Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Mytilineos: Επί τάπητος η πράσινη επένδυση 1,16 δισ. στον Καναδά

Mytilineos: Επί τάπητος η πράσινη επένδυση 1,16 δισ. στον Καναδά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mytilineos: Επί τάπητος η πράσινη επένδυση 1,16 δισ. στον Καναδά

Η πορεία υλοποίησης της ύψους 1,16 δισ. ευρώ «πράσινης» επένδυσης της MYTILINEOS στην Αλμπέρτα του Καναδά που αφορά στην εξαγορά φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 1,14 GW από την Westbridge Renewable Energy βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος με υψηλόβαθμους πολιτειακούς παράγοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο κ. Μυτιληναίος συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Αλμπέρτα, Ντανιέλ Σμιθ, τον υπουργό Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Μπράιαν Τζιν, και τον υπουργό Κοινωφελών Εταιρειών, Νέιθαν Νιούντορφ. Ο επικεφαλής της MYTILINEOS συναντήθηκε επίσης και με τον κυπριακής καταγωγής υπουργό Παιδείας της Αλμπέρτα, Δημήτρη Νικολαϊδη.

Τον περασμένο Ιούνιο, η MYTILINEOS είχε ανακοινώσει ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την αγορά των μετοχών των πέντε θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) της Westbridge που αναπτύσσουν ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα και δη τα Georgetown και Sunnynook ισχύος 280 MW το καθένα, Dolcy ισχύος 200 MW, Eastervale ισχύος 300 MW και Red Willow ισχύος 225 MW. Την υψηλότερη ωριμότητα εμφανίζουν τα δύο πρώτα projects και στο πλαίσιο αυτό στα τέλη Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η πώληση του έργου Georgetown που είναι έτοιμο προς κατασκευή, όπως και το Sunnynook. Στη βάση της συμφωνημένης αρχιτεκτονικής του deal, η MYTILINEOS κατέβαλε 32,5 εκατ. ευρώ στη Westbridge, ενώ το υπόλοιπο ποσό για το Goergetown θα καταβληθεί μόλις το πρότζεκτ -που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα- τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Τα υπόλοιπα έργα του χαρτοφυλακίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να κατασκευαστούν τμηματικά κατά την περίοδο 2026-2027. Μετά την ολοκλήρωσή τους, τα projects εκτιμάται ότι θα παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) «πράσινης» ενέργειας κάθε χρόνο που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών ετησίως.

Πριν μεταβεί στην Αλμπέρτα, ο κ. Μυτιληναίος συναντήθηκε στο Τορόντο με τον Πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επί τη ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Καναδά, στο πλαίσιο και των εορτασμών της Ελληνικής Επανάστασης από τους ομογενείς. Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και του Καναδά ευρύτερα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, μιας και ο κ. Μυτιληναίος τελεί και πρόεδρος της Eurometaux, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, των οποίων τα μέλη έχουν 500 χιλ. άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος συναντήθηκε και με τον Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ασφαλιστικής Fairfax Financial Holdings, ο οποίος διαθέτει σημαντικές επενδυτικές θέσεις στην χώρα, μεταξύ των οποίων και στην MYTILINEOS, όπου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, εκτός οικογένειας Μυτιληναίου, καθώς και με άλλους επενδυτικούς οργανισμούς του Καναδά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text