Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι αγορές - τροφοδότες του Ελ. Βενιζέλος το α΄τρίμηνο του 2024

Οι αγορές - τροφοδότες του Ελ. Βενιζέλος το α΄τρίμηνο του 2024

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές - τροφοδότες του Ελ. Βενιζέλος το α΄τρίμηνο του 2024

Δυναμικά έχει μπει η σεζόν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την επιβατική κίνηση του πρώτου τριμήνου να σημειώνει νέα ρεκόρ κινούμενη υψηλότερα κι από την χρυσή χρονιά του 2023, όπου οι τουρίστες έφτασαν τα 32,7 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα προσέγγισαν τα 20,5 δισ. ευρώ. Πέρα από τις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού μάλιστα, πολλές ακόμα δείχνουν να διευρύνουν τις προοπτικές τους, αυξάνοντας τις προσδοκίες για τις επιδόσεις του 2024.

Να θυμίσουμε ότι μετά τις θεαματικές επιδόσεις του 2023, όπου η επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 2022 κατά 24% και κατά 10,2% το προπανδημικό έτος ρεκόρ του 2019, το ανοδικό σερί συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τον ΔΑΑ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υποδέχτηκε 5,2 εκ. επισκέπτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τόσο η επιβατική κίνηση του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού αυξήθηκε, κατά 10,3% και κατά 19,4% αντίστοιχα, ενώ άνοδο της τάξης του 12,8% σημείωσαν και οι πτήσεις το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι επιδόσεις των βασικών αγορών

Στις αγορές που φαίνεται να τροφοδοτούν την κίνηση του α' τριμήνου περιλαμβάνεται η Γερμανία με την αύξηση της απευθείας επιβατικής κίνησης να φτάνει το 27% και τους επισκέπτες διεθνών πτήσεων από την Γερμανία να εμφανίζονται αυξημένοι κατά 71% σε σχέση με πέρυσι. Σημαντική άνοδο γνωρίζουν και οι επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, με την απευθείας επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 10% και τις διεθνείς αφίξεις να παρατηρούνται αυξημένες κατά 15%. Επιπλέον κατά 19% καταγράφονται αυξημένες στο α' τρίμηνο του έτους οι διεθνείς αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ ενώ αύξηση 9% παρατηρείται στην απευθείας κίνηση επισκεπτών από την αμερικανική αγορά.

Οι αγορές έκπληξη

Υπάρχουν ωστόσο και αγορές που εμφανίζουν ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις προαναφερθείσες κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού, παρότι μάλιστα το μερίδιό τους σε απόλυτους αριθμούς παραμένει αισθητά μικρότερο. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Τουρκία, η Πολωνία, η Κίνα και το Κατάρ. Η Τουρκία για παράδειγμα το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση της τάξης του 46% στην απευθείας ταξιδιωτική κίνηση ενώ κατά 70% αυξήθηκαν οι διεθνείς επισκέπτες από την γειτονική χώρα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Πολωνία ήταν 66% και 33%. Επιπλέον, κατά 194% καταγράφονται αυξημένοι οι διεθνείς επισκέπτες από την Κίνα και κατά 94% υψηλότερη η απευθείας επιβατική κίνηση από το Κατάρ.

Στις διεθνείς αφίξεις άνοδο κατά 94% παρουσιάζει και η αγορά της Αυστρίας, ενώ 73% αυξάνονται οι διεθνείς επισκέπτες από την Αλβανία.

Οι αγορές με αρνητικό πρόσημο

Στον αντίποδα αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση του α' τριμήνου του τρέχοντος έτους με το α΄τρίμηνο του 2023 εμφανίζουν η αγορά του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Δανίας, της Ελβετίας ενώ σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα (-1%) δείχνει να κινείται η αγορά του Βελγίου.

Νίκη Παπάζογλου

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text