Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος για τη μείωση των επιτοκίων

Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος για τη μείωση των επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίσιμος μήνας ο Μάρτιος για τη μείωση των επιτοκίων

Η πορεία του πληθωρισμού στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για τον Μάρτιο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τον χρόνο κατά τον οποίο η ΕΚΤ θα αποφασίσει να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τον περασμένο μήνα, με τον ΟΠΕΚ να κατηγορεί τη Δύση για τη μείωση της παραγωγής, αφού οι δυτικές κυβερνήσεις ανέβαλαν τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε η παραγωγή να μπορεί να καλύψει τη ζήτηση, μπορεί να αλλάξει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ θα καθοριστούν από τη ροή των στοιχείων του πληθωρισμού. Αν, λοιπόν, τα νεότερα στοιχεία δείξουν ότι η πορεία είναι καθαρά πτωτική προς το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, τότε το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής μπορεί να συζητήσει τη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο. Αν όμως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξηθεί τότε τα πράγματα αλλάζουν και η μείωση μπορεί να καθυστερήσει.

Εκτός από το μέγεθος του πληθωρισμού, η ΕΚΤ κοιτάει και προς τη μεριά της Fed που έχει υψηλότερα επιτόκια (φτάνουν το 5,-5,5% έναντι 4-4,5% στην Ευρωζώνη) και οριακά υψηλότερο πληθωρισμό και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Η στάση της Fed απασχολεί, καθώς η ΕΚΤ σίγουρα δεν θέλει αναταράξεις στην ισοτιμία του ευρώ από την ενίσχυση του δολαρίου αν η ΕΚΤ κάνει το πρώτο βήμα στη μείωση των επιτοκίων της.

Πάντως αν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αρχίσει να αυξάνεται, από το 2,6% που έφτασε τον Φεβρουάριο, θα "πάρουν το τιμόνι" τα λεγόμενα "γεράκια" που επιμένουν ότι η μείωση των επιτοκίων πρέπει να ξεκινήσει με πολύ προσοχή αφού ο πληθωρισμός δεν έχει δώσει "εγγυήσεις σταθεροποίησης" κοντά στο 2% Επίσης, επιμένουν ότι οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι πολύ ήπιες τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2024.

Οι κίνδυνοι

Από την άλλη βέβαια, έχουμε και τα λεγόμενα "περιστέρια" της ΕΚΤ που ζητούν την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων όσο το δυνατόν νωρίτερα, επισημαίνοντας και τους κινδύνους που θα έχει η εμμονή στη σφικτή νομισματική πολιτική. O Γάλλος Κεντρικός Τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά αναφέρθηκε πολύ πρόσφατα στην ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να ξεφύγει η Ευρωζώνη από την οικονομική στασιμότητα. "Δεν έχει τόση σημασία αν θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο”, τόνισε ο κ. Βιλερουά για να προσθέσει αμέσως μετά: "Η πεποίθησή μου είναι ότι θα πρέπει να πρέπει να γίνει την άνοιξη και ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed”. Στο ίδιο πνεύμα ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης Φάβιο Πανέττα, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή σφικτή νομισματική πολιτική συμπιέζει τη ζήτηση.

Στην ίδια ομάδα βρίσκεται και ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η Ευρωζώνη υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σε στατσιμοπληθωρισμό με οριακή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό. Μάλιστα έχει κάνει αναλυτική πρόβλεψη για το πώς μπορεί να κινηθεί η νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα, προβλέποντας τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του χρόνου, οι οποίες θα μειώσουν συνολικά τα επιτόκια του ευρώ κατά 1%>. Πάντως ο κ. Στουρνάρας προσανατολίζεται σε μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τάσος Δασόπουλος

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text