Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Πώς και πότε θα γίνει η προσαρμογή στo free float των εισηγμένων

Χρηματιστήριο: Πώς και πότε θα γίνει η προσαρμογή στo free float των εισηγμένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Πώς και πότε θα γίνει η προσαρμογή στo free float των εισηγμένων

Πίεση προς τις εισηγμένες προκειμένου να διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται κίνδυνος διαγραφής εταιρειών στο ορατό μέλλον, προβλέπει ο νέος κανονισμός της Κύριας Αγοράς του ΧΑ.

Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει το βασικό περιεχόμενο των προτάσεων της ΕΧΑΕ που ήταν γνωστό από το φθινόπωρο του 2023 (π.χ. χρηματιστηριακή αξία εισαγωγής άνω των 40 εκατ. ευρώ, ελάχιστη μετοχική διασπορά στο 25% για εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία έως 200 εκατ. ευρώ και 15% για τις μεγαλύτερες), αλλά επιπλέον εμπεριέχει και ποινή «ενδεχόμενης μη συμμόρφωσης», η οποία φτάνει έως και τη διαγραφή της εισηγμένης από το ταμπλό, αφού, όμως, ενδιάμεσα περάσουν πολλά και χρονοβόρα στάδια.

Συγκεκριμένα:

-Όποτε και να επισημοποιηθεί ο νέος κανονισμός, θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου του 2025 (σχεδόν σε εννέα μήνες από σήμερα).

-Στις εταιρείες που τότε δεν θα πληρούν τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια διασποράς (και ταυτόχρονα δεν θα εντάσσονται στην κατηγορία των τίτλων με υψηλές συναλλαγές) θα δοθεί χρονική προθεσμία συμμόρφωσης έξι μήνες, η οποία θα μπορεί να παραταθεί στους δώδεκα μήνες (πάμε δηλαδή για την 1η Ιανουαρίου του 2026).

-Αν τότε (μέσα 2025 ή αρχές 2026) το ποσοστό διασποράς εξακολουθήσει να είναι χαμηλότερο του 10%, τότε η μετοχή θα μπαίνει σε αναστολή διαπραγμάτευσης, η οποία (σε περίπτωση που η εισηγμένη εξακολουθήσει να μη συμμορφώνεται) είτε σε έξι είτε σε δώδεκα μήνες θα οδηγεί σε διαγραφή από το  ταμπλό. Με άλλα λόγια, καμιά διαγραφή δεν θα γίνει πριν το τέλος του 2025 ή και του 2026, ακόμη και αν το free float παραμείνει κάτω από το 10%.

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία, free float χαμηλότερο του 10% έχει μονοψήφιος αριθμός εισηγμένων όπως, για παράδειγμα, οι Alpha Real Estate Services, MIG, Reads, Trastor, Καρέλιας, αλλά και οι  ΒΙΣ και Βαρβαρέσος (οι δύο τελευταίες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν από τη μετοχική τους διασπορά).

-Αν στις αρχές του 2026 το free float είναι μεν υψηλότερο του 10% αλλά χαμηλότερο είτε του 15% για τις εταιρείες με αποτίμηση υψηλότερη των 200 εκατ. ευρώ, είτε του 25% για τις μικρότερης αποτίμησης εισηγμένες, τότε αυτές θα μεταταχθούν στην κατηγορία της επιτήρησης. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες όπως π.χ. η Attica Group (εκτός free float το 86,7%), η Flexopack (75,2%), η Ακρίτας (78%), η ΑλουμύλΑΛΜΥ -0,19% (79%), οι Αττικές Εκδόσεις (79%), η Μινέρβα (81%), η Δάιος Πλαστικά (83,3%), η ΕΛΤΟΝ Χημικά (78,3%), η Moda Bagno (87,9%), η Prodea (87%), η Intracom, το Ιατρικό Αθηνών (80,1%), το Κτήμα Λαζαρίδη (79,6%), η Λάμψα (87,1%), η Μπλε Κέδρος, οι Μύλοι Κεπενού (89,2%), ο Μουσικός Οίκος Νάκα (78,3%), η ΣΙΔΜΑ (79,4%), κ.λπ. Με βάση το νέο κανονισμό, στην κατηγορία της επιτήρησης θα απαγορεύεται να παραμείνει κάποια εταιρεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, οπότε οι ενδεχόμενες πρώτες διαγραφές εισηγμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2028 και μετά.

Τα «παραθυράκια»

Ο νέος λοιπόν κανονισμός δίνει πολυετή χρονικά περιθώρια προσαρμογής, έτσι ώστε να μην προκληθεί κλίμα ανησυχίας ή και πανικού στους μετόχους μειοψηφίας, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες θα επιδιώξουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και το θερμό χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο και που ελπίζεται από πολλούς ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Άλλωστε, εξελίξεις όπως η μετάταξη στην αγορά της επιτήρησης ή η διαγραφή από το ΧΑ πιθανόν να πλήξουν το κύρος και τη φήμη των εταιρειών, με τις διοικήσεις τους να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, ενδεχομένως οι βασικοί μέτοχοι να μη χρειαστεί να κάνουν πολλά πράγματα, με δεδομένο τον τρόπο που θα οριστεί επισήμως το «free float». Συγκεκριμένα, το free float ορίζεται ως το άθροισμα των θέσεων που κατέχουν σε μια εταιρεία όσοι διαθέτουν ποσοστό χαμηλότερο του 5%. Άρα, θεωρητικά -όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς-, θα μπορούσε ένας βασικός μέτοχος να διαθέσει μέρος της θέσης του σε συγγενικά και φίλα προσκείμενα πρόσωπα, οπότε να φουσκώσει τεχνηέντως το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς στην εταιρεία του και να υιοθετήσει το «γράμμα» του νέου κανονισμού.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το  μήνυμα των χρηματιστηριακών αρχών προς τις διοικήσεις των εταιρειών που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη εστιάζεται στο ότι είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων και των ίδιων των εταιρειών η διεύρυνση του free float.

Δίαυλος για μετατάξεις εταιρειών στην ΕΝΑ

Ο νέος κανονισμός προβλέπει και τη δυνατότητα μετάταξης εταιρειών από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με πρωτοβουλία της ΕΧΑΕ, ή και ενδεχομένως μετά την έγκριση αιτήματος από τις ίδιες τις εταιρείες. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τις εισηγμένες σε χαμηλότερα κόστη και σε μικρότερες υποχρεώσεις σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς και σε χαλαρότερα κριτήρια σε ό,τι αφορά τα απαιτούμενα free float.

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή:euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text