Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Κληρώνει για τα μερίσματα των τραπεζών στη Φρανκφούρτη

Κληρώνει για τα μερίσματα των τραπεζών στη Φρανκφούρτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κληρώνει για τα μερίσματα των τραπεζών στη Φρανκφούρτη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εγκριτική διαδικασία του SSM για την πρώτη από το 2008 επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών, μετά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων στη Φρανκφούρτη από τις διοικήσεις τους.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτικό ως προς την πλήρη απελευθέρωση της μερισματικής πολιτικής, λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας που αυξάνει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και των χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίων των εγχώριων συστημικών ομίλων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο πηγές από τον κλάδο εμφανίζονται αισιόδοξες για το πράσινο φως του επόπτη, σημειώνοντας πως θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη εάν υπάρξει μπλόκο στους σχεδιασμούς τους.

Όπως λένε, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν πετύχουν για δύο σερί χρήσεις ετήσια καθαρή κερδοφορία της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, ενώ τουλάχιστον για το 2024 η διατήρησή της σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Κι αυτό διότι κατά μέσο όρο τα επιτόκια στα υφιστάμενα δανειακά χαρτοφυλάκια θα είναι συνολικά αυτή τη χρονιά υψηλότερα από πέρυσι, ακόμη κι αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις των δεικτών της από τον Ιούνιο και μετά.

Ως εκ τούτου, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παραμείνουν γύρω από τη ζώνη των 8 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης.

Πρόσθετη στήριξη στα αποτελέσματα των τραπεζών θα δοθεί μέσω των καθαρών εσόδων από προμήθειες, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 5%.

Παράλληλα, η αναμενόμενη μικρή άνοδος στα λειτουργικά έξοδα θα αντισταθμιστεί από το χαμηλότερο κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, μιας και οι δείκτες καθυστερήσεων κινούνται ήδη στα επίπεδα του 4% και οι τάσεις είναι πτωτικές.

Τι θα εξετάσει ο SSM

Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ο SSM αναμένεται να απαντήσει στα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών, ώστε να ακολουθήσουν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, κατά πάσα πιθανότητα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, προς λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων.

Στο μικροσκόπιο της Φρανκφούρτης θα μπουν τα εξής:

– Η εξέλιξη των καθαρών κερδών τα επόμενα χρόνια, στη βάση και της προοπτικής αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που αναπόφευκτα θα έχει αρνητική επίπτωση στην οργανική κερδοφορία των τραπεζών

– Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω ενίσχυσή τους τα επόμενα χρόνια, τόσο με οργανικό τρόπο, μέσω της κερδοφορίας, όσο και με εκδόσεις ομολόγων, οι οποίες θα συνεχιστούν

– Το χρονοδιάγραμμα μείωσης της συμμετοχής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους δείκτες κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1). Σήμερα είναι οι υψηλότεροι στην Ευρωζώνη, κινούμενοι από 44% έως 76%

– Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι προοπτικές σύγκλισης με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 2,3% έναντι 4,04% στην Ελλάδα στο τέλος του 2023

Πρωτόγνωρη διαδικασία

Οι αποφάσεις του SSM θα ληφθούν με γνώμονα την επίτευξη των παραπάνω στόχων και την εξασφάλιση της απαραίτητης κεφαλαιακής ισχύς για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως η όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρη, καθώς για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια δρομολογείται επιστροφή κεφαλαίου.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε αν θα υπάρξουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον επόπτη ή απλά θα λάβουμε μία απάντηση για τα ποσά που μπορούμε να διαθέσουμε» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι ελληνικοί όμιλοι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2023, προβλέπεται η διανομή υπό τη μορφή μερίσματος ενός ποσού της τάξης 850 εκατ. ευρώ αθροιστικά.

Πρόκειται για το 25% περίπου της περυσινής κερδοφορίας. Στόχος των τραπεζών είναι το ποσοστό αυτό να ενισχυθεί έως τα επίπεδα του 50% την επόμενη τριετία.

Αγης Μάρκου

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text