Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Βαθιές ανάσες για την Medicon Hellas

Βαθιές ανάσες για την Medicon Hellas

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βαθιές ανάσες για την Medicon Hellas

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Η δραστική μείωση του τραπεζικού δανεισμού σε συνδυασμό με την χρονική επιμήκυνσή του έδωσαν βαθιές ανάσες ρευστότητας στην Medicon Hellas που είχε πληγεί από το PSI. Πώς βλέπει η διοίκησή της την πορεία της φετινής χρονιάς.

Αύξηση κύκλου εργασιών, άνοδο καθαρών κερδών και κυρίως δραστική μείωση του καθαρού της δανεισμού σημείωσε πέρυσι η Medicon Hellas. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των τραπεζικών της υποχρεώσεων που βρίσκεται σε τελικό στάδιο, έχουν αρχίσει να δημιουργούν θετικές προοπτικές για το μέλλον της εισηγμένης.

Ειδικότερα, η Medicon Hellas σημείωσε πέρυσι αύξηση πωλήσεων από τα 12,7 στα 13,7 εκατ. ευρώ, άνοδο EBITDA από τα 2,59 στα 2,87 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,83 εκατ. έναντι 1,71 εκατ. ευρώ το 2017. Τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης διαμορφώθηκαν στις 31/12/2018 στα 9,68 εκατ. ευρώ. Βέβαια, τα αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί και από έκτακτους θετικούς παράγοντες.

Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη για την εισηγμένη, αποτελεί το ότι μέσα στο 2018:

Πρώτον, σημείωσε θετικές ελεύθερες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ (+3,18 εκατ. οι λειτουργικές και +3,34 εκατ. οι επενδυτικές) με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του καθαρού της δανεισμού στα 8,06 εκατ. ευρώ.

Και δεύτερον, προχώρησε σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες μετέτρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης γενικής ρευστότητας του Ομίλου είχε διαμορφωθεί στις 31/12/2018 στο 6,26.

Οι δανειακές «περιπέτειες» της Medicon Hellas προέκυψαν το 2012 από το περιβόητο PSI, μέσω του οποίου είχαν κουρευτεί τα κρατικά ομόλογα που είχαν δοθεί εκ του νόμου στην εισηγμένη, έναντι των απαιτήσεών της από το δημόσιο (κρατικά νοσοκομεία). Η εν λόγω απώλεια υπήρξε βαρύτατη, ωστόσο το ύψος αυτής μειώθηκε ως ένα βαθμό κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανατίμησης που έχουν σημειώσει οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι.

Σε ότι αφορά τώρα την πορεία της Medicon Hellas το 2019, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει:

«Η σημερινή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και η περικοπή των δημοσίων δαπανών, σε συνδυασμό με την επίταση του ανταγωνισμού λόγω της σμίκρυνσης της αγοράς, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την εξέλιξη της εταιρίας.

Η διοίκηση του Ομίλου, λόγω της σημαντικής θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά στον τομέα των in vitro διαγνωστικών προϊόντων, της αναγνωρισιμότητας και αξιοπιστίας του, με εργαλεία, τον έλεγχο του κόστους, την ορθή διαχείριση των κινδύνων, τη διερεύνηση ανάπτυξης νέων αγορών στο εξωτερικό, κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην σχέση των ιδίων κεφαλαίων, και να βάλει τις βάσεις για την σταθεροποίηση και βελτιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας.

Ήδη οι μέχρι τώρα ενέργειες της διοίκησης είχαν θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και του ομίλου και αυτή η πορεία πιστεύουμε ότι θα συνεχισθεί και κατά την τρέχουσα χρήση, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, ότι οι συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα για την συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας έχουν κατά ένα μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί».

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text