Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η τρύπα στη Folli Follie και ο μυστηριώδης επενδυτής

Η τρύπα στη Folli Follie και ο μυστηριώδης επενδυτής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Ηλία Μπέλλου

Οι έλεγχοι της Alvarez & Marshall και της Ernst & Young παραπέμπουν σε «τρύπα» της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, αναφέρουν στην «Κ» αξιόπιστες πηγές χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το έλλειμμα αυτό συνάγεται πως αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου Folli Follie τα οποία στον αμφιλεγόμενο ισολογισμό της χρήσης του 2017 είχαν εγγραφεί στα 466 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων 4 εκατ. ευρώ, η Folli Follie δεν προσκόμισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν περίπου 242,5 εκατ. ευρώ από τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.

H πληροφορία έρχεται τη στιγμή που στην αγορά πολλοί εκτιμούν πως «δύσκολα κάποιος επενδυτής ή πιστωτής πρόκειται να δεχθεί λύση για την επόμενη μέρα της Folli Follie που θα περιλαμβάνει στη διοίκησή της πρόσωπο με το επίθετο Κουτσολιούτσος». Αυτό αναφέρουν, άλλωστε, και κύκλοι της τραπεζικής αγοράς στη «Κ» με γνώση των σχεδιασμών που φέρεται να δρομολογεί ο όμιλος Folli Follie.

Και αυτό διότι το εύρος της μετοχικής συμμετοχής της οικογενείας Κουτσολιούτσου στη νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού δικαίου και ο ρόλος της στην επόμενη μέρα αποτελούν δύο από τα βασικά προβλήματα των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν με τον οιονδήποτε δυνητικό επενδυτή αλλά και τους πιστωτές, επιβεβαιώνουν νομικές πηγές. Το κομβικό, όμως, ζήτημα είναι το εύρος του «κουρέματος» που θα υποστούν οι απαιτήσεις των πιστωτών. Η συζήτηση άνοιξε μετά τις διαρροές της Folli Follie πως η Rothschild ενεργώντας για λογαριασμό των σημερινών μετόχων έχει βρει επενδυτή τόσο για το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη διαδικασία του πτωχευτικού όσο και για τη συμμετοχή της ύψους 35,6% στα «Αττικά Πολυκαταστήματα». Ενα από τα πλέον αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie, που είναι όμως ενέχυρο των ελληνικών τραπεζών για δάνεια ύψους 46 εκατ. ευρώ (το άλλο η συμμετοχή στην ελβετική Dufry που υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ αλλά φέρεται να είναι νομικά δεσμευμένη υπέρ της Dufry).

Μάλιστα, για τη συμμετοχή στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» είναι που έγινε μάχη την περασμένη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καθώς οι τράπεζες ζήτησαν, χωρίς να γίνει αποδεκτό, να εξαιρεθεί από την προστασία ώστε να πωληθεί έναντι των δανείων. Η πλευρά Κουτσολιούτσου κατέθεσε πως υπάρχει επενδυτής και μάλιστα με δεσμευτική προσφορά πολύ υψηλότερη, ύψους 70 εκατ. ευρώ για το 35,6% των «Αττικών Πολυκαταστημάτων» (σ.σ. που λειτουργεί τα Attica department stores και έχει τζίρο 180 εκατ., αμελητέο δανεισμό, 16 εκατ. EBITDA και ταμείο 40 εκατ.) αλλά δεν προχώρησε στην αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Στην αγορά κυκλοφόρησε το όνομα του επιχειρηματία Σάμι Φάις, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται αλλά ούτε να διαψεύδεται, ενώ είναι δεδομένο και το ενδιαφέρον της μετοχικής πλειοψηφίας της «Αττικά Πολυκαταστήματα», η οποία ελέγχεται από τα συμφέροντα των οικογενειών Λαμπρόπουλου, Τσουβελεκάκη και Σγουμπόπουλου, που άλλωστε διαθέτει και δικαίωμα πρώτης άρνησης. Εντός των επόμενων ημερών ενδεχομένως να εξακριβωθεί η ταυτότητα του φερόμενου επενδυτή για τα Attica Stores, αφού θα πρέπων να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο τα έγγραφα που θα στηρίζουν τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Ομως δεν προβλέπεται να κατατεθούν έγγραφα για τον επενδυτή που ισχυρίζεται η πλευρά Κουτσολιούτσου πως έχει βρει η Rothschild.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι εξελίξεις που δρομολογούνται παράλληλα με την αίτηση υπαγωγής στο 106 του πτωχευτικού είναι ραγδαίες. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η Folli Follie να καταθέσει και δεύτερη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο όπου και είναι η έδρα της FF Group Finance Luxembourg II S.A. H FF Group Finance Luxembourg είναι η εκδότρια ομολόγου 249,5 εκατ. ευρώ. Και το σκεπτικό λέει πως θα πρέπει να προστατευθεί από τις αξιώσεις των ομολογιούχων. Οπως θα γίνει ίσως καλύτερα αντιληπτό παρακάτω, η λουξεμβουργιανή αυτή εταιρεία παίζει ρόλο-κλειδί στους σχεδιασμούς Κουτσολιούτσου. Επίσης, η Folli Follie έχει εκδώσει άλλο ένα ομόλογο 150 εκατ. σε ελβετικό φράγκο το οποίο λήγει τον Ιούλιο του 2019 και οι ομολογιούχοι ήδη, υπό την UBS που λειτουργεί ως εκπρόσωπός τους, άσκησαν παρέμβαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο υπέρ της προστασίας προκειμένου να διαφυλάξουν τη συμμετοχή στα «Αττικά Πολυκαταστήματα» από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνεται πως η προστασία που δόθηκε για δύο ακόμη μήνες αφορά μόνον το 25,6% της «Αττικά Πολυκαταστήματα» καθώς το άλλο 10% το έχει η θυγατρική, Folli Follie Συμμετοχών που ζήτησε επίσης αλλά δεν έλαβε προστασία. Απορρίφθηκε επίσης και το αίτημα της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου μητέρας του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη, η οποία ζήτησε επίσης προστασία από τους πιστωτές.

