Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Χρματιστήριο Αθήνας: Αξιοσημείωτη άνοδος της αξίας των συναλλαγών

Χρματιστήριο Αθήνας: Αξιοσημείωτη άνοδος της αξίας των συναλλαγών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αύξηση της αξίας των καθημερινών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, συνιστά ακόμη ένα λόγο που ενδεχομένως προσδιορίζει μία αλλαγή της στάσης των επενδυτών απέναντι στην ελληνική αγορά και που ίσως προδιαθέτει για μία βελτίωση του επιπέδου των τιμών στο προσεχές διάστημα.

Το σημαντικό είναι ότι, η αύξηση της αξίας, εμφανίζεται μετά την πτώση του Γενικού Δείκτη και του σχηματισμού του νέο “χαμηλού” σημείου της τρέχουσας περιόδου, δηλαδή μετά την 20/11/2018, οπότε και ο Δείκτης υποχώρησε στις 593 μονάδες.

Βεβαίως, η αξία των συναλλαγών, συγκριτικά με προηγούμενα διαστήματα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Όμως, στην παρούσα φάση, αρκούμαστε στην παρατήρηση των στατιστικών των τελευταίων μηνών.

Κατά την άποψή μας, η αύξηση της αξίας των συναλλαγών, που παρατηρείται σε όλο το εύρος της αγοράς, αλλά κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και η οποία συνοδεύτηκε και από την άνοδο των τιμών, (ή και την παρακίνησε), οφείλεται στο γεγονός ότι, εκδηλώθηκε η διάθεση, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την δραστική και ταχεία επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών. Αποτελεί γενικότερη εκτίμηση ότι, η επίλυση του προβλήματος αυτού και η “απελευθέρωση” της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, θα επιφέρει μία γενικότερη άνοδο των τιμών των ελληνικών μετοχών.

Στα διαγράμματα, παρατηρούμε την άνοδο του κινητού μέσου όρου (ΚΜΟ) 20 ημερών της αξίας των συναλλαγών (1ο διάγραμμα) και την ανοδική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ 90 ημερών και ακόμη και της καμπύλης του ΚΜΟ 200 ημερών.

Στο 2ο διάγραμμα, παρατηρούμε την εξέλιξη των ΚΜΟ 20, 90 και 200 ημερών της αξίας των συναλλαγών, για το διάστημα από το 2010 έως και σήμερα.

Άσχετα από τα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στις διεθνείς αγορές, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δημιουργούνται οι βάσεις για μία καλύτερη πορεία στους επόμενους μήνες, με την προσδοκία (και την προϋπόθεση βεβαίως) της βελτίωσης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text