Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σε οριακό σημείο πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε οριακό σημείο πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε οριακό σημείο πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Σε δύο παράλληλες πρωτοβουλίες τους, τις αμέσως επόμενες ημέρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επαπειλούμενη μοιραία ρήξη με τη ΝΑΤΟϊκή σύμμαχό τους Τουρκία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, όπου θα έχει συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων για το Συριακό και ιδιαίτερα για την αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους θα βρεθούν στο κέντρο των διαβουλεύσεων. Επίσης στις 15 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της συνάντησής του με τον Ρεξ Τίλερσον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε χθες ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων βρίσκονται σε σημείο καμπής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης.

«Οι δεσμοί μας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε οριακό σημείο. Είτε θα τακτοποιήσουμε τις σχέσεις μας είτε αυτές θα διαρραγούν πλήρως», προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο χθεσινής διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγόρησε, δε, τους Αμερικανούς ότι αφήνουν επίτηδες κάποιους θυλάκους στο Ισλαμικό Κράτος, επί συριακού εδάφους, ώστε να δικαιολογούν τη στρατιωτική συνεργασία τους με την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση».

Παρά ταύτα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τράμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη συντριβή του αεροσκάφους. Ρωσικά πρακτορεία σημείωναν ότι αναφορές έγιναν και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφραζε από τις Βρυξέλλες την ανησυχία της Ενωσης για το θερμό επεισόδιο του Σαββατοκύριακου μεταξύ Συρίας και Ισραήλ (κατάρριψη ισραηλινού αεροσκάφους F-16 έπειτα από βομβαρδισμό των Ισραηλινών επί συριακού εδάφους). Η εκπρόσωπος κάλεσε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Συρία, Αλι αλ Ζαατάρι, απηύθυνε έκκληση για άμεση εκεχειρία, τονίζοντας τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής τραγωδίας λόγω της έντασης των εχθροπραξιών στα τρία βασικά μέτωπα της πολυεπίπεδης σύρραξης: Το Ιντλίμπ και την ανατολική Γούτα, όπου ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ συγκρούεται με ισλαμιστές αντάρτες, και το Αφρίν, όπου τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και οι υποστηριζόμενες από αυτά δυνάμεις συγκρούονται με Κούρδους της βόρειας Συρίας.

Πηγή: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text