Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κινεζική επιχείρηση προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Κινεζική επιχείρηση προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Πεκίνο επιχειρεί να δελεάσει τους ξένους επενδυτές με μέτρα φιλικά προς τον επιχειρηματικό κόσμο, με υποσχέσεις για ίση μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων με τις κινεζικές αλλά και με τη δέσμευση ότι δεν θα υποτιμήσει το γουάν.

Μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε χθες στην κινεζική πόλη Τιαντζίν, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ τόνισε πως «κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις σε αυτήν τη μεγάλη αγορά, γιατί αυτό είναι που δίνει ζωντάνια στην κινεζική οικονομία».

Μία ημέρα μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε το Πεκίνο από την Ουάσιγκτον, με τους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, ο κ. Λι υποσχέθηκε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις αλλά και απελευθέρωση των κανόνων χρηματοδότησής τους. Προκάλεσε, έτσι, ενθουσιασμό στο ακροατήριό του, που αποτελείτο από εκπροσώπους μικρών επιχειρήσεων επαρχιακών πόλεων της Κίνας αλλά και ξένων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Χαρακτήρισε, άλλωστε, «αβάσιμες» τις φημολογίες ότι το Πεκίνο έχει υποτιμήσει τους τελευταίους μήνες ή σκοπεύει να υποτιμήσει το γουάν για να αμβλύνει τον αντίκτυπο από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Κίνα δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο για να κυνηγήσει «μικρά κέρδη». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ανάκαμψη του γουάν, το οποίο από τον Απρίλιο έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 9%.

Με τις υποσχέσεις του ο Κινέζος πρωθυπουργός φαίνεται να δικαιώνει τη θεωρία ορισμένων οικονομολόγων ότι οι πιέσεις στην κινεζική οικονομία θα εξαναγκάσουν το Πεκίνο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Λι υπερασπίστηκε το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί, και υπογράμμισε ότι οι μονομερείς δράσεις δεν πρόκειται να επιλύσουν κανένα πρόβλημα.

Παραδέχθηκε, άλλωστε, ότι «η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη», αλλά και ότι «πλήττεται από τις σημαντικές μεταβολές στο παγκόσμιο εμπορικό και οικονομικό σύστημα». Προσέθεσε, πάντως, ότι το Πεκίνο «έχει βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που θα ενισχύσουν την αντοχή της και θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες». Μία ημέρα νωρίτερα, ο Φανγκ Σινγκάι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημία στην κινεζική οικονομία. Ακόμη και αν επιβάλει δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, θα μειώσει την οικονομική της ανάπτυξη μόλις κατά 0,7%. Ο εν λόγω αξιωματούχος είχε εκφράσει, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς η πολιτική μείωσης των φόρων και απορρύθμισης που έχει εφαρμόσει ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ είχε προβλέψει μεγάλη υποχώρηση στη Wall Street, καθώς οι αποτιμήσεις των εταιρειών της είναι υψηλές.

Γερμανικό ταμείο στήριξης

Το Βερολίνο δημιουργεί ειδικό ταμείο για τη στήριξη όσων γερμανικών επιχειρήσεων τεχνολογίας αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα μπορούσαν να γίνουν λεία κινεζικών εταιρειών. Oπως ανέφερε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, τα κεφάλαια του εν λόγω ταμείου θα ανέρχονται σε ένα δισ. ευρώ. Θα χρησιμοποιούνται παράλληλα και για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών από τις γερμανικές επιχειρήσεις. Η δημιουργία του νέου ταμείου καταδεικνύει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανακόψει την κινεζική επέλαση στη γερμανική τεχνολογία. Εχοντας τον ίδιο ακριβώς στόχο, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εξετάζουν ενδεχόμενες μεταβολές στους κανονισμούς για το εξωτερικό εμπόριο, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι στρατηγικής σημασίας γερμανικές επιχειρήσεις θα παραμένουν σε γερμανικά χέρια. Μεταξύ άλλων, σκοπεύουν να υποβάλλουν σε διεξοδικούς ελέγχους όσες προτάσεις εξαγοράς αφορούν ακόμη και μικρό μερίδιο γερμανικής επιχείρησης. Εως τώρα, η γερμανική νομοθεσία υπαγορεύει τον έλεγχο μιας πρότασης εξαγοράς γερμανικής εταιρείας από ξένη εταιρεία, όταν αφορά μερίδιο τουλάχιστον 25%. Στόχος είναι να μπουν στο μικροσκόπιο περισσότερα είδη εξαγορών.

Πηγή:Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text