Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | ΗΠΑ: Άνοιξε η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων – Τι δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των τραπεζών της Wall Street

ΗΠΑ: Άνοιξε η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων – Τι δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των τραπεζών της Wall Street

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Άνοιξε η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων – Τι δείχνουν οι πρώτες ανακοινώσεις των τραπεζών της Wall Street

Άνοιξε σήμερα η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με τις ανακοινώσεις τριών τραπεζικών κολοσσών - των JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup - και του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως, της BlackRock. Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι Goldman Sachs, Bank of America και Morgan Stanley.

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου των μεγάλων τραπεζών της Wall Street θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας - και της εταιρικής κερδοφορίας - καθώς αυτή συνεχίζει να βιώνει τις πιέσεις από το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και την περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς συνεχίζουν να προκαλούν κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και στις τιμές των εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ υποχρεώνουν τους επενδυτές να αναπροσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα πραγματοποιήσει η Federal Reserve την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, επιλέγοντας τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την πρώτη μείωση, αντί του Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή ακολούθησε την απογοητευτική μέτρηση του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα, που έδειξε ότι οι τιμές τον Μάρτιο ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις, τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο.

Τα υψηλότερα για περισσότερο επιτόκια θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κέρδη των τραπεζών, καθώς ενισχύουν τα έσοδα από τις πληρωμές τόκων.

Ταυτόχρονα, τα υψηλά επιτόκια υποχρεώνουν τις αμερικανικές τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για να κρατήσουν καταθέτες που μπορεί να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις αλλού για τα χρήματα τους. Την ίδια στιγμή, οι σφικτές νομισματικές συνθήκες πλήττουν τη ζήτηση για δάνεια και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έναν τομέα που έχουν μεγάλη παρουσία οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street.

JP Morgan: Ισχυρή αύξηση κερδοφορίας στο τρίμηνο, προβλημάτισε η εκτίμηση για τα έσοδα από τόκους

Με εμφανώς ενισχυμένα μεγέθη που ξεπέρασαν και τις προβλέψεις ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη τράπεζα (βάσει κεφαλαιοποίησης) των ΗΠΑ αλλά και του πλανήτη, JP Morgan Chase, η οποία όμως προέβλεψε καθαρά έσοδα από τόκους σημαντικά χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που οδηγεί σε σημαντικές πωλήσεις στον τίτλο της.

Πιο αναλυτικά, η JP Morgan είδε τα καθαρά της κέρδη να διαμορφώνονται στα 13,42 δισ. δολάρια ή 4,44 δολ. ανά μετοχή στους τρεις μήνες έως την 31η Μαρτίου, την ώρα που την ίδια περίοδο πέρυσι είχε εμφανίσει 12,62 δισ. ή 4,1 δολάρια ανά μετοχή.

Επιπλέον, η κερδοφορία της τράπεζας ξεπέρασε και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ανέμενε οριακή αύξηση από πέρυσι στα 4,11 δολ. ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, ο τζίρος της JP Morgan στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε στα 42,55 δισ. δολάρια αυξημένος κατά 9% περίπου από τα 41,93 δισ. πέρυσι, διαψεύδοντας μάλιστα τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για μικρή κάμψη στα 41,85 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan είχε αναλάβει πέρυσι τον Μάιο μεγάλο ύψος δανείων που έγραψε στον ισολογισμό της με την εξαγορά - διάσωση της First Republic Bank, μία κίνηση που δείχνει τη θετική της επίδραση εκτινάσσοντας τα έσοδα της JPM από τόκους.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους (net interest income/NNI - η διαφορά μετά των τόκων που αποδίδει σε καταθέσεις και εκείνων που εισπράττει από δάνεια) της JP Morgan εμφάνισαν ισχυρή αύξηση κατά 11% στα 23,2 δισ. δολάρια, ενώ εξαιρουμένης της επίδρασης της First Republic Bank θα ήταν αυξημένα κατά 5% από πέρυσι.

Ωστόσο, η JPM δήλωσε ότι αναμένει ότι τα ετήσια καθαρά της έσοδα από τόκους θα διαμορφωθούν στα 89 δισ. δολάρια απογοητεύοντας τους επενδυτές, καθώς η μέση εκτίμηση της αγοράς τα τοποθετούσε στα 90,68 δισ.

Σε αυτό το κλίμα, παρά τα ισχυρά μεγέθη που παρουσίασε η τράπεζα η μετοχή της σημειώνει σημαντική πτώση 3,4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Σημειώνεται πάντως ότι η πρόβλεψη της JP Morgan ήταν ελαφρώς αυξημένη από τη δικής προηγούμενη εκτίμηση για NNI στα 88 δισ.

