Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Επ’ αόριστον αναβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Επ’ αόριστον αναβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επ’ αόριστον αναβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται δύο από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη δομή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που θα κληθούν να επικυρώσουν την Παρασκευή οι ηγέτες των «27». Στο κείμενο που διέρρευσε, χθες, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην πρόταση Μακρόν για δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, με σκοπό τη θωράκισή της απέναντι σε νέες κρίσεις. Παράλληλα, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω της δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων (EDIS), παραπέμπεται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καλούνται να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς να αναφέρονται ημερομηνίες.

Στο μοναδικό ζήτημα που έχει επιτευχθεί πρόοδος είναι να αποκτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μεγαλύτερο ρόλο όσον αφορά τη χάραξη και την εποπτεία των προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης. Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων φαίνεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα υιοθετήσουν την πρόταση ο ESM να αναλαμβάνει, σε περίπτωση ανάγκης, την οικονομική διάσωση τραπεζών που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης. Η παροχή βοήθειας θα λαμβάνει τη μορφή δανείων, ενώ το μέγεθος της βοήθειας περιορίζεται στα 55 δισ. ευρώ, δηλαδή το μέγεθος που έχει σήμερα το κοινό ταμείο αναδιάρθρωσης (SRF). Οι λεπτομέρειες για τη μεταμόρφωση του ESM θα αποσαφηνιστούν από το Eurogroup έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Επίσης, δεν υπάρχει αναφορά στην πρόταση για αλλαγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC) των ομολόγων της Ευρωζώνης, ώστε να απαιτείται μόνο μία ψηφοφορία επί της πρότασης για αλλαγή των όρων αποπληρωμής ενός ομολόγου, και όχι ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε έκδοση ομολόγου.

Βολές

Η απουσία αναφοράς στην πρόταση Μακρόν για δημιουργία διακριτού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη και η ασαφής αναφορά σε μελλοντική διαπραγμάτευση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα εγγυάται την ασφάλεια τραπεζικών καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ επιβεβαιώνει την απροθυμία των ηγετών της Ε.Ε. να προχωρήσουν σε γενναίες μεταρρυθμίσεις. Δείχνει, επίσης ,πόσο σημαντική είναι η αντίδραση 12, κατά κύριο λόγο βορειοευρωπαϊκών χωρών, στην πρόταση Μακρόν για δημιουργία «πραγματικού προϋπολογισμού με ετήσια έσοδα και έξοδα», όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συμφωνία επί του θέματος με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Μιλώντας, χθες, στους Financial Times, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ προειδοποίησε πως η γαλλογερμανική πρόταση για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης «δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ δεν δίστασε να κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των 12 χωρών που αντιτίθενται, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, στην πρόταση Μακρόν - Μέρκελ για προϋπολογισμό Ευρωζώνης πως είναι «κακόπιστες» ή «αντιφατικές». Ο Λε Μερ προειδοποίησε πως η Ευρωζώνη δεν γίνεται να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς μεταρρύθμιση και πως αυτή είναι αναγκαία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. «Το status quo προκαλεί έντονο προβληματισμό», δήλωσε ο Λε Μερ στους F.T. «Ο κοινός προϋπολογισμός είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη Γαλλία. Πρέπει να υπάρχει κάτι που να σταθεροποιεί τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έναντι ενός οικονομικού σοκ... Με το να υπερασπίζεται κανείς το status quo τροφοδοτεί τον λαϊκισμό», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Στη συμφωνία Μακρόν - Μέρκελ περιλαμβάνεται η δημιουργία προϋπολογισμού από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται προγράμματα επενδύσεων στα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ θα δίνεται οικονομική βοήθεια σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Ο Λε Μερ αντέκρουσε και το (αδύναμο) επιχείρημα των 12 χωρών που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που αυτή δεν θα ήταν αναγκαία αν τα κράτη-μέλη ήταν δημοσιονομικά πειθαρχημένα. «Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία δεν βρίσκονταν σε καταστροφική δημοσιονομική κατάσταση (όταν άρχισε η χρηματοπιστωτική κρίση). Παρ’ όλα αυτά επλήγησαν από την κρίση», είπε ο Λε Μερ. «Μπορούμε να δεχθούμε πως μια χώρα όπως η Ισπανία θα πρέπει να υποφέρει τόσο πολύ κοινωνικά και οικονομικά, και πως θα απαιτηθούν χρόνια μέχρι να ανακάμψει επειδή δεν υπάρχει εργαλείο σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη; Η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά όχι. Αυτά τα επιχειρήματα είναι απαράδεκτα», είπε ο Λε Μερ. Ισπανία και Ιρλανδία μπήκαν στην κρίση με δημόσιο χρέος περίπου στο 25% του ΑΕΠ και βγήκαν από αυτήν με δημόσιο χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ.

Πηγή: kathimerini.gr

26

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text