Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πότε αναμένεται η είσοδος της Noval στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πότε αναμένεται η είσοδος της Noval στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πότε αναμένεται η είσοδος της Noval στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά την Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή και την Orilina, μία ακόμη εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας προετοιμάζει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες η είσοδος στο ΧΑ, της Noval του Ομίλου Βιοχάλκο, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, αναμένεται τον προσεχή Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρατάθηκε η προθεσμία για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο μέχρι την 15.10.2024.

H εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 89,5 εκατ. ευρώ, με τις νέες μετοχές να διατίθενται στο επενδυτικό κοινό, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά. Παράλληλα, μετοχές της Noval θα αποκτήσει και η EBRD μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία.

Το ομολογιακό αυτό δάνειο συνήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval σε βιώσιμα "πράσινα" ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα ακινήτων της χώρας.

Ειδικότερα Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου "Gold" ή BREEAM επιπέδου "Very Good", συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του περιορισμένου αποθέματος βιώσιμων κτηρίων.

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της εταιρείας, ένα από τα μεγαλύτερα project της που είναι υπό κατασκευή είναι το "The Grid”, ένα 6όροφο συγκρότημα "πράσινων" κτιρίων γραφείων που αναπτύσσεται στο ακίνητο της πρώην Kodak στο Μαρούσι. Το έργο είναι σε κοινοπραξία (50%-50%) με την επενδυτική εταιρεία BrookLane Capital και προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας 62.000 τ.μ. με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Στα υπό εκτέλεση έργα, περιλαμβάνεται και το πρώτο κτίριο logistics της εταιρείας, στην περιοχή της Μάνδρας στην Ελευσίνα, επιφάνειας 10.000 τ.μ. σε οικοπέδο 25 στρεμμάτων, η λειτουργία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως τις αρχές του 2024.

Να σημειωθεί ότι η Noval σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ την προσεχή 5ετία.

Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, η Noval Property σημείωσε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 54%, σε 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 13% σημείωσαν τα έσοδα από μισθώματα, που ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ, από 12,2 εκατ. ευρώ πέρσι. Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και κερδών από την αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία), ενισχύθηκε κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων της Noval ανέρχεται σε 511 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ως την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας.

Ελένης Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text