Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πετρέλαιο: Τι ωθεί το Brent προς τα 100 δολάρια – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

Πετρέλαιο: Τι ωθεί το Brent προς τα 100 δολάρια – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πετρέλαιο: Τι ωθεί το Brent προς τα 100 δολάρια – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία

Οι νέες απειλές και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τη πορεία της παγκόσμιας ζήτησης ασκούν ανοδικές πιέσεις στο Brent, το οποίο την Τετάρτη βρέθηκε μια ανάσα από τα 90 δολάρια (στα 89,66 στις 14:50 ώρα Ελλάδος) και σύμφωνα με τους αναλυτές μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Από την αρχή του έτους τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα φαίνεται να ασκούν ανοδικές πιέσεις

Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στις νέες απειλές για την προσφορά εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ύστερα από την επίθεση ουκρανικού drone σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο.

Ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο ξεκίνησαν με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση ιρανική εμπλοκή», ανέφερε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM, σε σχετικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για την θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση της Τεχεράνης για αντίποινα. Ο Varga της προειδοποίησε ότι η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Τα νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα ενισχύουν τις εκτιμήσεις για άνοδο του πετρελαίου στα 100 δολάρια. Στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από το αναμενόμενο, καταγράφοντας άνοδο κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψής της για συρρίκνωση 200.000 bpd το 2024. Η σταθερή ζήτηση της Ευρώπης, η ήπια αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με μια πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024 αντισταθμίζουν τον καθοδικό κίνδυνο από την ήπια ζήτηση της Κίνας. Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, κάτι που θα στηρίξει την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά την πρόβλεψή της και βλέπει την τιμή του Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 83 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024.

Και φυσικά, άλλοι οίκοι κάνουν ακόμη πιο τολμηρές προβλέψεις. Η J.P. Morgan, αναμένει ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια φέτος, εάν δεν βελτιωθούν τα γεωπολιτικά προβλήματα που προκαλούν αύξηση της τιμής του αργού. Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου είναι ένας από τους λόγους που η επενδυτική τράπεζα αναμένει άνοδο του αργού. Όπως εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να ωθήσουν την τιμή του αργού στα 90 δολάρια τον Απρίλιο, στα 95 δολάρια έως τον Μάιο και κοντά στα 100 δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, τα πετρελαιοφόρα, που διέρχονται γενικά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, πρέπει, σε πολλές περιπτώσεις, να κινηθούν νότια στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο δρόμο τους προς την Ασία. Αυτό μπορεί να προσθέσει δέκα ημέρες έως δύο εβδομάδες στο δρομολόγιό τους, κάτι το οποίο με την σειρά του προκαλεί πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και επηρεάζει τις τιμές. Και εάν συνεκτιμηθεί και η πιθανότητα διεύρυνσης της κρίσης στην Μέση Ανατολή τότε οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την ροή πετρελαίου στην περιοχή.

Ο μόνος σημαντικός αντισταθμιστικός παράγοντας στις περικοπές παραγωγής και τους τους γεωπολιτικούς κινδύνους είναι η αμερικανική παραγωγή. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο τον Δεκέμβριο από ό,τι οποιαδήποτε χώρα σε οποιονδήποτε μήνα στην ιστορία. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να διατηρήσει τις τιμές του αργού σε χαμηλά επίπεδα.

Τι αντίκτυπο θα έχει στην οικονομία μια άνοδος του Brent στα 100 δολάρια

Η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι όταν το Brent ξεπερνάει τα 90 δολάρια, αυτό επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Πρώτον, αυξάνεται το κόστος των καυσίμων κίνησης (βενζίνη, diesel κίνησης κλπ) επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των μεταφορών. Ειδικά, για την Ελλάδα, εάν η άνοδος της τιμής συμπέσει με την καλοκαιρινή περίοδο, τότε σίγουρα θα ξυπνήσουν οι μνήμες του 2022, όπου κατά την θερινή τουριστική περίοδο οι μετακινήσεις είχαν καταστεί ιδιαίτερα κοστοβόρες και πλησίασαν τα 2,5 ευρώ.

Ομοίως, όταν το αργό ανέβηκε πάνω από τα 100 δολάρια τον Ιούνιο του 2022 επειδή η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι στις ΗΠΑ. Αυτό από μόνο του άσκησε πιέσεις στα νοικοκυριά ιδιαίτερα σε οικογένειες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, το ακριβό πετρέλαιο δεν πλήττει μόνο τους καταναλωτές. Επηρεάζει όλο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας ξεκινώντας από το κόστος των μεταφορών (και της μετακύλισής του στα προϊόντα στο ράφι) και τα τα περιθώρια κέρδους των αεροπορικών εταιρειών έως το κόστος των πετροχημικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.

Πένη Χαλάτση

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text