά τα κτίρια χρησιμοποιούνται περισσότερο ή τα δρομολόγια που κάνουν οι στρατιώτες.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text