Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 30ετές ομόλογο

"Εντολή" στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Τράπεζα Πειραιώς έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο να "τρέξουν" τη διαδικάσια έκδοσης νέου 30ετούς ομολόγου, με λήξη στις 15 Ιουνίου του 2054.

Αυτή είναι η δεύτερη  "μεγάλη" έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, έπειτα από την έκδοση του νέου 10ετούς τον Ιανουάριο, η οποία, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις αγορές, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα σήμερα άλλωστε, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης μέσα στο 2024 σε χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι η "πρεμιέρα" της χώρας στις αγορές για το 2024, τον Ιανουάριο με τη έκδοση 10ετούς ομολόγου, είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 4 δισ. ευρώ τη στιγμή που οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ.

Όπως και τότε, στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες.

Την Παρασκευή άλλωστε η  Standard & Poor's σε μία κίνηση έκπληξη προχώρησε σε αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, σε έναν προάγγελο ενδεχόμενης περαιτέρω αναβάθμισης και της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε επόμενη φάση (που διατήρησε την Παρασκευή στο ΒΒΒ-).

Μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος σημείωνε ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του ότι το αυστηρό δημοσιονομικό καθεστώς θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ενώ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να ξεπερνά εκείνη των ομολόγων της χώρας στην Ευρωζώνη.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text