Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η Τουρκία πουλάει όπλα μέσω …Αφρίν

Η Τουρκία πουλάει όπλα μέσω …Αφρίν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Τουρκία πουλάει όπλα μέσω …Αφρίν

Σύνταξη SLpress.

Όπλα μέσω Αφρίν πουλάει η Τουρκία, καθώς χρησιμοποιεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» για την διαφήμιση των οπλικών συστημάτων που παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Η εισβολή στο κουρδικό καντόνι φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την τουρκική αμυντική βιομηχανία, καθώς πολλά από τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν, έχουν παραχθεί από αυτήν.

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ είχε επισημάνει ότι τα τρία τέταρτα των οπλικών συστημάτων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» παράγονται από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Το γεγονός ότι ένας τακτικός στρατός μπορεί να αυτοτροφοδοτείται και να μην εξαρτάται -σε μεγάλο ποσοστό από άλλες χώρες- του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα.

Η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει άλματα. Ενώ ο ανταγωνισμός με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στην Ελλάδα, αντιθέτως, τα εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο δεν οικοδόμησαν αξιόλογη αμυντική βιομηχανία, αλλά εκφυλίστηκαν σε κυνήγι μίζας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και οι αμυντικές βιομηχανίες που υπήρχαν να έχουν απαξιωθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η εκεί αμυντική βιομηχανία πέρυσι ήταν σε θέση να καλύπτει άνω του 60% των εγχώριων αναγκών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα ανέπτυξε μια πολιτική εξαγωγών με σημαντικά αποτελέσματα. Το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) ανακοίνωσε ότι το 2017 η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά συστήματα αξίας 1,72 δισ δολαρίων, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,66 δισ. Δηλαδή σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 3,72%.

Φέτος το ποσοστό αναμένεται να ανέβει σημαντικά. Οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, μόνο από την ενισχυμένη παρουσία τους στην έκθεση DIMDEX  στην Ντόχα του Κατάρ, έκλεισαν συμβόλαια άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία για την πώληση του τουρκικού drone Bayraktar TB2, η οποία είναι και η πρώτη εξαγωγική συμφωνία που υπογράφηκε για το τουρκικό οπλικό σύστημα. Αγοραστής είναι το Κατάρ.

Η συμμετοχή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους  Bayraktar TB2 στις επιχειρήσεις στο Αφρίν διαφημίστηκε πολύ ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μπορεί να φέρει και το “έξυπνο” σύστημα πυρομαχικών MAM-L. Κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων οι Κούρδοι κατέρριψαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα αεροσκάφη.


Δείτε τη συνέχεια του άρθρου πατώντας εδώ

 

Πηγή: slpress.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text