Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ο Κ. Δομαζάκης στο Capital.gr για τα τεκταινόμενα στην Creta Farms

Ο Κ. Δομαζάκης στο Capital.gr για τα τεκταινόμενα στην Creta Farms

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Κ. Δομαζάκης στο Capital.gr για τα τεκταινόμενα στην Creta Farms

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

"Επιδιώκω το νοικοκύρεμα μέσω της πλήρους διαφάνειας στην εταιρεία μας. Δεν θέλω το δημιούργημα της οικογένειας μας να το βαραίνουν λογιστικοί σκελετοί του παρελθόντος. Στόχος μου, και ευελπιστώ στόχος όλων, είναι να καθαρίσει από λογιστικές πλημμέλειες και επιτέλους να βρεθεί στη σωστή βάση που της αξίζει και να λειτουργήσει στα πρότυπα πολυεθνικής", δηλώνει στο Capital.gr ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Creta Farms.

Οι δηλώσεις του κ. Δομαζάκη στο Capital.gr έγιναν λίγες ώρες μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με το οποίο ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας έως την τελική πορισματική έκθεση του ελέγχου. Με τον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή που πλέον υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις, να διατυπώνει σύμφωνη γνώμη με θέμα έμφασης, εφιστώντας την προσοχή στη σημείωση 15.33.2 επί των εταιρικών και ενοποιημένων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, όπου περιγράφεται η εξέλιξη ειδικής λογιστικής έρευνας που ζήτησε ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων της εταιρείας για συναλλαγές που έγιναν σε προηγούμενες χρήσεις. "Στις 2 Απριλίου ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ, απέστειλε επιστολή προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκατ. ευρώ κατά τα έτη 2005 -2006", αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης.

Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, προς προστασία της εταιρείας και του επενδυτικού κοινού, να διενεργηθεί σχετικός ειδικός έλεγχος από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο διεθνούς φήμης. "Από την έως σήμερα ελεγκτική εργασία του ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και του Ομίλου”, αναφέρεται στην έκθεση.

Για το επίμαχο ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ, θέμα το οποίο μνημονεύεται στις οικονομικές καταστάσεις, ο κ. Δομαζάκης ανέφερε στο Capital.gr ότι "πρόκειται για ταμειακές διευκολύνσεις προς την εταιρεία με έκδοση τραπεζικών επιταγών. Μέρος των κεφαλαίων αυτών κατευθύνθηκαν για την εξόφληση τραπεζικών εταιρικών δανείων, ενώ τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν για την ταμειακή διευκόλυνση της εταιρείας". Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως λέει, έχει ζητήσει από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο να προχωρήσει σε έλεγχο. Ξεκαθάρισε δε πως δεν ζητά να πάρει πίσω το παραμικρό ποσό από την εταιρεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

"Αυτό που επιθυμώ είναι η ορθή λογιστική απεικόνιση των κεφαλαίων αυτών", συμπληρώνει.

Πέρυσι οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με τη χρήση του 2017 και η λειτουργική κερδοφορία είναι στα 13,5 εκατ. ευρώ, πάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο όμιλος επιβαρύνθηκε με απομειώσεις.  Το σύνολο των δανείων την 31η Δεκεμβρίου ήταν 109,53 εκατ. ευρώ από 106,879 εκατ. ευρώ το 2017. Η εταιρεία την 11/5/2016 υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). H συμφωνία αφορά σε χρηματοδότηση ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των R&I έργων (Research & Innovation) της εταιρείας και την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Μέχρι την 31/12/2017 έχει εκταμιευτεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό 5 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκε σε δύο δόσεις, στις 7 Ιανουαρίου του 2019 ποσό 3,5 εκατ. ευρώ και στις 15 Απριλίου 2019 εκταμιεύτηκε το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text