Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Ξέρω τον πρόγονό μου που έζησε πριν 500 χρόνια!

Ξέρω τον πρόγονό μου που έζησε πριν 500 χρόνια!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξέρω τον πρόγονό μου που έζησε πριν 500 χρόνια!

Oλοι όσοι αναζητούν και λεπτομερώς απαριθμούν, κατά χρονολογική σειρά, τους προγόνους τους ώστε να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για την καταγωγή τους, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς ήρθε η σειρά και της γενεαλογίας να γίνει ψηφιακή. Γιατί οι παθιασμένοι με τις ρίζες τους γνωρίζουν πως συλλέγοντας μαρτυρίες από τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς τους, δεν μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά. Μερικές φορές τα όποια κενά σε ένα γενεαλογικό δέντρο καλύπτονται με στοιχεία και πληροφορίες που εντοπίζονται κυρίως σε ληξιαρχεία. Αλλά η όλη διαδικασία είναι συνήθως ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Σήμερα, όμως, υπάρχουν εξειδικευμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται την οικογενειακή τους ιστορία, με τα όποια στοιχεία να εξετάζονται και να οργανώνονται χάρη στην εξαιρετική πρόοδο της επιστήμης των υπολογιστών. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο γενεαλογικό δέντρο στον κόσμο, στο πλαίσιο μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για ένα πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα καθώς το εν λόγω δέντρο διηγείται, τρόπον τινά, την ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων που έζησαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια. Πρόκειται για μία και μοναδική τεράστια οικογένεια, τα μέλη της οποίας ξεπερνούν σε αριθμό τον πληθυσμό της Ελλάδας. Η εντυπωσιακή αυτή γραφική επιτομή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, μέλη 11 γενεών στο σύνολό τους, αποτελεί ουσιαστικά ένα ταξίδι πέντε αιώνων στο παρελθόν, από τις καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου έως τη Βιομηχανική Επανάσταση και από τον αμερικανικό Εμφύλιο έως τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Επικεφαλής του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος ήταν ο δρ. Γιάνιβ Eρλιχ, ένας βιρτουόζος της επιστήμης της Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Geni.com., μια τεράστια βάση δεδομένων που συγκροτήθηκε χάρη στην εθελούσια ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων που αναζητούν τις ρίζες τους.

Αξιοποιώντας περί τα 86 εκατομμύρια προφίλ από το Geni.com, o δρ. Eρλιχ και οι συνεργάτες του κατάφεραν να δημιουργήσουν μερικά περιορισμένης, σχετικά, έκτασης γενεαλογικά δέντρα αλλά και ένα γιγάντιο, με 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Για να φτάσουν στον ένα και μοναδικό, κοινό πρόγονο όλων αυτών των ατόμων, θα έπρεπε να ακολουθήσουν την πορεία 65 ακόμα γενεών προς το παρελθόν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα όσον αφορά τις μεταλλάξεις της κοινωνίας, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Προκαλεί εντύπωση, για παράδειγμα, ότι πριν από το 1750 η πλειονότητα των Αμερικανών έβρισκε μια γυναίκα για να παντρευτεί σε απόσταση δέκα, το πολύ, χιλιομέτρων από τον τόπο όπου γεννήθηκε ενώ διακόσια χρόνια μετά η απόσταση αυτή έφτανε τα 100 χιλιόμετρα.

Πριν από το 1850 ήταν συνήθεις οι γάμοι μεταξύ εξαδέλφων τετάρτου βαθμού ενώ σήμερα τα ξαδέλφια που παντρεύονται είναι συνήθως έβδομου βαθμού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τα τελευταία 300 χρόνια οι γυναίκες παντρεύτηκαν περισσότερες φορές από τους άνδρες. Εκτός και εάν επρόκειτο για άνδρες μετανάστες, οι οποίοι, φαίνεται πως εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις χαρές του έγγαμου βίου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων οι γυναίκες ήταν πιο επιρρεπείς στη μετανάστευση. Αλλά όποτε οι άνδρες επέλεγαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να αναζητήσουν την τύχη τους κάπου αλλού, έφταναν πολύ πιο μακριά.

Τέλος, οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν και κάποιους υπολογισμούς γενετικής φύσης, συγκρίνοντας τη διάρκεια ζωής και τους βαθμούς συγγένειας. Διαπίστωσαν ότι τα γονίδια συνεισφέρουν σε ποσοστό μόλις 16% στη διακύμανση της μακροζωίας, διαψεύδοντας προηγούμενες εκτιμήσεις που απέδιδαν μεγαλύτερη βαρύτητα στο ρόλο των γονιδίων. Με λόγια απλά, ένα καλό DNA μπορεί να επεκτείνει την παραμονή μας στον μάταιο τούτο κόσμο πέντε, κατά μέσο όρο, χρόνια. Όχι πολλά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καπνιστές χάνουν έως και δέκα χρόνια ζωής. «Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τη γενετική», υπογράμμισε ο δρ. Έρλιχ.




Πηγή: slpress.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text