Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Folli Follie: Η έλλειψη ρευστού, τα distress funds και στο βάθος... Fosun;

Folli Follie: Η έλλειψη ρευστού, τα distress funds και στο βάθος... Fosun;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Η έλλειψη ρευστού, τα distress funds και στο βάθος... Fosun;

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Οδό διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αναζητά η Folli Follie Group. Το μείζον ζήτημα της διαρκώς μειούμενης ρευστότητας και η απουσία εναλλακτικής, πλην της "λεοντείου” συμφωνίας με τα funds που εκπροσωπούν μέρος των κατόχων ευρωομολόγων της εταιρείας, έχουν οδηγήσει τους επικεφαλής της FFG να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με πιθανούς επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της FFG βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συζητήσεις αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις. Και αυτό διότι η συμφωνία με τα funds Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital που εκπροσωπούν μέρος των πιστωτών-κατόχων ευρωομολόγων της εταιρείας για τη χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 41 εκατ. ευρώ (έναντι των ακινήτων της εταιρείας, που όμως παραμένουν δεσμευμένα) δείχνει να μην κινείται σε στέρεες βάσεις.

Η συγκεκριμένη, εξάλλου, συμφωνία ουσιαστικά είχε επιβληθεί στην εταιρεία ως η μόνη λύση που υπήρχε στο τραπέζι, παρότι οι όροι που τη συνοδεύουν χαρακτηρίστηκαν ως επώδυνοι (εδώ η συμφωνία). Επί του παρόντος δεν υφίσταται κοινή γραμμή με τους ομολογιούχους πιστωτές καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, "δεν μπορεί να υπογραφεί ένα σχέδιο διάσωσης που σε ένα ή δύο μήνες μπορεί να "σκάσει”, δίχως να προβλέπεται ενδιάμεση χρηματοδότηση και με καταβολή των 41 ευρώ σε άγνωστη ημερομηνία”.

Με τα δεδομένα αυτά, πέραν του ζητήματος της ολοκλήρωσης των ελέγχων της PwC, η εταιρεία έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την εξεύρεση κεφαλαίων με τη μορφή ενδιάμεσης χρηματοδότησης ώστε να φθάσει ασφαλώς στο κατώφλι του Πτωχευτικού Κώδικα. Η επιτακτική ανάγκη της εταιρείας για κεφάλαια, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί πλέον σοβαρή ένδειξη πως η Folli Follie βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο για την επιβίωσή της σημείο.

Τα κεφάλαια που έχουν δαπανηθεί όλο αυτό το διάστημα για συμβουλευτικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες αγγίζουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, ενώ συμφωνίες που δεν προχώρησαν, όπως αυτή για την πώληση της FF Cosmetics ή με την Sportsdirect στέρησαν πολύτιμο "οξυγόνο” από την εταιρεία. Στο ταμείο της FFG, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περί τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται τα κεφάλαια από την πώληση του ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ.

Κινητικότητα με Fosun

Πέραν των συζητήσεων που, με βάση όσα γίνονται γνωστά, έχουν ξεκινήσει με distress funds, πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται εκ νέου κινητικότητα από τη Fosun αναφορικά με την Folli Follie.

Πηγές με γνώση των εν εξελίξει επαφών αναφέρουν πως έχει συζητηθεί ως ύστατη λύση το ενδεχόμενο να εισέλθει η Fosun ως "λευκός ιππότης” στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Με βάση τις ίδιες πηγές, τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις με εκπροσώπους και των δύο πλευρών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δίχως να υπάρχει εγγύηση ή πλαίσιο για την τελική τους κατάληξη.

Η Fosun συνεχίζει να κατέχει ποσοστό 16,37% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της εταιρείας. Ο κινεζικός όμιλος που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην FFG το 2011, προχώρησε προέβη σε πλήρη πρόβλεψη απομείωσης της επενδυτικής της συμμετοχής στη Folli Follie, "γράφοντας” καθαρή ζημιά 79 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr., o όμιλος Fosun στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 αναφέρει πως επένδυσε στην Folli Follie 86 εκατ. ευρώ, το συνολικό μέρισμα που έλαβε κατά τη διάρκεια των ετών ήταν 7 εκατ. ευρώ, το κέρδος εύλογης αξίας από την επένδυση στην FFG από το τέλος του 2017 ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ η συσσωρευμένη καθαρή ζημιά 79 εκατ. ευρώ. Ο κινεζικός όμιλος σημείωνε επίσης πως "θα συνεχίσει παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη στην ελληνική εταιρεία".

Δεν είναι σαφές κατά πόσον οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξη, κάτι εκ προοιμίου εξαιρετικά δύσκολο. Ούτε επίσης το κατά πόσον οι όποιες διεργασίες γίνονται με την "έγκριση” ή μη της οικογένειας Κουτσολιούτσου που συνεχίζει να κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της FFG. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ποινικό σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, στα μέλη της οποίας (και σε επτά ακόμη άτομα) έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με σοβαρές κατηγορίες όπως απάτη, χειραγώγηση, πλαστογράφηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε εταιρικό επίπεδο, μείζονα εκκρεμότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των ειδικών ελέγχων που πραγματοποιεί η PwC. Αποτελεί ερώτημα με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθεί ακριβώς το έργο που έχει αναλάβει η PwC, όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει το Capital.gr. Πέραν από τα ζητήματα τεκμηρίωσης που έχουν ζητηθεί για συγκεκριμένα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί, ζητούμενο είναι και ποιοί (και εάν) θα αναλάβουν το βάρος των υπογραφών, ιδιαίτερα στο σκέλος της Ασίας.

Τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εντείνονται παράλληλα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η FFG, σε επίπεδο πωλήσεων, ρευστότητας και συμβάσεων για τα brands που αντιπροσωπεύει. Περαιτέρω, υφίσταται και το ζήτημα της αποψίλωσης της εταιρείας καθώς στελέχη της FFG που δεν βλέπουν λύση σωτηρίας για την εταιρεία αναζητούν διέξοδο.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text