Καθίσταται σαφές πως η πλευρά Κουτσολιούτσου όπως ήταν αναμενόμενο επιχειρεί να αμυνθεί τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ενώ οι πιστωτές είναι χωρισμένοι σε δύο πλευρές, ελληνικές τράπεζες από τη μία και ομολογιούχοι από την άλλη.

Το πλεονέκτημα που έχει η τρέχουσα διαδικασία για τη Folli Follie είναι πως την αίτηση για το 106 την έχει κάνει, καλύπτοντας τη νομική απαίτηση συναίνεσης ενός σημαντικού ποσοστού των πιστωτών με συναινούντα πιστωτή την θυγατρική της FF Group Finance Luxembourg II S.A. που έχει εκδώσει το μεγαλύτερο από τα δύο ομόλογα. Κατά ορισμένους νομικούς κύκλους αυτό είναι μεν τυπικά αποδεκτό, πλην όμως στην ουσία εμφανίζει τον εαυτό της ως πιστωτή και διευκολύνεται στη διαμόρφωση των όρων του σχεδίου εξυγίανσης. Ομως, ενδέχεται να γίνουν προσφυγές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό κατά αυτής της μεθόδευσης, εξ ου και η πιθανότητα νέου αιτήματος προστασίας στο εξωτερικό, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ομολογιούχοι αναμένεται να είναι σημαντικό.

Ολη η «άσκηση» εξυγίανσης, πάντως, προϋποθέτει να επισημοποιηθεί το εύρος της «μαύρης τρύπας» στις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie.

 

Οι τράπεζες εξετάζουν τα επόμενα βήματα για τα ενέχυρα δανείων της FF

Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Folli Follie εξετάζουν οι τράπεζες, δρομολογώντας τις διαδικασίες για το ενδεχόμενο πώλησης του ποσοστού 10,4% που διαθέτουν ως ενέχυρο από τα δάνεια της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα και το οποίο πέτυχαν να εξαιρεθεί της προστασίας κατά την εκδίκαση του σχετικού αιτήματος της εταιρείας. Για τον σκοπό αυτό έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναθέσει σε σύμβουλο τη διενέργεια option analysis, που θα αξιολογήσει το κατά πόσον συμφέρει η πώληση του 10,4% ή αντίθετα κατά πόσον είναι προτιμότερο να περιμένουν τις εξελίξεις που θα κρίνουν και την τύχη του υπολοίπου ποσοστού, δηλαδή το 25,27%, που με βάση τη δικαστική απόφαση τελεί υπό δίμηνη πρoστασία. Μετά την κίνηση της Folli Follie Συμμετοχών, που ελέγχει το 10,4%, να ζητήσει αιφνιδιαστικά –μόλις την περασμένη Δευτέρα– προστασία από τους πιστωτές, το FFG έθεσε εαυτόν απέναντι στις τράπεζες.

Αν και είναι προφανές ότι το επιδιωκόμενο από την πλευρά των τραπεζών θα ήταν η πώληση του συνόλου του ποσοστού που διαθέτουν ως ενέχυρο στα Αττικά Πολυκαταστήματα, η προοπτική ακόμη και της αποσπασματικής πώλησης του 10,4% δεν είναι εκτός ατζέντας. Οπως είναι προφανές, ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάζεται με δεδομένο το ενδιαφέρον των ήδη μετόχων του 51% στα Αττικά Πολυκαταστήματα, δηλαδή των κ. Κ. Λαμπρόπουλου, Κ. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλου, που διατηρούν και προτιμησιακό δικαίωμα.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες είναι αποφασισμένες ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, τηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό της πλευράς Κουτσολιούτσου ότι έχει βρεθεί επενδυτής που θα διαθέσει 70 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Ακόμα και αν, ωστόσο, επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί (οι φήμες φέρουν τον επιχειρηματία Σάμι Φάις), είναι σαφές ότι αυτό θα απαιτήσει τραπεζικό δανεισμό και σε καμιά περίπτωση οι τράπεζες δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν μια εξαγορά που θα διέσωζε ουσιαστικά την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Το κρίσιμο θέμα παραμένει η ολοκλήρωση των ελέγχων και η υποβολή των εκθέσεων της Alvarez & Marsal που σύμφωνα με ανακοίνωση της Folli Follie αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία και στην Ernst & Young έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως έχει ανακοινώσει «με την παράδοση των εκθέσεων στην Ernst & Young και επί τη βάσει αυτών, θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της Ernst & Young για την ολοκλήρωση του έργου της. Η καθυστέρηση της παράδοσης των εκθέσεων της Alvarez & Marsal οφείλεται στην πολυπλοκότητα του έργου της αξιολόγησης των πιο πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων και στον μεγάλο αριθμό των θυγατρικών στην Ασία», υποστηρίζει η εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος διαθέτει 46 θυγατρικές και ο κύριος όγκος των εργασιών του αντιστοιχεί στην Ασία, της οποίας τα δεδομένα είναι άγνωστα και ελέγχονται.

Πηγή:Καθημερινή

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text