Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Γιατί η σκιά της Fed πέφτει πάνω στην ΕΚΤ;

Γιατί η σκιά της Fed πέφτει πάνω στην ΕΚΤ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η σκιά της Fed πέφτει πάνω στην ΕΚΤ;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι δεν ακολουθεί τον βηματισμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη νομισματική της πολιτικής, αλλά οι επόμενες κινήσεις της και το πότε θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτο να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Οι συνθήκες στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη δεν αργούν να διαχυθούν σε άλλες οικονομίες, επηρεάζοντας σχεδόν άμεσα τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και τον πληθωρισμό, το εμπόριο και άλλους δείκτες.

Ως εκ τούτου, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δύναμη που ασκεί η Fed, όταν αξιολογούν την τύχη των δικών τους οικονομιών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη την κατάσταση στις ΗΠΑ, παρότι διατυμπανίζουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία.

«Η ΕΚΤ μπορεί οπωσδήποτε να κινηθεί πριν από τη Fed», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Το να θεωρεί, όμως, κανείς ότι οι πολιτικές θα αποκλίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – φερ’ ειπείν εννέα μήνες ή και περισσότερο – είναι πιο δύσκολο, διότι τελικά οι παράγοντες που κατευθύνουν τις αποφάσεις της Fed θα διαχυθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσουν και την Ευρωζώνη».

Με πρώτη την Christine Lagarde, οι κεντρικοί τραπεζίτες στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τις αγορές για μια πρώτη μείωβση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου με φόντο την ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παρά τη δέσμευσή του ότι δεν βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τη Fed, έχουν αποφύγει να αναφερθούν στα επόμενα βήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά θα αποφασισθούν ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα.

Τα στοιχήματα της αγοράς προβλέπουν τέσσερις μειώσεις φέτος από την ΕΚΤ, ενώ επικρατεί ασάφεια για το έαν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, καθώς ο Powell επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν βιάζεται να αρχίσει την εκστρατεία νομισματικής χαλάρωσης.

Γεγονός είναι ότι παρά τη διετή νομισματική σύσφιγξη, η αμερικανική οικονομία έχει αποδειχθεί εντυπωσιακά ανθεκτική, με τους εργοδότες να εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ισχυρό ρυθμό. Η ισχύς αυτή, εφόσον διατηρηθεί, θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία μόλις και μετά βίας απέφυγε την ύφεση τον χειμώνα που μας πέρασε.

ΕΚΤ: Εχει φτάσει η ώρα των επιτοκιακών μειώσεων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον περασμένο, οι αξιωματούχοι της θεωρούν ότι η ώρα για μειώσεις των επιτοκίων έχει σχεδόν φτάσει.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συνεδρίασαν στη Φρανκφούρτη δήλωσαν ότι ο πληθωρισμός σημειώνει “ενθαρρυντική” πρόοδο προς τον στόχο του 2% – αν και δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως, σύμφωνα με τον απολογισμό της συνεδρίασης της 6ης-7ης Μαρτίου, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Παρότι θεωρείται σοφότερο να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία, το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων ενισχύεται», ανέφερε η ΕΚΤ, επικαλούμενη τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της, την πρόοδο όσον αφορά τα τρία κριτήρια που καθορίστηκαν για την αξιολόγησή της και τους εναπομείναντες κινδύνους. Είπε ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων «έρχεται τώρα πιο καθαρά στο προσκήνιο».

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text