Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρίες της Πληροφορικής

Εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρίες της Πληροφορικής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξελίξεις στις εισηγμένες εταιρίες της Πληροφορικής

Hi tech… πάρτι στήθηκε χθες στο χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις μικρότερες εταιρίες του κλάδου.

Τα περισσότερα βλέμματα έπεσαν στην Q&R, για την οποία φαίνεται να έχουν υψηλούς στόχους οι εφοπλιστικές οικογένειες (Καραγιώργη εξ αρχής Γκότση στη συνέχεια) που παίρνουν θέση. Στο limit up χθες ο τίτλος, έφτασε πλέον το 1,4 ευρώ και μετρά για φέτος απόδοση… 130%.

Λόγω της φιλικής σχέσης που τον συνδέει με τους παραπάνω εφοπλιστές, αλλά και την κοινή επένδυση τους στην Intrakat, στην αγορά επικρατεί η αίσθηση ότι είναι θέμα χρόνου να συμμετάσχει και ο Δημήτρης Μπάκος, που μαζί με τον Γιάννη Καϋμενάκη και τον Αλέξανδρο Εξάρχου έχουν κάνει τις γνωστές μεγάλες επενδύσεις ως «Thrinvest».

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν υπάρχει «ορατότητα» για τους (υπόλοιπους) επενδυτές, καθώς οι μετοχές αποκτώνται από ήδη υφιστάμενους μετόχους, ενίοτε με σημαντικό discount, χωρίς κάποια ανακοίνωση προθέσεων. Αθροιστικά πάντως το ποσοστό των νέων επενδυτών που συνδέονται με φιλικές σχέσεις, έχει ήδη αγγίξει το 37%.

Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν για πρόθεση δημιουργίας νέου «πόλου» στην πληροφορική, στην επόμενη φάση είτε θα πρέπει να γίνει μια γενναία αύξηση κεφαλαίου, είτε θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή μετοχών, με κάποιους «στόχους». Συνήθως, τουλάχιστον στη δεύτερη περίπτωση, προηγείται η απόκτηση μιας θέσης, κατευθείαν.

Υπό αυτή την έννοια ίσως αποκτά σημασία η σύμπτωση της χθεσινής ανόδου της CPI που κινήθηκε παράλληλα με την ΚΟΥΑΛ, επιτυγχάνοντας κλείσιμο στο 0,88 ευρώ, με άνοδο 27,91%.

Το ιδιαίτερο στην περίπτωση είναι ότι σε μια μετοχή με μάλλον περιορισμένη εμπορευσιμότητα και χωρίς εξάρσεις (έως προχθές η απόδοση έτους ήταν μόλις 5%), η άνοδος επετεύχθη με όγκο 786.697 τεμάχια, δηλαδή το 7,84% του μετοχικού κεφαλαίου και χωρίς πακέτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Euro2day.gr «η οικογένεια Πικούνη που κατείχε το 24,62% της εταιρείας προχώρησε σε ρευστοποίηση μονοψήφιου ποσοστού». Δηλαδή, η εταιρία έκλεισε με άνοδο σχεδόν 28% την ημέρα που πουλούσε βασικός μέτοχος και με όγκο που δεν έχει ξαναδεί τα τελευταία… πέντε χρόνια!

Κάποιοι αποδίδουν την έντονη άνοδο σε κερδισμένους επενδυτές της Q&R που είδαν τους τζίρους και την άνοδο και μπήκαν με τη λογική «γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια». Το καυτό ερώτημα, πάντως, είναι αν υπήρξε συγκεκριμένος μεγάλος αγοραστής. Θα δείξει...

Οι δυο τίτλοι, όμως, δεν ήταν οι μόνοι που μπήκαν στο στόχαστρο των αγοραστών. Η ΙΛΥΔΑ έκλεισε στο 1,975 ευρώ (+14,16%) με τα κέρδη των τελευταίων 30 ημερών να προσεγγίζουν πλέον το 50%, ενώ η Real Consulting έφτασε τα 4,3 ευρώ (+7,23%), μετρώντας πλέον απόδοση 63% από τις αρχές του έτους.

Σημειώστε για το τέλος, ότι ο χώρος της Πληροφορικής είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένος στη χώρα μας. Πολλές μικρές εταιρίες, λιγότερες μεσαίες, ελάχιστες «μεγάλες», έστω και για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι περισσότερες εξαγορές που γίνονται εκτός ΧΑ έχουν αποτίμηση κάτω των 10 εκατ. ευρώ, συχνά κάτω και από το μισό αυτού του ποσού, οπότε η «συγκέντρωση» ισχυρής θέσης, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ειδικά μετά από την αποτίμηση της Entersoft στα 240 εκατ ευρώ «καίει» και την τσέπη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο υπήρχε και ισχυρό κίνητρο.

Τρεις παίκτες που ξεχώριζαν είχε η αγορά του Business Software, την Epsilon Net, την Entersoft και τη Softone, τώρα έχει δύο.

Πηγή: euro2day


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text