Στα υπόλοιπα μεγέθη της τράπεζες, το ύψος του ποσού που δεσμεύει για προβλέψεις μειώθηκε στα 1,88 δισ. δολάρια από τα 2,28 δισ. στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα της JPM από την επενδυτική τραπεζική της εκτινάχθηκαν κατά 27% στα 2 δισ. δολάρια, με ώθηση από τις υψηλότερες προμήθειες που αποκόμισε με την αναδοχή χρέους και μετοχών.

Ωστόσο, τα έσοδα από trading της τράπεζας εμφάνισαν μείωση κατά 5% στα 8 δισ. δολάρια.

Wells Fargo: Μείωση κερδών το α' τρίμηνο, υποχώρησαν τα έσοδα από τόκους

Πτώση άνω του 7% σημείωσαν τα κέρδη α' τριμήνου της Wells Fargo, καθώς ο τραπεζικός κολοσσός κέρδισε λιγότερα από τις πληρωμές τόκων την τελευταία περίοδο, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού διαμορφώθηκαν σε 4,62 δισ. δολ. ή 1,20 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Wells Fargo. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η τράπεζα είχε ανακοίνωσε κέρδη 4,99 δισ. δολ. ή 1,23 δολ. ανά μετοχή.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Wells Fargo υποχώρησαν 8% στα 12,23 δισ. δολ. χάνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε ένα σημάδι ότι η αναιμική πιστωτική επέκταση και η αυξημένη πίεση για υψηλότερες πληρωμές στις καταθέσεις περιορίζουν τα οφέλη από τα υψηλά επιτόκια. Οι αναλυτές περίμεναν τα έσοδα να φτάσουν τα 12,3 δισ. δολ. σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι δαπάνες για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 14,3 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Αυτό περιλαμβάνει και επιβάρυνση 284 εκατ. δολ. για πληρωμές στο ειδικό ταμείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC) που γνώρισε το 2023 μεγάλες εκροές μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών.

Citigroup: Πτώση κερδών το α' τρίμηνο

Μείωση κερδών ανακοίνωσε η Citigroup για το πρώτο τρίμηνο καθώς η τράπεζα ξόδεψε περισσότερα σε αποζημιώσεις για απολύσεις και έβαλε στην άκρη και νέα κεφάλαια για την αναπλήρωση του ταμείου για την ασφάλιση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 3,4 δισ. δολ. ή 1,58 δολ. ανά μετοχή το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Αυτό συγκρίνεται με 4,6 δισ. δολ. ή 2,19 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κόστη από το σχέδιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της οδήγησαν τις συνολικές δαπάνες στα 14,2 δισ. δολ. Παράλληλα, πλήρωσε 251 εκατ. δολ. στο ταμείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) το οποίο το περασμένο έτος γνώρισε μεγάλες εκροές λόγω της κατάρρευσης τριών περιφερειακών τραπεζών.

Τα έσοδα υποχώρησαν 2% στα 21,1 δισ. δολ. το α' τρίμηνο.

BlackRock: Στα $10,47 τρισ. τα υπό διαχείριση assets - Άλμα 15% στο 1ο τρίμηνο

Με δυναμικό τρόπο ξεκίνησε το 2024 ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον πλανήτη, BlackRock, καθώς η ισχυρή πορεία των αγορών παγκοσμίως έδωσε ώθηση στις προμήθειες τις εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι παγκόσμιες αγορές μετοχών ολοκλήρωσαν με ράλι το πρώτο τρίμηνο, που τροφοδοτήθηκε από τις ενισχυμένες προσδοκίες ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ολοκληρώσει τη νομισματική σύσφιξη και θα σύντομα στραφούν σε μειώσεις επιτοκίων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της αξίας των assets που διαχειρίζεται η BlackRock

Συγκεκριμένα, η αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 15% από το ίδιο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τα 10,47 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Κάτι που προέκυψε μάλιστα με την BlackRock να καταγράφει σημαντικά μειωμένες καθαρές εισροές, στα 57 δισ. δολάρια στο τρίμηνο από τα 110 δισ. στο ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, οι προμήθειες τις εταιρείας για επενδυτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, που συνιστά συνήθως ποσοστό της κύριας πηγής της εσόδων, των υπό διαχείριση κεφαλαίων, αυξήθηκαν σχεδόν 8,8% στα 3,63 δισ.

Στα αυτά τα πλαίσια, τα καθαρά κέρδη του μεγαλύτερου διαχειριστή assets στον πλανήτη αυξήθηκαν στα 1,57 δισ. ή 10,48 δολάρια ανά μετοχή στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σημαντικά αυξημένα από τα 1,16 δισ. δολάρια ή 7,64 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η BlackRock, η μετοχή της κινείται με κέρδη 2,6% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text